URL is copied to your clipboard.

Kuinka voin jäljittää äiti- ja isälinjan MyHeritage DNA-testin avulla?

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Kuinka voin jäljittää äiti- ja isälinjan MyHeritage DNA-testin avulla?

DNA-testin tekeminen voi paljastaa monia salaisuuksia perheen historiasta. Ihmisillä on monia erilaisia syitä DNA-testin tekemiseen ja/tai sukututkimuksen harrastamiseen: ehkä he yrittävät löytää tarkkoja tietoja tietystä esi-isästä tai sukulinjasta, tai ehkä he haluavat vain saada lisää tietoa omasta taustastaan.

Jotkut saattavat haluta tietoa suvusta erityisesti isänsä tai äitinsä puolelta. Tässä artikkelissa tarkastellaan erilaisia tapoja tehdä tällaista tutkimusta MyHeritage DNAn avulla.

Mitä erilaiset DNA-testit kertovat sinulle

Nykyään on saatavana erilaisia kaupallisia DNA-testejä. Kolme yleisintä tyyppiä ovat autosomaalinen DNA, Y-DNA ja mitokondrio DNA (mtDNA).

Autosomaalinen DNA-testi tutkii vain autosomeja – eli DNAn kromosomeja, jotka eivät vaikuta sukupuolen määräytymiseen. Nämä kromosomit sisältävät DNA-koodin, joka peritään molemmilta vanhemmilta satunnaisina yhdistelminä. Joten autosomaalinen DNA-testi ei välttämättä kerro, kumpi vanhempi on välittänyt tietyn DNA-sekvenssin. Kuitenkin, koska se kattaa paljon laajemman DNA-alueen kuin muut tyypit, se on ainoa, jota voidaan käyttää tehokkaaseen DNA-mätsäykseen.

Y-DNA-testi tutkii Y-kromosomissa olevaa geneettistä koodia, joka löytyy vain biologisilta miehiltä. Koska tämä kromosomi periytyy yksinomaan isältä, ei koskaan äidiltä, ​​tämän tyyppisellä testillä analysoitu DNA antaa sinulle tietoja, jotka ovat ominaisia ​​isäsi puolelle sukua. Yksi haittapuoli testillä on, eli tämä testi voidaan tehdä vain henkilöille, jotka ovat biologisesti miehiä.

Mitokondrio DNA- tai mtDNA-testi tutkii mitokondriossa olevaa geneettistä koodia. Suurin osa DNAstamme löytyy solun ytimestä tai keskustasta, mutta osa siitä sijaitsee solun osassa, jota kutsutaan mitokondrioksi. Tämä solun osa siirtyy lähes yksinomaan äidiltä lapselle. Se tarkoittaa, että mtDNA-testi voi antaa sinulle tietoja, jotka koskevat äitilinjaasi.

Millaista DNA-testiä MyHeritage tarjoaa?

Kun MyHeritagen tiedetiimi kehitti DNA-testimme, he harkitsivat huolellisesti, mitä näistä testeistä tarjota. Päätavoitteemme yrityksenä on auttaa ihmisiä saamaan yhteys perheen menneisyyteen sukututkimuksen avulla. Tiedot, jotka voidaan saada Y-DNA- tai mtDNA-testillä, voivat olla kiehtovia, mutta ne ovat melko yleisiä, ja monet sukututkijat löytävät paljon enemmän arvoa ja merkitystä DNA-mätsäyksessä testin avulla. DNA Matching auttaa sukututkijoita ratkaisemaan mysteerejä ja murtamaan tutkimuksessa kohdattuja esteitä – puhumattakaan siitä, että se voi auttaa yhdistämään kadonneita perheenjäseniä ja adoptoituja lapsia biologisiin vanhempiinsa.

Siitä syystä päätimme tarjota vain autosomaalisen DNA-testin.

Se tarkoittaa sitä, että kun teet MyHeritage DNA -testin, saat etnisyysarvion ja kattavan luettelon DNA-osumia globaalista tietokannastamme. Et saa erittelyä siitä, mitä olet perinyt kummaltakin vanhemmaltasi.

Se ei kuitenkaan tarkoita, ettet voisi käyttää DNA-testituloksiasi tietojen hankkimiseen äiti- tai isälinjastasi. Itse asiassa, käyttämällä DNA Matchingiä ja muita MyHeritagen edistyneitä DNA-työkaluja, saatat pystyä määrittelemään tarkalleen, ketkä ovat yhteisiä esivanhempianne jonkun tietyn DNA-osumasi kanssa, ja voit jopa pystyä kertomaan, mitkä osat DNAtasi ovat tulleet tietyltä puolelta sukua. Yhdistämällä kaikki MyHeritage-työkalut autosomaalisten DNA-tulostesi kanssa, voit saada paljon enemmän tietoa perheestäsi kuin pelkästään Y-DNA- tai mtDNA-testistä.

MyHeritagen edistyneiden DNA-työkalujen käyttäminen isä- ja äitilinjan tunnistamiseen

Avain MyHeritage DNAn käyttämiseen isä- tai äitilinjan tunnistamisessa on triangulaatio: vertaamalla omaa DNAtasi osumiesi DNAhan näet, mitkä DNA-osiot teillä kaikilla ovat yhteisiä.

On mahdollista, että sinulla on MyHeritagen DNA-tietokannassa joku sukulainen, jonka tunnistat. Jos näin on, voit kromosomiselaimessa verrata omaa DNAtasi näiden tunnettujen perheenjäsenten DNAhan. (Ellei, harkitse DNA-testin antamista muutamalle heistä lahjaksi, jotta sinulla on enemmän materiaalia millä työskennellä!)

