Sukupuun tekeminen on ensimmäinen, perustavanlaatuinen askel sukuhistoriasi tutkimusmatkalla. Tutkiessasi ja laajentaessasi tietojasi perheesi menneisyydestä, sukupuustasi tulee tutkimuksesi perusta, jonka avulla voit hahmottaa ja ymmärtää sukulaistesi välisiä suhteita.
MyHeritagen avulla sukupuun rakentaminen on helppoa. Kokeile sitä nyt!
Sukupuut voivat olla hyvin erilaisia. Se, miten päätät tehdä sukupuun, riippuu tavoitteistasi. Tässä artikkelissa käsittelemme sukupuun luomista sukututkimustarkoituksiin.
Kuinka sukupuu piirretään?
Ennen kuin aloitat puun piirtämisen, on hyvä kirjoittaa ylös niiden henkilöiden nimet, jotka haluat sisällyttää puuhusi. Näin saat käsityksen siitä, kuinka suuri puun tulisi olla ja miten se on kartoitettava.
Kun olet valmis aloittamaan sukupuun piirtämisen, aloita itsestäsi: kirjoita oma nimesi sivun alareunaan. Jos sinulla on lapsia ja lapsenlapsia niin jätä tilaa niiden lisäämiselle. Voit halutessasi lisätä myös syntymäajan ja -paikan.
Lisää seuraavaksi vanhempiesi nimet ja tiedot itsesi yläpuolelle. Yleensä isä sijoitetaan vasemmalle ja äiti oikealle, mutta sillä ei ole väliä, kunhan järjestys on johdonmukainen koko puun ajan.
Sukupuun viivat osoittavat erityyppisiä sukulaisuussuhteita. Vaakasuora viiva yhdistää samaan sukupolveen kuuluvat henkilöt, kun taas pystysuora viiva yhdistää vanhemmat ja lapset. Kahden henkilön välille piirretty yhtenäinen viiva osoittaa avioliittoa, kun taas katkoviiva osoittaa avioeroa tai eroa.
Piirrä viiva vanhempiesi välille. Piirrä sitten pystysuora viiva sinuun heitä yhdistävästä viivasta. Jos sinulla on sisaruksia, lisää heidän nimensä sinun nimesi viereen ja piirrä vaakasuora viiva nimienne yläpuolelle ja sitten pystysuorat viivat yhdistämään sisaruksesi. Tässä vaiheessa puusi näyttää suunnilleen tältä:
Tämän jälkeen lisää vanhemmat ja sisarukset kullekin vanhemmallesi samalla tavalla kuin itsellesi: isovanhempasi kunkin vanhempasi yläpuolelle ja viivoilla, jotka yhdistävät heidät toisiinsa ja heidän lapsiinsa. Toista tämä vaihe muiden sukulaisten osalta, jotta puu täydentyy.
Sukupuun kasvaessa huomaat nopeasti, että asiat alkavat mutkistua: miten mahdutat kaikki setäsi ja tätisi puolisoineen ja lapsineen? Saatat joutua aloittamaan muutaman kerran alusta, jotta löydät oikean muodon, johon mahtuvat kaikki ne perheenjäsenet, jotka haluat sisällyttää puuhusi. Silti, kun laajennat puun sisältämään enemmän kuin 3-4 sukupolvea tai yhä useamman asteen serkkuja, sivulta loppuu lopulta tila kesken.
Tässä vaiheessa sinun kannattaa harkita sukupuusi rakentamista verkkoon.
Sukupuun rakentamiseen verkossa on monia etuja. Verkossa oleva sukupuu on turvassa, ja pääset käsiksi siihen missä ikinä oletkaan. Samalla voit tulostaa siitä niin monta kopiota kuin haluat. Puuta on myös paljon helpompi muokata ja täydentää verkossa, koska tilan loppuminen paperilta ei ole enää ongelma. Voit jopa luoda täydellisiä ja yksityiskohtaisia profiileja jokaisesta perheenjäsenestäsi. Voit myös lisätä mm. valokuvia, historiallisia tietoja ja tarinoita. Kun rakennat sukupuun verkossa, voit lisäksi jakaa sen muiden kanssa ja tehdä yhteistyötä perheenjäsenten kanssa. MyHeritagen kaltaiset sukupuun rakentamiseen tarkoitetut sivustot tarjoavat myös kehittyneitä ominaisuuksia, joiden avulla voit löytää uusia sukulaisia, löytää historiallisia tietoja, joissa mainitaan esivanhempasi ja samalla pitää sukupuusi virheettömänä.
