URL is copied to your clipboard.

Missä on etnisyyteni?!: Miksi joku etnisyys ei esiinny DNA:ssasi (ja kuinka löydät siitä kuitenkin todisteen)

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Missä on etnisyyteni?!: Miksi joku etnisyys ei esiinny DNA:ssasi (ja kuinka löydät siitä kuitenkin todisteen)

Useimmilla käyttäjillä on jo jonkinlainen käsitys siitä, mitä odottaa, kun he tekevät MyHeritage DNA -testin. Monille ainakin osa tuloksista vahvistaa sen, mitä he jo tiesivät suvustaan.

Toisille voi olla todellisia yllätyksiä.

Joissakin tapauksissa ihminen voi olla täysin sataprosenttisesti varma siitä, että hänellä on tietyn etnisyyden omaava esivanhempi. Hän on järkyttynyt ja hämmentynyt huomatessaan, että ko. etnisyyttä ei näy hänen geeneissään ollenkaan.

Miksi näin tapahtuu?

On kaksi pääasiallista syytä, miksi odotettu DNA ei välttämättä näy tuloksissa:

Epäselvät rajat

MyHeritage laskee etnisyysarvion vertaamalla DNAtasi 5000, perustajaväestöprojektiin osallistuneen DNAhan. Heidän sukupuissaan näkyvät esivanhemmat johdonmukaisesti samalta alueelta tai etnisyydestä monien sukupolvien ajalta

Historiallisesti etniset ryhmät tulivat tietyiltä maantieteellisiltä alueilta ja ammensivat paikallisesta geenivarastosta. Ennen nykyaikaa ihmiset eivät liikkuneet niin paljon kuin me, koska matkustaminen oli vaikeaa ja vaarallista. Suurin osa ihmisistä syntyi, kasvoi, sai lapsia ja kuoli samassa paikassa kuin omat vanhempansa ja isovanhempansa, ja sama pätee heidän lapsiinsa. Kun tätä kesti monien sukupolvien ajan, kehittyi korrelaatio spesifisten DNA-sekvenssien ja eri maantieteellisten alueiden välillä.

Jotkut etniset ryhmät voidaan jäljittää karkeasti 2000 vuoden taakse, riippuen siitä, kuinka eristyksissä väestö eli. Maan rajat ja väestö muuttuivat historian aikana jatkuvasti, etenkin alueilla, joilla käytiin monia sotia. Tästä syystä etnisten ryhmien luokitteleminen alueittain eikä maittain on tarkempaa.

Huolimatta siitä, että suurin osa ihmisistä vietti suurimman osan elämästään tietyssä paikassa, oli olemassa jonkin verran liikkuvuutta ja geneettinen samankaltaisuus levisi naapurialueille. Siksi joillakin etnisillä alueilla on päällekkäisyyttä rajoissa. Joillakin etnisillä ryhmillä on hyvin samankaltainen DNA maantieteellisen läheisyyden, muuttoliikkeiden tai kulttuuristen suhteiden takia.

Tästä syystä saatat saada etnisyysarvion naapurialueelta sen sijaan, mitä odotit.

”Sattuma” geenien jaossa

Jokainen ihminen saa satunnaisen sekoituksen DNAta vanhemmiltaan: 50% äidiltä ja 50% isältä. Satunnaisen valinnan vuoksi henkilö ei välttämättä peri puhdasta 50% vanhempiensa etnisistä ryhmistä. Esimerkiksi, jos isäsi on 50% englantilainen ja 50% iberialainen, saatat periä 50% englantilaista etnisyyttä, kun taas sisaruksesi perivät häneltä 25% englantilaisuutta ja 25% iberialaisuutta. Teillä molemmilla on Iberialainen perimä, mutta sisaruksesi ovat saattaneet periä siihen etnisyyteen liittyvän DNAn, kun taas sinä et.

Jos puuttuva etnisyys on peräisin isovanhemmilta, on vielä suurempi mahdollisuus, että se ”piiloutuu” lapsenlasten geeneihin.

Mistä löydät puuttuvan etnisyytesi?

Onneksi MyHeritage tarjoaa hyvin helpon tavan löytää todisteita puuttuvasta etnisyydestäsi.

Vie hiiren osoitin DNA-välilehden päälle navigointipalkissa ja valitse ”Yleiskatsaus”


Vieritä alas etnisyys-osioon ja tarkista DNA-osumien määrä siitä etnisyydestä, jota odotit näkeväsi. 

 

Tässä esimerkissä käyttäjä odotti näkevänsä skandinaavista etnisyyttä ja oli pettynyt, kun etnisyysarvio ei sitä hänelle näyttänyt. Mutta kun katsomme taulukkoa huomaamme, että hänellä on hyvin paljon DNA-osumia, joilla on skandinaavista etnisyyttä.

Tämä viittaa siihen, että hänellä on todennäköisesti etnisyydeltään skandinaavi esivanhempi, joka on siirtänyt etnisyytensä hyvin monille jälkipolvissaan. Tämä käyttäjä ei perinyt ehkä juuri niitä geenejä, mutta hänellä on yli 10 000 sukulaista, jotka perivät!

 

URL is copied to your clipboard.