Joten jos esimerkiksi vertaat omaa ja isäsi puolelta olevan ensimmäisen serkkusi DNAta, näet helposti mitkä DNA-osiot jaatte – ja nämä ovat todennäköisesti isältäsi perittyjä osioita.

Huomaa kuitenkin, että on mahdollista, että jakaamanne DNA ei periydy isäsi vanhemmilta, vaan pikemminkin paljon kaukaisemmalta yhteiseltä esivanhemmalta. Tämä pätee erityisesti endogaamisiin väestöihin, kuten Ashkenazi-juutalaiset tai Suomessa kuusamolaiset, joissa avioiduttiin keskenään yleensä suhteellisen pienessä yhteisössä.

Yksi tapa vahvistaa, että jaettu DNA-segmentti on peritty uudemmalta esivanhemmalta, on verrata molempien DNAta johonkin toiseen isäsi puolen sukulaiseen. Jälleen kerran, nämä osiot on voitu periä kaukaisemmalta esivanhemmalta, mutta jokaisen uuden trianguloidun osuman myötä todennäköisyys sille, että kyseinen segmentti on peritty isäsi vanhemmilta, kasvaa.

Klikkaa tästä ja saat lisää tietoa kromosomiselaimen käyttämisestä sukututkimuksessa

Toinen kätevä MyHeritage-työkalu on DNA-osumien AutoKlusteri. Tämä työkalu ryhmittelee osumat jaetun DNAn mukaan. Toisin sanoen se luo kaavion, josta näet, mitkä DNA-osumasi liittyvät toisiinsa. Jos löydät tuntemattoman DNA-osuman samasta klusterista tunnetun sukulaisen kanssa, tarkoittaa se, että sinulla todennäköisesti on yhteinen esivanhempi molempien kanssa. Voit sitten palata takaisin kromosomiselaimeen ja verrata DNAta näiden osumien DNAhan.

Klikkaa tästä ja saat lisää tietoa AutoKluster-työkalun käyttämisestä

Theory of Family Relativity™ -ominaisuus voi auttaa samalla tavalla: tarjoamalla uskottavan teorian siitä, miten olet sukua tuntemattoman DNA-osumasi kanssa ja auttaa siten ymmärtämään, onko kyseinen osuma äitisi vai isäsi puolelta.

Klikkaa tästä artikkeliin Theory of Family Relativity™ -ominaisuuden käyttämisestä.

Voinko MyHeritage DNAn avulla päätellä, mitkä etnisyydet olen perinyt kummaltakin vanhemmaltani? 

Vaikka autosomaalisen DNA-testin avulla ei ole mahdollista määritellä tarkalleen, minkä prosenttiosuuden kustakin etnisyydestä olet perinyt miltäkin vanhemmalta. voi DNA-osumiesi tarkasteleminen antaa arvokkaita vihjeitä. Kun tutkit DNA-osumalistaasi, voit suodattaa tuloksia etnisyyden mukaan. Katso, mitkä osumat näkyvät luettelossasi, kun suodatat tietyn etnisen alkuperän perusteella. Ovatko he enimmäkseen isäsi vai äitisi puolelta? Vai näyttääkö siltä, että molemmat ovat edustettuina tasavertaisesti?

Tarkastele DNA-osumia -sivulla voit myös keskittyä tiedossa olevien osumien kanssa ”jaettuihin etnisyyksiin”. Mitkä etniset ryhmät näkyvät isäsi puolella ja mitkä äitisi puolella?

Klikkaa tästä ja saat lisätietoa DNA-osumiesi suodattamisesta, lajittelemisesta ja tarkastelemisesta

DNAn yhdistäminen sukututkimustietoihin

Uskomme, että tarkin ja arvokkain tapa oppia lisää suvustasi, on kaikkien käytettävissä olevien työkalujen yhdistelmä. Siksi olemme integroineet DNA-testisi tiedot muuhun MyHeritagessa olevaan tietoon: sukupuihin ja historiallisiin tietoihin. Käyttämällä näitä työkaluja yhdessä pääset paljon pidemmälle tutkimuksessasi kuin pääsisit, jos käyttäisit niitä yksitellen.

Kun esimerkiksi tarkastelet tiettyä DNA-osumaa ja yrität selvittää, kuinka te saatatte olla sukua, saisi vastauksen parhaiten suoraan sukupuusta, jonka DNA-osumasi (tai hänen pakkauksensa hallinnoija) on rakentanut MyHeritagessa. Katsomalla hänen puutaan, voit helposti tunnistaa yhteisiä esivanhempia, ja jäljittää polun osumaasi. Historiallisten tietojen avulla voit vahvistaa sukulaisuuden ja osumasi puun oikeellisuuden.

Yhteenveto

Voi olla totta, että Y-DNA- ja mtDNA-testit antaisivat sinulle isä- ja äitilinjaan liittyvää tietoa. Autosomaalisen testin yhdistäminen MyHeritagen työkaluihin ja resursseihin voi kuitenkin antaa sinulle rikkaampaa, tarkempaa, ja viime kädessä paljon hyödyllisempää tietoa, kun jäljität isä- tai äitilinjaasi.

Aloittaaksesi tämän jännittävän matkan, tilaa MyHeritage DNA testi nyt ja aloita sukupuusi rakentaminen! 

URL is copied to your clipboard.