URL is copied to your clipboard.

Adoptoidun lapsen lisääminen biologiseen sukupuuhun

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Adoptoidun lapsen lisääminen biologiseen sukupuuhun

Biologiset sukupuut ovat yleensä sukututkimuksen perusta, mutta MyHeritagessa ymmärrämme, että jaettu DNA ei ole ainoa asia, joka luo perheen. Jos olet adoptoitu lapsi tai sukupuusi sisältää adoptoituja lapsia ja adoptiovanhempia, sukupuusi voi heijastaa sitä. Tässä artikkelissa kuvataan, kuinka adoptio- ja isä-/äitipuoli ja lapsipuoli -suhteet luodaan MyHeritage sukupuussa.

Lapsen ja vanhemman välisen adoptiosuhteen esittäminen

Voit ilmoittaa lapsen ja vanhempien välisen adoptiosuhteen oleellisten tietojen Perhe -osiossa.

Pääset tähän osioon olemassa olevasta profiilista klikkaamalla lapsen henkilökorttia, mikä avaa sivupaneelin vasemmalle. Klikkaa sitten ”Muokkaa”-painiketta. Lisää/tarkista olennaiset tiedot ja klikkaa ”Muokkaa lisää”-linkkiä ikkunan vasemmassa alakulmassa.

Jos olet lisäämässä lasta uutena profiilina, ponnahtaa ”Muokkaa olennaisia tietoja” -ikkuna sen jälkeen kun olet klikannut +-merkkiä ja valinnut sukulaisuustyypin. 

“Muokkaa lisää” -linkin klikkaaminen ohjaa sinut profiilisivulle. Valitse vasemmalla olevasta valikosta ”Perhe”.

Täällä näet henkilön vanhemmat ja heidän alapuolellaan suhde vanhempiin valikon, josta pääset määrittelemään lapsen ja vanhempien suhteen. Voit valita joko ”biologinen lapsi”, ”adoptiolapsi” tai ”kasvattilapsi”. 

Klikkaa seuraavaksi ”Tallenna & jatka”, jotta voit siirtyä seuraavalle muokkaussivulle tai klikkaa ”Tallenna & sulje”, jos haluat palata takaisin sukupuuhun. 

Adoptiosuhde vanhempien ja lapsen välillä näkyy katkoviivana. 

Kaksien vanhempien lisääminen MyHeritagessa

Sukupuussa olevien biologisten vanhempien lisääminen adoptoidulle lapselle

Jos adoptoidun lapsen biologiset vanhemmat ovat jo sukupuussa (adoptiovanhempien sukulaisina – esimerkiksi jos täti ja setä adoptoivat veljenpoikansa), tämän suhteen osoittaminen on hyvin suoraviivaista. Avaa vasen sivupaneeli klikkaamalla adoptoidun lapsen henkilökorttia. Klikkaa paneelin yläosassa olevaa kolmen pisteen ”Lisää”-painiketta. Valitse avautuvasta valikosta ”Yhdistä olemassa olevaan henkilöön.”

Valitse seuraavassa ikkunassa ”Yhdistä vanhempaan”. Alla näkyy hakuikkuna, johon voit kirjoittaa lapsen biologisen vanhemman nimen. Jos valitsemallasi biologisella vanhemmalla on useampi kuin yksi kumppani sukupuussa, näkyviin tulee pudotusvalikko, josta voit valita oikean parin (tai vanhemman yksinhuoltajaksi). Kun olet valinnut biologiset vanhemmat, klikkaa ”OK”.

Adoptoitu lapsi näkyy nyt kahdessa paikassa sukupuussasi: adoptiovanhempien adoptiolapsena ja biologisten vanhempien biologisena lapsena. Henkilökortin vasempaan yläkulmaan ilmestyy harmaa ”x2” -kuvake, joka osoittaa, että lapsi näkyy kahdessa paikassa puussa.

Ei sukua olevien biologisten vanhempien lisääminen adoptoidulle lapselle

Varmista ensin, että lapsen suhde adoptiovanhempiin näkyy sukupuussa katkoviivana lapsen ja vanhempien välillä. 

Valitse seuraavaksi joku puusi henkilö, ja klikkaa +-merkkiä sukulaisen lisäämiseksi. Valitse sitten lisättäväksi kuka tahansa, valitsin tässä esimerkissä adoptioäidin ja hänelle lisättäväksi tyttären. 

Lisää olennaisia tietoja lapsen biologiselle vanhemmalle ja klikkaa ”OK”

Biologinen vanhempi näkyy nyt perheen lapsena, mutta ei huolta – asia korjaantuu tuota pikaa. Avaa tämän biologisen vanhemman sivupaneeli, Klikkaa kolmen pisteen ”Lisää”-kuvaketta ja valitse pudotusvalikosta ”Poista yhteys”. 

Valitse poistettava yhteys ja klikkaa ”OK”.

Nyt biologinen vanhempi on yksinään ja irti sukupuusta. 

Voit lisätä toisen biologisen vanhemman klikkaamalla +-kuvaketta ja valitsemalla lisättäväksi ”Kumppanin”. Syötä tämän biologisen vanhemman tietoja ja klikkaa ”OK”.

