URL is copied to your clipboard.

Kuinka voit löytää biologiset vanhempasi, jos he eivät ole tehneet DNA-testiä?

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Kuinka voit löytää biologiset vanhempasi, jos he eivät ole tehneet DNA-testiä?

Syy DNA-testin tekemiseen saattaa olla biologisten vanhempien löytäminen. Näin erityisesti, ellei etsintä adoptio- ja muiden dokumenttien varassa ole tuottanut tulosta. DNA-tulokset sisältävät listauksen DNA-osumista ja joku noista osumista saattaa olla etsitty vanhempi.

Maailmassa on kuitenkin paljon ihmisiä, jotka eivät ole tehneet DNA-testiä, eivätkä näy tietokannassa. Onko biologisten vanhempien jäljittäminen mahdollista, jos he eivät ole tehneet testiä? 

Vastaus on kyllä. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka voit jäljittää biologiset vanhempasi käyttämällä DNA-tuloksiasi yhdistettynä sukupuihin ja tutkimukseen. Käytämme esimerkkeinä MyHeritagen käyttäjiä, jotka ovat löytäneet biologiset vanhempansa ohjeidemme avulla.

Ota yhteyttä lähimpään DNA-osumaasi

Kun teet DNA-testin biologisten vanhempiesi löytämiseksi, saatat iskeä heti ”kultasuoneen”. Niin tapahtui Kathylle ja Becky Skousenille.

Woman Reunited with Mother After 50-Year Search

On kuitenkin todennäköisempää, että saat osumia kaukaisempiin sukulaisiin. Mutta älä lannistu, vaikka läheisin osumasi olisi serkku, jonka kanssa sinulla on yhteistä DNAta vain 3%. Sinun on kuitenkin mahdollista löytää biologiset vanhempasi heidän kauttaan. Erna Rusi Suomesta, ja Anne Angot Ranskasta löysivät biologisen isänsä ottamalla yhteyttä 3%:n osumaan.

Yhteydenottaminen DNA-osumaan on paras tapa saada hänestä lisää tietoa ja päätellä, mitä kautta hän on sinulle sukua. 

Yhteydenottovinkkejä DNA-osumiisi, kun etsit biologisia vanhempiasi. 

1. Lähetä viesti osumallesi MyHeritagen viestintäjärjestelmän kautta

Yhteydenotto DNA-osumiisi on MyHeritagen viestijärjestelmän kautta täysin ilmaista riippumatta siitä, oletko tehnyt MyHeritagen DNA-testin vai ladannut tuloksesi toisesta palvelusta. Lue lisää: Yhteyden ottaminen muihin MyHeritage-käyttäjiin: ohjeita & vinkkejä

DNA-osumasi saa sähköpostiviestin, jossa hänelle ilmoitetaan saapuneesta viestistä ja hän voi lukea sen MyHeritage-postilaatikossaan.

Joskus viestisi ei kuitenkaan välttämättä tavoita häntä. Hän on saattanut kääntää sähköposti-ilmoitukset pois päältä, jättää viestin huomiotta tai ei ole klikannut linkkiä lukeakseen viestin. Mitä voit tehdä silloin?

2. Ei vastausta? Kokeile Googlea

Jos viestin lähettäminen MyHeritagen kautta ei onnistu, voit yrittää etsiä henkilöä. Suurin osa käyttäjistä aktivoi DNA-pakkauksensa etu- ja sukunimellään, voit nähdä maan, jossa he asuvatt – ja näitä tietoja käyttämällä voit löytää heidät melko helposti. Monet käyttäjistämme, jotka eivät saaneet vastausta viestijärjestelmän kautta, löysivät Facebook-profiilin tai verkkosivuston, jolta yhteystiedot löytyivät. Katso esimerkiksi Erna Rusin kertomusta: Erna huomasi, että hänen DNA-serkkunsa oli listattu erään yrityksen hallituksen jäseneksi, joten hän otti yhteyttä yritykseen ja sai sitä kautta yhteyden serkkuunsa.

