URL is copied to your clipboard.

Kuinka käytät PedigreeMap™-karttaa

Kuinka käytät PedigreeMap™-karttaa

 PedigreeMap™-kartta on ilmainen ominaisuus MyHeritagessa. Sen avulla voit visualisoida sukupuusi tietoja maantieteellisestä näkökulmasta.

PedigreeMap™-kartalla näet merkittynä kaikki paikat, jotka olet syöttänyt puuhusi. Tämän ominaisuuden avulla on helppo havaita väärin merkityt paikat ja korjata ne. Se auttaa myös visualisoimaan sukusi siirtolaisuusmalleja aikojen saatossa.  

Oikeiden paikkojen listaus on erityisen tärkeää silloin, kun teet hakuja historiallisista tiedoista, sillä tarvitset sijaintitiedon hakuasi varten. 

Paikkatietojen syöttäminen sukupuuhusi

PedigreeMap™ näyttää automaattisesti kaikki paikat, jotka olet syöttänyt paikkakuntakenttiin tapahtumissa, faktoissa ja valokuvien kuvauksissa. Varmista, että kartta antaa täyden kuvan sukusi maantieteellisestä historiasta ja täytä niin monta kenttää kuin mahdollista: syntymät, häät, hautaukset, kuolemat, kasteet jne. 

Lisäksi, kun tallennat tietoja puuhusi Record Matches-osumista, SuperSearch™-hakukoneesta, tai purat tietoja Smart Match™-osumista, joissa on paikkakuntatietoja, siirtyvät nämä kaikki sijainnit myös PedigreeMap™-karttaan. 

PedigreeMap™-kartan käyttäminen

Katsoaksesi PedigreeMap™-karttaa, liikuta kursoria ”Sukupuu”-välilehden päällä ja valitse avautuvasta pudotusvalikosta ”Lisää”. Valitse sitten “PedigreeMap™.”

Näytön keskellä näet maailmankartan punaisine pallukoineen, jotka viittaavat sukupuussasi oleviin paikkakuntiin. Harmaat pallukat tarkoittavat sijaintia kyseisessä maassa ja oransseissa on tarkemmat paikkakunnat.

 

Vasemmalla näet listan puuhusi syöttämistä paikkakunnista ja ne on järjestetty niiden määrän mukaan ryhmiin maittain tai osavaltioittain.  Voit lajitella ne myös nimittäin tai muodostaa supistetun listan maittain klikkaamalla ylä- ja alanuolia listan ylälaidassa. Voit myös etsiä tiettyä paikkaa syöttämällä sen nimen hakukenttään. 

Voit panoroida karttaa vetämällä sitä hiirellä kaikkiin suuntiin. Voit suurentaa ja pienentää kartan vasemmassa alalaidassa olevilla + ja – painikkeilla. Vois myös vaihtaa sateliittinäkymään. 

Kun klikkaat maan tai osavaltion nimeä, ilmestyy oikealle lista kaikista niistä paikoista, jotka olet lisännyt ko. maahan tai osavaltioon. 

Kun klikkaat jotain tiettyä paikkaa tässä näkymässä joko listalla tai kartalla, näet oikealla kaikki siihen paikkakuntaan liittyvät ihmiset ja tapahtumat. 

 

Klikkaa henkilöä listalla ja saat häneen liittyvää lisätietoa ja voit katsoa kuvia.

 

Klikkaamalla kalenterikuvaketta voit muokata hänen tietojaan ja klikkaamalla kynän kuvaa voi muokata paikkakunnan nimeä. 

Käytä pudotusvalikkoa katsoaksesi henkilön profiilia, hänen sukulaisuussuhteitaan, henkilöä sukupuussa tai häneen liittyviä tietoja kartalla. 

 

Voit katsoa karttaan liittyviä kuvia (kuten alla) täysikokoisena klikkaamalla valokuva kuvaketta. 

 

Suodatusvalinnat

PedigreeMap™-kartta näyttää oletuksena paikat, jotka liittyvät laajennettuun perheeseesi ja jossa olet lähtöhenkilönä. Voit muuttaa tämän käyttämällä suodatus vaihtoehtoja kartan yläosassa.  

Jos sinulla on useampi sukupuu, voit valita, mitä haluat tarkastella PedigreeMap™-kartalla.

 

PedigreeMap™ näyttää tapahtumat ja valokuvat kaikille sukupuun henkilöille tai johonkin henkilöön liittyvälle alajoukolle. 

Aloita kirjoittamaan henkilön nimeä ja saat välittömästi ehdotuksia. Voit sitten valita haluamasi henkilön pudotusvalikosta: 

Jos jätät hakukentän tyhjäksi, kaikki puusi henkilöt valitaan. 

Valittuasi henkilön sukupuusta, käytä läheisyysvalikkoa ja valitse vaihtoehdoista ne, jotka haluat kartalle.

 

Klikkaa suppilokuvaketta oikealla ja saat lisää suodatusvaihtoehtoja. Valitse haluatko nähdä kartalla synnyin- tai kuolinpaikat , valokuvia tai minkä tahansa niiden yhdistelmän (oletuksena kaikki on valittu) 

Jos haluat paikkakunnat tietyltä aikaväliltä, siirrä liukusäädintä aikajakson määrittelemiseksi. (oletuksena on kaikki sukupuusi päivämäärät). 