Pääset alkuun vierailemalla osoitteessa myheritage.fi ja rekisteröitymällä.
Miten voit aloittaa sukupuun rakentaminen verkossa MyHeritagen avulla?
Rekisteröityessäsi MyHeritage-tilille, sinua pyydetään antamaan nimesi ja syntymäaikasi sekä vanhempiesi nimet. Kun olet luonut tilisi, sinua pyydetään antamaan tiedot kaikista isovanhemmistasi. Yhdessä nämä seitsemän henkilöä (sinä, kaksi vanhempaa ja neljä isovanhempaa) muodostavat niin sanotun ”maagisen seitsemän hengen”: ydinperhepuuyksikön, jonka varaan perustat sukupuusi.
Miksi käytämme tästä nimitystä ”maaginen”? Koska syötettyäsi näiden 7 henkilön perustiedot, algoritmimme pystyvät hyvin todennäköisesti löytämään sinulle Smart Match™ -osumia, joiden avulla voit lisätä puuhisi muita henkilöitä koskevia tietoja, ja jopa lisäprofiileja muista MyHeritagen puista, joissa nämä henkilöt ovat mukana. Saatat myös alkaa saada Record Match -osumia MyHeritagen historiallisten tietojen kanssa, joissa mainitaan kyseiset henkilöt.
Miten jatkat seuraavaksi? Tämä riippuu tavoitteistasi. Saatat haluta lisätä sukupuuhusi muiden ensimmäisen asteen sukulaisten, kuten puolisoiden, sisarusten ja lasten, profiileja. Samalla voit laajentaa sukupuutasi lisäten myös sedät, tädit ja serkut. Mitä yksityiskohtaisempia tietoja lisäät ja mitä enemmän profiileja lisäät puuhisi, ja sitä todennäköisemmin saat Smart Match™-, Record Match™- ja Instant Discoveries™ -osumia. Voit myös lisätä profiilikuvia kullekin perheenjäsenelle tai skannata ja ladata perhekuvia ja merkitä perheenjäsenet niihin. Voit jopa käyttää MyHeritagen valokuvatoimintoja vanhojen perhekuvien korjaamiseen, animointiin, parantamiseen tai värittämiseen.
Erilaisten sukupuumuotojen käyttäminen
Perinteinen sukupuunäkymä – Siinä eri sukupolvia yhdistävät vaaka- ja pystysuorat viivat, joita aloimme hahmotella edellä. Se on MyHeritagen oletusformaatti, jota kutsutaan ”Sukupuunäkymäksi”:
On kuitenkin muitakin muotovaihtoehtoja, joilla on omat ainutlaatuiset etunsa. MyHeritage tarjoaa kolme lisänäkymää, joita voit käyttää rakentaessasi ja työskennellessäsi puusi kanssa.
Sukutaulunäkymä
Tässä muodossa juurihenkilö näkyy näytön vasemmalla puolella, ja jokainen suorien esivanhempien sukupolvi näkyy uudessa sarakkeessa oikealla:
Tämä näkymä on erityisen hyödyllinen, kun keskitytään yksilön suoriin esivanhempiin, koska se poistaa muiden sukulaisten ” hälyn” ja on suppeampi, sillä se näyttää useampia sukupolvia pienemmällä alueella.
Viuhkanäkymä
Viuhkanäkymä on samankaltainen kuin sukupuunäkymä siinä mielessä, että se sisältää vain suorat esivanhemmat ja siinä voidaan näyttää enemmän sukupolvia pienemmällä alueella. Tällä kertaa siinä on kuitenkin juurihenkilö näytön keskellä alhaalla, ja esivanhempien sukupolvet on järjestetty säteittäisesti ulospäin ulottuviksi kaariksi.
Tätä näkymää käyttämällä voit myös siirtyä ”väritilaan”, jossa näytetään vain kantayksilö ja jokainen sukuhaaran haara on merkitty eri värillä ja siihen liittyvät esivanhempien sukunimet ovat päällimmäisinä:
Listanäkymä
Tässä näkymässä on yksinkertaisesti kattava luettelo kaikista sukupuusi henkilöistä. Vaikka tämä näkymä ei ole visuaalisesti yhtä houkutteleva kuin muut muodot, se on hyvä tapa saada puustasi yleiskuva ja käyttää suodatin- ja lajitteluvaihtoehtoja keskittyä tiettyihin profiileihin.
