URL is copied to your clipboard.

Lapset & sukututkimus: Kuinka saat lapset innostumaan sukututkimuksesta

Shenley Puterbaugh

Lapset & sukututkimus: Kuinka saat lapset innostumaan sukututkimuksesta

Lapsille sukututkimus voi olla yhtä uskomaton tapa löytää yhteys eläviin ja kuolleisiin perheenjäseniin kuin aikuisille. Tutkimukset ovat osoittaneet, että sukunsa tunteminen voi hyödyttää lapsia merkittävästi. Näitä etuja ovat joustavuus, turvallisuuden tunne, vahva itsehallinnan tunne ja parempi kyky vaikuttaa stressiin. Olitpa vanhempi, isovanhempi, opettaja tai ystävä, voit auttaa elämääsi kuuluvia lapsia kokemaan nämä edut.

Tässä on 5 ideaa aktiviteeteista, jotka voivat auttaa lapsiasi. Kaikkia ideoita voidaan muokata tai muuttaa heidän ikänsä ja oppimiskykynsä mukaan.

1. Sukulaisten haastatteleminen 

“Elämä, jota ei ole dokumentoitu unohdetaan muutamassa sukupolvessa.” (Dennis Neuenschwander)

Sukulaisten haastatteleminen auttaa tulevia sukupolvia muistamaan ja oppimaan rakkaimpiensa tarinoista. Vanhempien tai muiden perheenjäsenten haastatteluun käytetty aika on kaunis ja yhdistävä kokemus, joka luo vaalittavia muistoja kaikille mukana oleville.

image of grandparent and grandchild

Kun otat lapset mukaan haastatteluprosessiin, autat heitä olemaan yhteydessä sukulaisiinsa ja luomaan muistoja, jotka kestävät koko heidän elämänsä. Anna lapsesi ohjata prosessia mahdollisimman paljon. Seuraavassa on muutamia ehdotuksia, joiden avulla voit auttaa lapsiasi haastattelemaan sukulaisiaan:

  • Kysy lapsiltasi, ​​keitä isovanhempia tai perheenjäseniä he haluavat haastatella. Voit ehdottaa aloittamista vanhimmasta perheenjäsenestä tai isovanhemmasta, jota he ovat lähimpänä.
  • Auta lasta laatimaan luettelo kysymyksistä, joita hän haluaa esittää ja joista hän on kiinnostunut. Lapsesi kiinnostuksen kohteet voivat ohjata kysymyksiä. Jos lapsesi rakastaa eläimiä, hän voi kysyä isovanhemmilta lemmikeistä, joita heillä on ollut elämänsä aikana tai tapaamisia eläinten kanssa. Jos lapsesi on kiinnostunut ruoanlaitosta, hän voi kysyä suvun resepteistä tai ruokaan liittyvistä muistoista. Pienet lapset voivat kysyä isovanhempiensa suosikkiasioista (Mikä on lempiruokasi, kirja, jäätelö, laulu jne.?) Tämä auttaa heitä näkemään, mitkä ”suosikkiasiat” heillä ovat yhteistä ja mitkä erilaisia. Jotkut lapset saattavat haluta kirjoittaa kysymykset kortteihin tai luetteloon haastattelun aikana käytettäväksi.
  • Päätä, miten haastattelu tallennetaan. Jos lapsesi ei vielä osaa kirjoittaa, hän voi piirtää isovanhempiensa vastauksia, samalla kun sinä nauhoitat. Vanhemmat lapset voivat videoida haastattelun ja muuttaa sen elokuvaksi tai tai tehdä vastauksista sukulaisten kesken jaettavan kirjan.
  • Määritä haastattelun pituus. Pienille lapsille haastattelut voivat olla muutaman kysymyksen pituisia. Vanhemmat lapset voivat yleensä keskittyä 30 minuutista tuntiin. On tärkeää olla joustava ja kysyä, kuinka kauan haastateltava pystyy tai haluaa jatkaa. Jos lapsellasi on vielä kysyttävää määritellyn ajan kuluttua, aseta aika jatkohaastattelulle. Katso lisätietoja sukulaisten haastattelemisesta tästä artikkelista: Vinkkejä sukulaisten haastattelemiseen.

2. Tehkää yhdessä sukupuu

Sukupuun rakentaminen voi auttaa lapsia visualisoimaan, että he ovat osa jotain suurempaa. 

  • Alle 6-vuotiaat lapset voivat yhdessä kanssasi rakentaa 3-polven sukupuun tällaisessa muodossa:
    Esimerkki sukupuusta

Tätä klikkaamalla pääset ladattavaan kuvaan ”Tulostettava sukupuu lapsille”

  • 7–12 -vuotiaat saattaisivat tykätä värikkään useampia sukupolvia käsittävän viuhkakaavion tekemisestä. Värien myötä he voisivat seurata sukulinjojaan. 
  • Sitä vanhemmat lapset voisivat nauttia sukutaulun tekemisestä. Siinä voisi olla enemmän tietoja kuten paikkoja, synnyin-, kuolin- ja avioliiton solmimisaikaoja. Tiedot, jotka he näkevät tai täyttävät sukutauluun voivat inspiroida heitä ottamaan lisää selvää sukulaisista. 