Jos löydät osumasi sosiaalisesta mediasta, muista, että viestisi ei välttämättä mene suoraan osumasi postilaatikkoon roskapostisuodattimien vuoksi. Jos et saa vastausta, voit yrittää lisätä osuman kaveriksesi, kommentoida jotain hänen julkista postaustaan ja kertoa, että olet yrittänyt tavoittaa häntä liittyen MyHeritagen DNA-osumaan ja kysyä, kuinka häneen voi parhaiten ottaa yhteyttä. Voit myös yrittää yhteydenottoa sellaisen henkilön kautta, joka tuntee hänet.

Ellei mikään tunnu toimivan, voit kirjoittaa meille osoitteella stories@myheritage.com. Perheiden saattaminen yhteen on yksi päätarkoituksistamme ja tutkimustiimimme voi mahdollisesti auttaa sinua. 

3. Etene varovasti

Tiedosta, että syntymäsi saattaa olla perheessä arka asia. Biologiset vanhempasi ovat saattaneet salata adoptiosi muulta perheeltä tai ilmestymisesi heidän elämäänsä saattaa avata vanhoja haavoja. He saattavat olla huolissaan perimmäisistäsi motiiveistasi tai jopa epäillä huijausta.

Pidä tämä mielessä, kun muotoilet viestiä tai puhelua. Tee selväksi, ettet pakota heitä olemaan yhteydessä sinuun, jos he eivät ole halua. Ole kärsivällinen: viestisi voi olla shokki ja perheesi jäsenet saattavat tarvita jonkin verran aikaa käsitellä kertomustasi ennen vastaamista.

4. Anna mahdollisimman paljon tietoja

Kun otat yhteyttä, anna kaikki mahdollinen tieto syntymästäsi ja / tai adoptiosta; olosuhteet, päivämäärä ja paikka sekä kaikki muut sinulla mahdollisesti olevat tiedot. Kaikki pienetkin yksityiskohdat, jotka tiedät, voivat auttaa osumaasi niiden tarkistamisessa, asioiden yhdistämisessä ja sinun johtamisessasi biologisten vanhempiesi luo.

5. Pidä hyvää huolta itsestäsi 

Yhteyden luominen biologiseen perheeseesi ilman aavistustakaan siitä, kuinka he reagoivat asiaan voi olla hermostuttavaa. Jos he reagoivat kielteisesti, saatat päätyä käsittelemään voimakkaita hylkäämisen, kaunan tai surun tunteita. Muistuta itsellesi, että heidän reaktioillaan ei ole mitään tekemistä sinun kanssasi, vaan ne johtuvat pikemminkin heidän oman perheensä dynamiikasta ja ongelmista.

Itse asiassa jopa täysin positiivinen reaktio heidän puoleltaan voi tuoda esiin ja prosessoitavaksi paljon voimakkaita tunteita – sekä positiivisia että negatiivisia. Joten varmista, että saat läheisiltäsi tukea, kun otat yhteyttä.

Lisävihjeiden ja -työkalujen käyttö biologisten vanhempien etsinnässä

Joskus yhteydenotto DNA-osumaan ei välttämättä riitä. Et ehkä saa häntä kiinni, tai hänellä ei ehkä ole tarvitsemiasi tietoja. Näissä tapauksissa voit hyödyntää MyHeritagen lisäominaisuuksia etsinnän helpottamiseksi:

Sukupuut: Kun DNA-osuma on liitetty sukupuuhun, voit tarkastella kyseistä puuta MyHeritagessa ja paikantaa osuman puussa. Pystyt yleensä myös katsomaan kuolleiden perheenjäsenten nimiä sukupuusta, ja saada niistä vihjeitä, jotka voivat johtaa sinut biologisiin vanhempiisi. Se voi onnistua jopa ilman DNA-testiä, jos sinulla on perustietoja biologisesta perheestäsi ja rakennat sukupuun MyHeritageen. Smart Matches™ -osumat voivat auttaa sinut biologisen sukusi muiden jäsenten rakentamiin sukupuihin ja voit ottaa heihin yhteyttä. Niin tapahtui MyHeritage-käyttäjälle, Danielle Rogersille, joka löysi biologisen isänsä Smart Match™ -osuman avulla.

