URL is copied to your clipboard.

Geneettinen sukututkimus suvun historiaa tutkiville

Geneettinen sukututkimus suvun historiaa tutkiville

Geneettinen sukututkimus on suhteellisen uusi osa sukututkimusta, ja monet perinteiset sukututkijat saattavat kokea työskentelyn jonkin niin ”tieteellisen” asian kuin DNA:n kanssa pelottavana.

Geneettisestä sukututkimuksesta hyötyäkseen ei kuitenkaan tarvitse olla luonnontieteiden tai kehittyneen matematiikan asiantuntija. Sinun ei tarvitse edes ymmärtää, miten DNA toimii. Tarvitset vain peruskoulutasoista ymmärrystä geneettisestä perimästä, joitakin hyviä työkaluja, jotka auttavat sinua lajittelemaan tietoja, sekä samaa päättäväisyyttä ja huolellisuutta, jota tarvitset muussakin sukututkimuksessa.

Tässä artikkelissa tutustumme siihen, mitä geneettinen sukututkimus on, miten se voi auttaa sinua omassa sukututkimuksessasi. Tutustumme myös joitakin parhaisiin käytäntöihin, joiden avulla saat DNA:sta mahdollisimman paljon irti sukututkimuksessa.

Mitä geneettinen sukututkimus on?

Geneettinen sukututkimus on käytäntö, jossa DNA-tietoja käytetään sukututkimuksen tehostamiseen ja mahdollisista umpikujista selviämiseen, perhemysteerien ratkaisemiseen ja sukupuusi laajentamiseen.

Sukusi vanhimpien elävien jäsenten muistot ja paperiset jäljet vievät sinut vain tiettyyn pisteeseen. Tämä pätee erityisesti, jos suvussasi ei ole paljon vanhempia henkilöitä, jotka voisivat jakaa muistoja kanssasi, tai jos esivanhempasi ovat kotoisin paikasta, jossa asiakirjoja oli niukasti. Jos olet joutunut umpikujaan, geneettinen sukututkimus voi auttaa sinua jatkamaan siitä, mihin muut kanavat jäivät.

Geneettinen sukututkimus perustuu DNA-testaukseen ja DNA-mätsäykseen. On kuitenkin tärkeää korostaa, että DNA-tiedot eivät yksinään riitä sukututkimukseen. DNA-testien perusteella tehtyjä sukuhistoriaa koskevia päätelmiä on tuettava perinteisillä sukututkimuslähteillä.

Kuinka DNA-testaus voi auttaa minua sukututkimuksessa?

DNA-testaus voi auttaa sinua laajentamaan sukupuuta ja ratkaisemaan suvun arvoituksia muutamalla eri tavalla.

Kadonneiden tai tuntemattomien sukulaisten löytäminen

Jos sukupuustasi puuttuu lähisukulaisia, kuten perheenjäseniä, jotka ovat vieraantuneet toisistaan, menettäneet yhteyden toisiinsa tai jotka toinen perhe on adoptoinut, DNA-testaus voi auttaa sinua löytämään heidät suoraan DNA-vertailuluettelon kautta. Etsimäsi henkilö on ehkä itse tehnyt DNA-testin tai hänellä on lähisukulainen, joka on tehnyt testin ja voi saattaa teidät yhteyteen.

 

DNA-osumalistaus MyHeritagessa

 

Yhteydenpito muihin laajennetun sukusi sukututkijoihinSinulla saattaa olla jossain kaukana serkku, joka on tehnyt omaa sukututkimustaan. Tämä serkku voi antaa tietoja yhteisistä esivanhemmista, joita et löydä mistään muualta. DNA-mätsäys voi auttaa sinua löytämään nämä sukulaiset ja olemaan yhteydessä heihin. MyHeritagen avulla voit ottaa yhteyttä DNA-osumiisi turvallisen viestijärjestelmämme kautta.