Kun olette valmiita, laittakaa puu esille, jotta he näkevät sen säännöllisesti. Sukupuun näkeminen auttaa heitä kasaamaan sukupolvien välisen palapelin palat. Puu antaa lapsille visuaalisen kuvan, jonka avulla he voivat nähdä monia esivanhempiaan yhdessä paikassa ja visualisoida, miten he ovat yhteydessä toisiinsa. MyHeritage helpottaa sukupuukaavion tulostamista – lue tämä artikkeli saadaksesi lisää tietoa: Kuinka luot sukupuukaavuon MyHeritagessa.

3. Mysteerien ratkaiseminen

Lapsista voi tulla etsiviä, kun esität heille sukututkimusmysteerin. He käyttävät kriittistä ajatteluaan ja ongelmanratkaisutaitojaan tehdäkseen löytöjä suvusta. Etsinnän kohteena voisi olla esi-isän vanhempien nimien, ammatin, syntymän, kuoleman tai avioliiton löytäminen. Voi olla hyödyllistä antaa lapselle mysteeri, jonka olet jo itse ratkaissut, jotta voit ohjata häntä prosessin läpi ja varmistaa, että hän on mahdollisuus menestyä ja tuntea jännitystä pulman ratkaisemisessa.

MyHeritage tarjoaa Smart Match™ -osumia sukupuuhusi. Niiden avulla voit löytää muita ihmisiä, joilla on sama esivanhempi, ja kerätä tietoja muista sukupuista. Toisten puiden omistajilla voi olla lisätietoja, joita sinulla ei ole. Lapset voivat tehdä myös hakuja historiallisista kokoelmista, joissa saatetaan mainita esivanhempanne. Yhdessä voitte päätellä, onko historiallisissa tiedoissa, tai sukupuuprofiilissa oleva henkilö oikea, ja jos on, voitte lisätä tiedot puuhun. MyHeritagella on kokoelmissaan yli 14 miljardia historiallista tietuetta. Smart Matches™ – ja Record Matches -osumat sekä käytettävissä olevat hakutoiminnot voivat auttaa lapsia ratkaisemaan suvun mysteereitä.

4. Suunnitelkaa perheen tapaaminen

Sukutapaamiset luovat ja vahvistavat perhesiteitä ja antavat perheenjäsenille mahdollisuuden jakaa muistoja ja tarinoita. Lapset voivat tavata uusia perheenjäseniä ja tutustua niihin, joita he eivät näe usein. Se voi olla vaikkapa perheen Zoom -tapaaminen tai fyysinen matka paikkaan, jossa muut perheenjäsenet asuvat. On tärkeää muistaa, että perhejuhlia ei ole tarkoitettu vain aikuisille. Suunnittele aktiviteetteja, jotka saavat lapset innostumaan ja auttavat heitä olemaan yhteydessä suvun jäseniin ja esivanhempiinsa. Pelien pelaaminen on loistava tapa saada heidät mukaan toimintaan ja kiinnostumaan perheen historiasta.

Hienoja pelejä ovat:

Perhebingo: perheenjäsenten tai esivanhempien asuinpaikkojen nimet ja/tai kasvot bingotaululla
Luo hahmo: Muuta sukutarina sketsiksi, joka voidaan esittää ja tallentaa myöhemmin katsottavaksi sekä jaettavaksi perheen kanssa
Pue: Pukeudu vanhanaikaisiin vaatteisiin ja ota hauskoja valokuvia

Räätälöi pelit ja aktiviteetit mukana olevien lasten iän ja kiinnostuksen kohteiden mukaan.

5. Metsästetään valokuvia

Lapset voivat kysyä perheenjäseniltä (isovanhemmat, isovanhempien sisarukset, vanhemmat, tädit ja sedät, serkut) mitä perhekuvia heillä on. Mitä useammalta he kysyvät, sitä enemmän he löytävät. Pyytäkää paperi- tai digikuvia.

image of family looking at photos

MyHeritagen Photo Discoveries™ -ominaisuus mahdollistaa sellaisten suvun valokuvien löytämisen, jotka joku kaukainen sukulainen on ladannut sivulleen ja joita et ole aikaisemmin nähnyt. Photo Discoveries™ on osa Instant Discoveries™ -ominaisuutta.

Kun lapset saavat mustavalkeita kuvia, voivat he käyttää MyHeritage In Color™ -ominaisuutta, niiden värittämiseen. Kun mustavalkoiseen valokuvaan lisätään värit, herättää se valokuvan eloon ja saa kuvassa olevat ihmiset tuntumaan todellisimmilta. Lapset saattavat myös huomata yksityiskohtia, joita oli vaikea nähdä, kun kuva oli mustavalkoinen.

Sukututkimusharrastus lasten kanssa ei ole vain hauskaa ja palkitsevaa koko perheelle. Annat lapsillesi samalla korvaamattoman lahjan; tiedon omista juuristaan välitettäväksi aikoinaan heidän omille lapsilleen.

 

URL is copied to your clipboard.