Etnisyys: Joidenkin käyttäjiemme mielestä etnisyysarviot ovat hyödyllisä biologisten vanhempien etsinnässä etenkin, jos vanhemmilla on eri etnisyydet. Oman etnisyytesi tietäminen voi antaa vihjeitä vanhempiesi alkuperästä. Voit myös keskittyä niihin DNA-osumiisi, joista sinulle on eniten hyötyä. Jos esimerkiksi tiedät, että äitisi on afrikkalainen ja isäsi eurooppalainen, voisi DNA-osuma, jolla on afrikkalainen etnisyys, olla äitisi puolelta.

Location: DNA-osumiesi listauksesta löytyy sijaintimaa jokaiselle osumalle. Jos siis tiedät vanhempasi olleen jostain tietystä maasta, voi tämä listaus auttaa keskittymään siitä maasta oleviin osumiin ja auttaa eteenpäin. 

AutoKlusteri: Autoklusterit auttavat järjestämään DNA-osumasi ryhmiin, jotka mätsäävät sekä toistensa että sinun kanssasi. Jos sinulla on useita osumia etkä ole varma, ovatko he isän vai äidin puolelta, voi tämä DNA-ominaisuus auttaa sinua selvittämään, mitkä osumat liittyvät toisiinsa. Tällä tavoin, jos olet jo tunnistanut esimerkiksi biologisen isäsi perheen, tiedät, että osumat, jotka ole tässä ryhmässä, ovat todennäköisesti äitisi puolelta. 

Kaikki yhdessä: Johanneksen tarina

Hieno esimerkki sukupuiden, etnisyyden, Googlen ja sosiaalisen median käyttämisestä yhdessä, on MyHeritage-käyttäjän Johannes Nielsenin tarina

A Remarkable Reunion: Johannes Discovers Biological Family Through DNA Quest

Johannes sai etnisyysarvionsa perusteella tietää olevansa puoliksi korealainen ja puoliksi länsi-eurooppalainen. Näistä tiedoista hän teki johtopäätöksen, että hänen isänsä oli amerikkalainen sotilas, joka oli tavannut hänen korealaisen äitinsä siellä ollessaan. Tämän ansiosta Johannes pystyi rajoittamaan etsinnän amerikkalaisiin miehiin, jotka olivat 18–25-vuotiaita vuonna 1974, ja saatuaan DNA-osuman sukupuuhunsa, hän tunnisti näiden tietojen avulla puusta isänsä.

Hän Googletti isänsä nimen ja löysi muistokirjoituksen, jossa mainittiin hänen kotikaupunkinsa. Seuraavaksi hän löysi tälle pienelle kaupungille Facebook-ryhmän, liittyi siihen ja pyysi ryhmän jäseniltä tietoja isästään – eräs nainen vastasi kertoen olevansa kyseisen miehen veljentytär.

Kävi ilmi, että Johanneksen biologiset vanhemmat eivät olleet koskaan halunneet antaa Johannesta adoptoitavaksi. Heidät oli pakotettu jättämään tuberkuloosista toipuva Johannes perheystävän luo, ja kun he palasivat hakemaan hänet Yhdysvaltoihin, Johannes oli kadonnut ja heille kerrottiin, että hän oli kuollut.

Johannes osasi taitavasti hyödyntää DNA-osumia, etnisyysarviota, sukupuita, Googlea ja sosiaalista mediaa ja sen ansiosta hän löysi biologisen äitinsä ja 3 biologista veljeä.

Lisävinkkejä biologisten vanhempien etsintään

Tietopankistamme löytyy myös seuraavat artikkelit ja englanninkielinen webinaari: 

5 vinkkiä adoptioon liittyviin etsintöihin

DNA-testausopas adoptoiduille

Ask The Expert – Recording Adoptive Parents

URL is copied to your clipboard.