URL is copied to your clipboard.

Miksi DNA-osumani ei ole osumana sisarelleni tai veljelleni?

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Miksi DNA-osumani ei ole osumana sisarelleni tai veljelleni?

Kun tutkit DNA-osumaasi, saatat törmätä outoon ilmiöön: DNA-osumasi ei olekaan osumana siskollesi tai veljellesi.

Miten siinä on mitään järkeä? Kaikkien, jotka ovat sukua sinulle, pitäisi olla sukua myös sisaruksillesi – eikö vain? Heillähän on samat vanhemmat!

No… kyllä niinkin, mutta sukulaisuus ei välttämättä tarkoita, että teillä kaikilla olisi yhteistä DNA:ta.

Kyllä, luit oikein: kaikilla sukulaisillasi ei ole yhteistä DNA:ta kanssasi. Joillakin sukulaisillasi on yhteistä DNA:ta veljesi tai siskosi mutta ei sinun kanssasi, ja päinvastoin – tämä siitä huolimatta, että sinulla ja sisaruksillasi on samat vanhemmat!

Miten voi olla mahdollista, että sinulla ja sisaruksillasi ei ole yhteistä DNA:ta kaikkien samojen sukulaisten kanssa?

Vastaus tähän kysymykseen löytyy periytymismalleista.

Näin se toimii:

Sinä ja sisaruksesi peritte kumpikin noin 50 prosenttia DNA:stanne kummaltakin vanhemmalta, mutta se 50 prosenttia, jonka peritte, periytyy satunnaisesti. Saatat siis periä toisen vanhemman kautta DNA:n osan, jota sisaruksesi ei peri – ja saatat jakaa saman osan serkkusi kanssa, joka on perinyt sen yhteiseltä esivanhemmaltanne.

Alla oleva kaavio osoittaa, miltä se saattaa näyttää:

 

Tässä hyvin yksinkertaistetussa esimerkissä sisarukset ovat perineet kumpikin eri segmenttejä vanhempiensa DNA:sta – eli heillä ei itse asiassa ole yhtään yhteistä segmenttiä! Koska DNA on hyvin kompleksinen, niin on erittäin epätodennäköistä, että näin tapahtuisi todellisuudessa. Tavallisesti sinulla ja sisaruksillasi on 33-50 prosenttia yhteistä DNA:ta. Siksi sisarukset voivat näyttää samanlaisilta, mutta eivät identtisiltä (paitsi tietysti identtiset kaksoset, joilla on 100% yhteistä DNA:ta). Sinulla ja veljelläsi tai siskollasi saattaa molemmilla olla äitisi ruskeat silmät, mutta toinen heistä voi kasvonpiirteiltään muistuttaa isäänne ja toinen äitiänne.

Sama pätee DNA-vertailuihin. Voi hyvinkin olla, että sinulla on osuma, jonka kanssa yhteinen DNA:n osanne sijaitsee siinä 50-67 prosentissa DNA:tasi, joka ei ole yhteistä veljesi tai sisaresi kanssa. Yllä olevassa kaaviossa vasemmalla oleva sininen segmentti, jonka jaat isäsi ja DNA-osumasi kanssa, ei ole periytynyt sisaruksellesi.

Teillä voi olla myös erilaiset etnisyysarviot

Sinun ja sisaruksesi perimän DNA:n välinen ero tarkoittaa myös sitä, että joissakin tapauksissa sinulle periytyy etninen alkuperä, jota sisaruksesi ei peri, ja päinvastoin.

Voit lukea lisää siitä, miksi näin voi käydä, täältä: Voiko sisaruksilla olla erilaiset etnisyysarviot?

Odotitko tiettyä etnistä alkuperää sukusi historian perusteella ja yllätyit huomatessasi, että DNA-tuloksesi eivät sisälläkään kyseistä etnistä alkuperää – sisarusten testaaminen on yksi tapa löytää todisteita ko. etnisyydestä. Voit lukea tästä artikkelista myös toisen tavan: Missä on etnisyyteni?!: Miksi joku etnisyys ei näy DNA-tuloksissa (ja kuinka löydän siitä todisteita)

URL is copied to your clipboard.