Sukupolvi-liukusäätimellä voit määritellä haluamiesi sukupolvien määrän puustasi kartalle. 

 

 Tätä klikkaamalla saat PedigreeMap-kartan koko näytön suuruiseksi:

Esiintyvyys – Heatmap

Esiintyvyyden (Heatmap) valitseminen antaa sinulle hienon näkymän sukusi historiaan näyttäen ne alueet, joilla on suurimmat keskittymät sukupuusi tiedoissa. Tähän näkymään pääset klikkaamalla alhaalla oikealla olevaa esiintyvyys-painiketta: 

 

Ominaisuus on erittäin hyödyllinen yhdistettynä suodattamiseen vuoden ja tyypin mukaan. Valitsemalla esimerkiksi erilaisia aikavälejä ja tarkastelemalla esiintyvyyttä eri valinnat tuovat hyvin esiin siirtolaisuuden aikojen saatossa. 

 

Paikkakuntien vianetsintä PedigreeMap™-kartalla

Yksi PedigreeMap™-kartan tärkeimmistä eduista on sukupuussasi oleviin paikkakuntamerkintöihin liittyvien epäjohdonmukaisuuksien ja -tarkkuuksien tunnistaminen.  

Ei löydy kartalta

Maat ja osavaltiot on listattu oikealla. Siellä näkyy myös kategoria ”Ei löydy kartalta”.

 

Tämä lista viittaa usein paikkakuntiin, jotka on syötetty väärin sukupuuhusi ja voit korjata ne suoraan PedigreeMap™-kartalla. Klikkaa tuntematonta sijaintia listalla, kartan oikealle puolelle ilmestyy listaus henkilöistä, joilla on sukupuussa tämä väärä paikkakunta. Klikkaa henkilön kuvaa ja aukeavassa ikkunassa kynäkuvaketta ja pääset muokkaamaan sitä. 

Moniselitteiset paikat 

Moniselitteiset paikat on vasemmalla olevassa listassa merkitty harmaalla kolmiolla, jossa on huutomerkki.  Alla olevassa esimerkissä on sukupuuhun lisätty Salem. Salem voi viitata kaupunkiin USA:ssa mm. Massachusettsin, Oregonin ja Virginian osavaltioissa: 

 

Kun klikkaat huutomerkkiä, saat kartan oikealle puolelle todennäköisimmät vaihtoehdot ja voit valita niistä sen, mitä tarkoitit. Sen jälkeen voit valita, että puusi kaikki muutkin Salemit muutetaan täksi samaksi. 

Joskus paikat saattavat olla väärin geokoodaus-virheiden vuoksi. Jos näet kartalla paikan, joka vaikuttaa selvästi väärältä, klikkaa sitä. PedigreeMap™ voi ehdottaa oikeaa sijaintia. 

Oikeinkirjoitusehdotukset

Joillekin paikkakunnille on lukemattomia oikeinkirjoitusvaihtoehtoja, etenkin maissa, joissa on erilainen kirjoitusjärjestelmä. Jos käyttämäsi kirjoitusasu ei ole standardi, saatat nähdä neljä pistettä sisältävän kuvakkeen paikan nimen vieressä listalla. Kun avaat tämän paikkakunnan, on ei-standardin mukainen kirjoitustapa allaviivattu punaisilla pisteillä ja kun klikkaat sitä, saat ehdotuksia standardin mukaisesta kirjoitustavasta. 

Standardinmukaista kirjoitustapaa kannattaa noudattaa, koska se auttaa tietojen löytymisessä ja pitää puusi johdonmukaisena. 

Rajojen vaihtuminen

Vuosisatojen kuluessa rajat ovat vaihdelleet etenkin alueilla, joilla on ollut monia sotia. Tämä aiheuttaa päänvaivaa, kun mietitään, kuinka paikkakunta pitäisi merkitä. Esimerkiksi iso-isoäititi on saattanut syntyä kylässä, joka kuului siihen aikaan Puolaan, mutta on nyt osa Ukrainaa. Joten pitäisikö merkitä Puola vai Ukraina? 

Koska PedigreeMaps™ perustuu Google Maps-sovellukseen, joka pysyy ajan tasalla, suosittelemme, että kirjoitat nykyisen maan, jotta saat sen kartalle. Yllä olevassa esimerkissä maan kohdalle voisi laittaa ”Ukraina (aikaisemmin Puola).” 

Yhteenveto

PedigreeMap™ on enemmän kuin hieno tapa visualisoida sukusi historiaa maantieteellisten linssien läpi. Käyttämällä tätä työkalua, voit tutkia ja muokata paikkaan perustuvaa tietoa sukupuussasi, tehdä siitä tarkempaa ja oikeampaa, päivittää sukupuusi tietoja ja löytää mahdollisia ongelmakohtia, joita et huomaisi profiileja tutkimalla. 

URL is copied to your clipboard.