Sukulaisuussuhteiden vahvistaminen

Saatat löytää tietoja jostakin henkilöstä, jonka luulet olevan esi-isäsi, mutta et löydä todisteita, jotka vahvistaisivat hänen yhteytensä sinuun. Käyttämällä DNA-testausta strategisesti voit ehkä todentaa sukulaisuutesi tähän esi-isään osoittamalla sukulaisuussuhteesi hänen vahvistettuihin elossa oleviin jälkeläisiinsä.

Alkuperän vahvistaminen tai niiden alueiden tunnistaminen, joihin on keskityttävä.

Useimmat DNA-testauspalvelut MyHeritagen tavoin tarjoavat myös etnisyysarvion. Vaikka tämä tieto ei ole riittävän tarkka, jotta siihen voisi luottaa sukututkimustarkoituksessa, se voi auttaa vahvistamaan sen, mitä jo tiedät esivanhempiesi alkuperästä.

Se voi myös auttaa sinua löytämään lähteitä, joiden avulla voit tehdä sukututkimuslöytöjä. Oletetaan esimerkiksi, että tiedät äitisi puolen olevan kotoisin Englannista, mutta et tiedä, mistä isäsi oli kotoisin. Jos etnisyysarviosi kertoo, että sinulla on skandinaavisia juuria, viittaa se siihen, että isäsi on saattanut olla kotoisin Skandinaviasta. Kannattaa ehkä keskittyä sen alueen tietoihin, kun tutkit hänen sukujuuriaan.

MyHeritagen geneettiset ryhmät ovat erityisen hyödyllisiä, kun yrität rajata alueita, joihin keskittyä. Niiden antamat tulokset voivat olla erittäin tarkkoja, ja joskus niistä voidaan jopa tunnistaa tietty kaupunki tai kylä, josta esivanhempasi ovat kotoisin.

MyHeritagen geneettiset ryhmät voivat auttaa rajaamaan tiettyjä alueita, mistä esivanhempasi olivat lähtöisin

Geneettisen sukututkimuksen parhaat käytännöt

Testauta mahdollisimman monta ihmistä

Geneettinen sukututkimus perustuu DNA-osumiin. Mitä enemmän tunnettuja sukulaisia testautat, sitä enemmän tietoa sinulla on käytettävänäsi, kun tarkastelet ja analysoit tuntemattomia osumia.

DNA:n periytymistavan vuoksi sinulle siirtyy yhä vähemmän DNA:ta jokaiselta sukupolvelta taaksepäin. Jos siis esimerkiksi tutkit iso-iso-isoäitiäsi, olet perinyt vain noin 6 prosenttia hänen DNA:staan. Voit lisätä huomattavasti mahdollisuuksiasi saada lisätietoja tästä esivanhemmasta, jos lisäät hänen DNA:nsa ”kattavuutta”, ja voit tehdä sen testaamalla lisää hänen jälkeläisiään, mieluiten eri sukuhaaroista, jotta voit löytää ja ottaa yhteyttä muihin DNA-osumiin, jotka ovat perineet eri osia hänen DNA:staan kuin sinä.

Testaa strategisesti

Kaiken tuon jälkeen; poskipyyhkäisytesti jokaiselle serkulle ei ole kovin käytännöllinen strategia! DNA-pakkaukset eivät ole tusinatavaraa ja varovaisilta sukulaisilta voi olla hankala saada suostumus (ehkäpä MyHeritagen vankkumaton sitoutuminen asiakkaidemme tietojen yksityisyyden suojaan rauhoittaa heitä). Sen sijaan, että testaisit mielivaltaisesti, sinun kannattaa laatia DNA-testausstrategia, jossa keskityt testaamaan ne perheenjäsenet, joiden tiedot ovat sinulle arvokkaimpia.

Tämä saattaa kuulostaa yksinkertaiselta, mutta ihanteellinen strategia voi olla hyvin erilainen tavoitteistasi riippuen. Räätälöi testaussuunnitelmasi sen mukaan, mitä tietoja yrität löytää, olipa kyse sitten tuntemattoman suoran esivanhemman tunnistamisesta, siirtolaisuuteen liittyvän muurin murtamisesta tai sellaisen epäillyn sukulaisuuden vahvistamisesta, jota löytämäsi asiakirjat eivät ole todistaneet kiistattomasti.

