URL is copied to your clipboard.

MyHeritagen kokoelmaluettelo

MyHeritagen kokoelmaluettelo

Kokoelmaluettelo on nettisivustollamme oleva osio, joka listaa historialliset kokoelmat hakukelpoisina MyHeritage SuperSearch™ -hakukoneessa. Luettelo on hyödyllinen niin aloittelijoille kuin ammattilaisillekin, sillä siitä näkee kussakin kokoelmassa olevien tietojen määrän, mitkä kokoelmat ovat uusia ja milloin kokoelmaan on lisätty tietoja tai sitä on päivitetty. Jotkut ihmiset kutsuvat tätä “hakemistokortistoksi” viitaten tapaan, jota kirjastot käyttivät ennen, mutta meidän kokoelmaluettelomme on digitaalinen; se on netissä ja siinä on monia hyödyllisiä toimintoja.

Kokoelmaluettelo

Kokoelmaluettelon käyttäminen

Kokoelmaluetteloon pääset päävalikossa olevalta ”Tutkimus”-välilehdeltä.

Pääset kokoelmaluetteloon myös SuperSearch-hakukonesivulta. Kokoelmaluettelossa on   tällä hetkellä SuperSearch-hakukoneessa olevat kokoelmat. Osa kokoelmista on merkitty “Uusi” tai “Päivitetty” merkillä.

Kokoelmia voidaan lajitella niissä olevan tietomäärän, viimeisen päivityksen tai kokoelman nimen mukaan.

Voit selata kokoelmia siirtämällä hiirtä otsikon päällä, jolloin näet lyhyen kuvauksen kokoelmasta.

Kokoelman määrittäminen

Suodatusvaihtoehdot

Vasemmalla olevassa paneelissa voit valita kokoelmia kategorioittain, sijainnin tai aikajakson mukaan. Voit myös valita vain alkuperäisiä kuvia sisältävät kokoelmat.

Näet kaikki pääkategoriat ja kuhunkin liittyvien kokoelmien määrän. Klikkaa kategoriaa, niin näet siihen liittyvät kokoelmat. Listaamme myös alakategoriat ja niihin liittyvien kokoelmien määrän, jos niitä on olemassa.

Kokoelmia voi valita myös sijainnin tai aikajakson mukaan. Joissakin tapauksissa voit tarkentaa lisää kuten alla olevassa kuvassa:

Hakujen tekeminen

Voit tehdä hakuja kokoelman nimellä tai avainsanoilla. Syötä sana(t) oikealla ylhäällä olevaan hakukenttään ja klikkaa suurennuslasia.

Haku sanalla ”kirkon”, seuraavassa esimerkissä, antaa 88 kokoelmaa, joiden otsikossa tai kuvauksessa se esiintyy.

Haun poistamiseksi klikkaa “Tyhjennä haku”

Kun olet löytänyt kiinnostavan kokoelman, klikkaa sen nimeä ja pääset kokoelman päähakuun, jossa voit aloittaa hakujen tekemisen kokoelman sisällä.

Tietojen määrä

Huomaat, että kokoelmaluettelo näyttää tarkan tietojen määrän kussakin kokoelmassa. Tällä hetkellä SuperSearch-hakukoneessa on 12,5 miljardia tietoa. Olemme näyttäneet tietojen määrän SuperSearchissä jo vuosien ajan. Mielestämme se on tärkeää läpinäkyvyyden kannalta. Olemme huomanneet, että tämä ominaisuus puuttuu monista muista palveluista. Läpinäkyvyyden kannalta haluamme myös tuoda esille uudestaan kuvauksen siitä, kuinka laskemme julkaisemamme tiedot.

Rakenteellisissa kokoelmissa kuten väestönlaskenta, syntymät ja avioliitot jokainen yksittäinen nimi lasketaan yhdeksi tiedoksi. Esimerkiksi avioliittotodistus, joka nimeää sekä morsiamen että sulhasen lasketaan kahdeksi tiedoksi. Lempinimiä tai nimimerkkejä ei lasketa mukaan.

Sukupuussa jokainen sukupuuprofiili lasketaan yhdeksi tiedoksi jopa silloin kun se on saatavana useilla kielillä. Jokainen kuva lasketaan yhdeksi tiedoksi.

Kokoelmissa, joita ei ole jäsennelty esim. sanomalehdet tai vuosikirjat, jokainen sivu lasketaan yhdeksi tiedoksi vaikka sillä olisi sata nimeä. Laskemme jokaisen sivun yhdeksi tiedoksi, koska emme halua paisuttaa tietojen määrää arvailemalla.

Lisäämme jatkuvasti uusia tietoja, jotta sinä saisit enemmän tietoa esivanhemmistasi ja heidän menneisyydestään.

URL is copied to your clipboard.