Lue lisää eri puunäkymien käytöstä oheisesta artikkelista: Erilaisten puunäkymien hyödyntäminen MyHeritagessa
Sukupuun aikajana
Sukupuun aikajana on ainutlaatuinen tapa tarkastella sukuasi MyHeritagessa. Sen avulla voit tutkia, miten sukuhistoriasi on kehittynyt ajan myötä. Aikajana on visuaalinen esitys yhdestä yksilöstä sukupuussasi ja hänen suorista esivanhemmistaan. Näiden yksilöiden elinaika on kartoitettu samalle akselille, jotta voit nähdä heidät suhteessa toisiinsa, mikä voi tarjota virkistäviä näkemyksiä sukuhistoriastasi.
Aikajana näyttää esivanhempiesi iän heidän elämänsä eri vaiheissa: kuinka vanhoja he olivat saadessaan lapsia, kuinka kauan he elivät ja miten heidän elinikänsä osui päällekkäin muiden perheenjäsenten elinikien tai suurten maailmantapahtumien kanssa.
Lue lisää Sukupuun aikajanasta oheisesta artikkelista: Sukupuusi aikajanan tutkiminen
PedigreeMap™
PedigreeMap™ on toinen ainutlaatuinen MyHeritage-ominaisuus, jonka avulla voit tutkia sukuhistoriaasi toisesta näkökulmasta: tällä kertaa maantieteellisestä näkökulmasta. PedigreeMap™ piirtää sukupuusi tärkeät tapahtumat maailmankartalle, jolloin voit visualisoida paikkoja, joilla on merkitystä sukuhistoriassasi.
Lue lisää PedigreeMap™-kartoista oheisesta artikkelista: Kuinka käytät PedigreeMap™-karttaa
Kuinka luoda sukupuukaavio
MyHeritage tarjoaa perustoimintojen ja eri puunäkymien lisäksi ilmaisen ominaisuuden, jonka avulla voit luoda mukautettavan, kauniisti suunnitellun sukupuukaavion, jonka voit jakaa PDF-tiedostona tai tulostaa ja kehystää.
Kaavio-ominaisuuden avulla voit valita kahdeksan erilaista kaaviomuotoa. Samalla voit valita tyylin kymmenien esiasetettujen tyylien joukosta tai vaihtoehtoisesti mukauttaa suunnittelua haluamillasi väreillä, fonteilla, taustakuvilla ja suunnitteluelementeillä. Voit myös valita, kuinka monta sukupolvea ja kuinka paljon tietoa kustakin henkilöstä haluat sisällyttää kaavioon.
Luotuasi kaavion voit ladata sen PDF-tiedostona ja tulostaa sen kotona tai lähettää paikalliseen tulostuspalveluun. Jos kaaviosi on tavallista tulostussivua suurempi, voit ladata sen monisivuisena kuvana, jonka voit sitten tulostaa ja koota yhteen.
Voit aloittaa kaavion rakentamisen vierailemalla MyHeritage-perhesivustollasi, siirtämällä hiiren navigointipalkin ”Sukupuu”-välilehden päälle ja valitsemalla sitten ”Tulosta kaavioita & kirjoja”.
Lue lisää perhekaavioiden luomisesta oheisesta artikkelista: Kuinka luot sukupuukaavion MyHeritagessa
Kuinka luoda sukututkimussivusto
Sukupuun rakentaminen MyHeritagessa luo automaattisesti perhesivuston, jota voit käyttää perheesi verkkokokoontumispaikkana, jossa voit työskennellä sukupuusi parissa. Asiantuntemusta tai teknistä osaamista ei tarvita! Voit kutsua perheenjäseniä ja antaa heille oikeudet lisätä kommentteja ja valokuvia ja/tai muokata puusi tietoja. Voit käyttää perhesivustoa myös perheen tulevien tapahtumien, kuten syntymäpäivien ja merkkipäivien, seurantaan ja jopa suunnitella perhetapahtumia ja lähettää tervehdyksiä syntymäpäivää tai merkkipäivää viettäville perheenjäsenille.