Valitse oikea DNA-testi

Markkinoilla on useita erilaisia DNA-testejä, joista yleisimmät ovat:

 • Autosomaali: Analysoi autosomit eli 22 muuta kuin sukupuolikromosomia.
 • Y-DNA: Analysoi Y-kromosomia, jota on vain miehillä ja joka periytyy isälinjassa.
 • Mitochondriaalinen eli mtDNA: Analysoi äitilinjasta periytyvää mitokondriaalista DNA:ta.

MyHeritagen DNA-testi on autosomaalinen testi. Uskomme, että tämäntyyppisellä testillä on eniten arvoa sukututkijoille, sillä se tarjoaa laajimman osumakattavuuden sekä äidin että isän puolelta, ja monissa tapauksissa se voi tehdä Y-DNA- tai mtDNA-testin työn aivan yhtä hyvin.  (Klikkaa tästä ja tutustu siihen, kuinka voit tutkia äiti- ja isälinjoja MyHeritage DNA-testin avulla.) Jos kuitenkin tutkit erityisesti äidin tai isän esivanhempaa, voi Y-DNA- tai mtDNA-testin tekeminen olla hyödyllistä.

Ota kaikki hyöty irti DNA-työkaluista

MyHeritage tarjoaa useita työkaluja, jotka voivat auttaa sinua ymmärtämään DNA-tuloksiasi ja saamaan tärkeitä tietoja.

 • Jaetut DNA-osumat: Kun tarkastelet tiettyä DNA-osumaa, löydät osion nimeltä ”Jaetut DNA-osumat”, jossa luetellaan osumat, jotka ovat yhteisiä sinulle ja kyseiselle henkilölle. Tämän luettelon läpikäyminen voi antaa sinulle vihjeitä siitä, keitä yhteiset esivanhempanne ovat.
  Edistyneet lajittelu- ja suodatusvaihtoehdot: Näin voit keskittyä niihin otteluihin, joista on sinulle eniten hyötyä.
 • Sukupuutiedot: Jos DNA-osuma liittyy profiiliin sukupuussa, voit tarkastella kyseisen puun julkisia tietoja (yleensä tietoja kuolleista sukulaisista). Tämä voi auttaa sinua tunnistamaan yhteisiä sukulaisia ja esivanhempia.
 • Kommentit: MyHeritagen avulla voit lisätä kommentteja DNA-osumien korteille, mikä voi auttaa sinua pitämään kirjaa jo tarkistamistasi osumista ja niistä saaduista tiedoista.
 • One-to-Many kromosomiselain: Kromosomiselaimen avulla voit verrata DNA:tasi yhtäaikaa useiden osumiesi DNA:han ja tunnistaa trianguloituja segmenttejä (segmenttejä, jotka ovat kaikille yhteisiä). Se voi antaa lisävihjeitä sukulaisuussuhteestasi kyseisiin osumiin ja yhteisiin esivanhempiinne.
 • AutoKluster: AutoKluster on kuin ”Jaettujen DNA-osumien” steroidi. Se järjestää DNA-osumasi sellaisten henkilöiden ryhmiin, jotka ovat kaikki osumina toisilleen ja joilla on siten todennäköisesti yhteinen esivanhempi. Se voi säästää paljon aikaa sukulaisuussuhteiden selvittämisessä.
 • Theory of Family Relativity™: Analysoi kaikki käytettävissämme olevat tiedot, mukaan lukien kaikki MyHeritagessa olevat sukupuut ja historiallisten tietojen kokoelmat. ToFR esittää sinulle uskottavia teorioita siitä, miten tietty DNA-osuma on sinulle sukua.

Valmis kokeilemaan? Klikkaa tästä ja tilaa oma MyHeritage DNA-testisi.

Alla linkkejä muutamiin Juha Vuorelan webinaareihin, joista saattaisi olla apua

Theory of Family Relativity-teoriat

Autokluster – automaattinen DNA-osumien ryhmittely 

Mitä teen sitten, kun saan DNA-tulokseni

URL is copied to your clipboard.