Palaa seuraavaksi adoptoituun lapseen ja syötä hänen nimensä sukupuun hakulaatikkoon.

Klikkaa lapsen vasemmalla olevan sivupaneelin ”Lisää”-painiketta ja valitse ”Yhdistä olemassa olevaan henkilöön”. Valitse ”Yhdistä vanhempaan” ja kirjoita sitten biologisen vanhemman nimi alla olevaan hakukenttään. Valitse vanhempi ja klikkaa ”OK”.

Sen jälkeen näet sukupuustasi irrallaan olevan adoptoidun lapsen biologisen perheen. 

Tällä hetkellä MyHeritage -käyttöliittymä on ohjelmoitu näyttämään biologinen perhe oletuksena. Voit aina palata adoptioperheeseen etsimällä puussa esiintyvää henkilöä, kuten adoptiovanhempia tai sisaruksia, käyttämällä näytön oikeassa yläkulmassa olevaa hakukenttää.

Ei sukua olevien adoptiovanhempien lisääminen biologiselle lapselle

No, mitä teet, jos vanhemmat, jotka eivät ole sinulle sukua adoptoivat jonkun sukupuussasi olevan lapsen?

Ensinnäkin sinun on irrotettava lapsi luonnollisista vanhemmistaan. (Älä huoli, yhdistämme heidät myöhemmin uudelleen.) Klikkaa lapsen vasemmalla olevan sivupaneelin kolmen pisteen ”Lisää” -painiketta ja valitse ”Poista yhteys”, valitse sitten ”Vanhemmista” ja klikkaa ”OK”.

Lapsi on nyt yksin ja irrotettuna sukupuusta.

Nyt voit lisätä adoptiovanhemmat samalla kuin lisäät mitkä tahansa vanhemmat: klikkaa tyhjää tilaa henkilökortin yläpuolella tai klikkaa + -kuvaketta tai ”Lisää sukulainen” ja valitse ”Lisää isä” tai ”Lisää äiti”.

Kun olet lisännyt adoptiovanhemmat, klikkaa sivupaneelin kohtaa ”Muokkaa” ja ”Muokkaa lisää” -linkkiä. Siirryt profiilisivun Perhe-osioon. Muuta lapsen suhde vanhempiin ”adoptoiduksi lapseksi” tämän artikkelin alussa kuvatulla tavalla ja klikkaa ”Tallenna & sulje”.

Voit nyt yhdistää lapsen takaisin biologiseen perheeseensä klikkaamalla sivupaneelin kolmen pisteen lisää-valikossa olevaa ”Yhdistä olemassa olevaan henkilöön”. Valitse ”Yhdistä vanhempaan”, etsi biologinen vanhempi ja perhe & klikkaa ”OK”. 

Lapsi on nyt yhdistetty kumpiinkin vanhempiinsa. 

Adoptoidun lapsipuolen lisääminen

Jos haluat näyttää vanhemman suhteen lapsipuoleen adoptiovanhempana, sinun täytyy seurata edellä kuvattua prosessia: irrota ensin lapsi luonnollisista vanhemmista (”Lisää”> ” Poista yhteys ”>” Vanhemmista ”), lisää lapsi adoptiovanhempien lapseksi (” Lisää ”>” Yhdistä olemassa olevaan henkilöön ”>” Yhdistä vanhempaan ”), ilmoita näiden vanhempien adoptiosuhde (” Muokkaa ”) > ”Muokkaa lisää”> ”Perhe”> ”Suhde vanhempiin”> ”Adoptiolapsi”) ja yhdistä lapsi sitten uudelleen vanhempiinsa (”Lisää”> ”Yhdistä olemassa olevaan henkilöön”> ”Yhdistä vanhempaan”).

Lapsi näkyy nyt puussa kahdesti: kerran luonnollisen vanhemman plus isä-/äitipuolen adoptoimana lapsena ja kerran luonnollisten vanhempien lapsena.

Biologiset ja adoptioperheet sukutaulu ja viuhkanäkymissä

Kun valitset adoptoidun lapsen päähenkilöksi sukutaulu- tai viuhkanäkymässä, näkyvät kyseisen henkilön biologiset esivanhemmat oletuksena. Jos kuitenkin klikkaat adoptoitua lasta ja avaat vasemmalla olevan sivupaneelin, näet sekä biologiset että adoptiovanhemmat kumppaneidensa tai lastensa alla. Voit klikata ”Biologiset vanhemmat” tai ”Adoptiovanhemmat” valitaksesi jommat kummat esivanhemmat, näytettäväksi sukutaulu- tai viuhkanäkymässä.

Jos haluat tietää lisää adoptoiduista lapsista sukupuussasi, voit katsoa tämän englanninkielisen, Daniel Horowitzin ”Ask the Expert”- nauhoituksen Recording Adoptive Parents.

Onko sinut adoptoitu ja etsit biologista perhettäsi? Lue muutamia hyödyllisiä vinkkejä Brianne Kirkpatrickilta.

URL is copied to your clipboard.