URL is copied to your clipboard.

Sukuhistorian kerääminen sukukokouksissa

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Sukuhistorian kerääminen sukukokouksissa

Perhetapaamiset – kuten kokoontumiset juhlapyhinä, syntymäpäivillä, häissä ja hautajaisissa – ovat oivallisia tilaisuuksia kerätä tietoja sukututkimusta varten. Voit haastatella sukulaisia, joita et näe usein, kysyä kysymyksiä, jotka auttavat täyttämään aukkoja sukupuussasi, ja päivittää puusi uusilla tapahtumilla; esim. syntymillä ja avioliitoilla. Jopa pelkkä sukulaisten kanssa keskusteleminen voi tuottaa mielenkiintoisia tuetoja ja anekdootteja, joita et olisi tullut ajatelleeksi kysyä.

Tässä artikkelissa tarkastelemme, miten valmistautua keräämään sukututkimustietoa sukukokouksissa, ja annamme vinkkejä ja neuvoja, miten saada tapahtumasta mahdollisimman paljon sukututkimuksen tehostamiseksi.

Etukäteisvalmistelut

On hyvä valmistautua etukäteen, jotta voit keskittyä, saavuttaa sukututkimukseen liittyvät tavoitteesi tehokkaasti ja viettää loppuajan nauttien yhteisestä ajasta sukulaisten kanssa.

Seuraavassa on muutamia vinkkejä valmistautumiseen:

  • Tarkastele sukupuutasi ja selvitä, onko tiedoissasi aukkoja, jotka joku tapaamasi henkilö voisi täyttää. Laadi luettelo kysymyksistä, joita voit esittää eri perheenjäsenille, jotka saattavat olla paikalla.
  • Jos mahdollista, niin kysy sukulaisilta, voisivatko he tuoda tapaamiseen valokuva-albumeita tai muita muistoesineitä, joita et ole nähnyt tai dokumentoinut.
  • Pakkaa mukaan sukututkimustietojen tallentamiseen tarvittavat välineet, olipa kyseessä sitten muistikirja, ääninauhuri, kannettava tietokone tai puhelimesi. MyHeritage-mobiilisovellus sopii erinomaisesti nopeiden muistiinpanojen tekemiseen, valokuvien ja asiakirjojen skannaamiseen sekä äänen tallentamiseen.
  • Ota mukaan joitakin töitäsi, olipa kyseessä sitten tuloste sukutaulustasi, albumi väritetyistä ja kohennetuista perhevalokuvista tai kokoelma Deep Nostalgia™ -animaatioita esivanhemmistasi. Nämä voivat olla loistava keskustelunaloittajia ja auttaa sukulaisiasi ymmärtämään, mitä olet puuhaillut. Parannetut ja animoidut perhekuvat voivat olla hyödyllisiä, kun haluat sitouttaa nuorempia perheenjäseniä ja saada heidät kiinnostumaan työstäsi.

Photo of an older woman and two young girls looking at the screen of a tablet together

Kokoontumisen hyödyntäminen parhaalla mahdollisella tavalla

Lähestymistapa

Sukututkijana saatat olla hyvinkin innokas sukeltamaan suoraan asiaan ja saamaan heti vastauksia kysymyksiisi. Älä anna innostuksesi mennä hyvien tapojen edelle! Juttele hieman ja asetu aloillesi, ennen kuin aloitat sukututkimusaiheen käsittelyn. Et varmaan halua antaa sukulaisillesi vaikutelmaa, että välität enemmän tutkimuksistasi kuin heidän tapaamisestaan!

Sukulaisten haastatteleminen

Kun olet esitellyt sukututkimustasi ja saanut sukulaisesi puhumaan, voit kysyä heiltä etukäteen valmistelemiasi kysymyksiä tai yksinkertaisesti rohkaista heitä kertomaan, mitä he tietävät tai muistavat. Vanhojen perhekuvien katseleminen yhdessä voi auttaa virkistämään heidän muistiaan ja saada esiin tarinoita, joita et ole kuullut aiemmin. Voit lukea lisää sukulaisten haastattelemisesta sukututkimusta varten täältä:  Vinkkejä sukulaisten haastattelemiseen

 

Photo of grandmother looking at photo and telling a story while granddaughter listens
Tietojen dokumentointi

Älä luota muistiisi. Varmista, että kirjaat kaiken ylös. Jotkut tekevät mieluummin vanhanaikaisia muistiinpanoja, mutta sinun on ehkä helpompi syöttää tiedot suoraan MyHeritage-puuhusi. Voit tehdä sen helposti MyHeritagen mobiilisovelluksen avulla. Jos tapaaminen järjestetään jossakin, missä ei ole matkapuhelinverkkoa tai jos käytät mieluummin kannettavaa tietokonetta etkä ole varma, että saatavana on langaton verkkoyhteys, voit käyttää Family Tree Builderia ja synkronoida sen myöhemmin verkkopuusi kanssa.

Nauhoittaminen

Nauhoittamisessa on monia etuja: kätesi ovat vapaat eikä se häiritse keskustelun kulkua, kuten muistiinpanojen tekeminen. Lisäksi nauhoitus voi olla erittäin arvokas myöhemmin, kun haastateltava ei ole enää elossa. On korvaamatonta kuulla sukulaisen kertovan sukutarinoita omalla äänellään.

Toisaalta se ei ehkä oikeastaan säästä työtäsi. Saatat joutua myöhemmin puhtaaksikirjoittamaan ja syöttämään tallenteen tiedot manuaalisesti. Vielä tärkeämpää on se, että sukukokoukset eivät ole ihanteellisia tilaisuuksia henkilön puheen nauhoittamiseen! Voit ehkä ratkaista jälkimmäisen ongelman viemällä sukulaisesi syrjään hiljaiseen huoneeseen, jos sellainen on käytettävissä

Jos päätät käyttää nauhoitusta, voi MyHeritage-mobiilisovellus auttaa tässäkin, sillä voit tallentaa ääntä suoraan henkilön profiiliin puun sisällä. Voit myös käyttää Photo Storyteller™ -ominaisuutta ja nauhoittaa kertomuksia MyHeritage-albumissasi olevien perhevalokuvien takana. Siitä pääsemmekin seuraavaan kohtaan:

Kuvien ja dokumenttien skannaaminen

Jos tapaaminen tarjoaa tilaisuuden tarkastella valokuvia tai asiakirjoja, joita et ole ennen nähnyt, et halua hukata tilaisuutta niiden skannaamiseen. Tämä onnistuu helposti, jos skannaat ne mobiililaitteella – ja voit tehdä sen myös suoraan MyHeritage-sovelluksesta. Katso seuraavasta artikkelista vinkkejä valokuvien skannaamiseen sukututkimusta varten: Vanhojen valokuvien skannaaminen.

Ota uusia kuvia

Älä jätä käyttämättä tätä tilaisuutta saada upeita kuvia sukulaisistasi ladattavaksi MyHeritageen! Voit ottaa yksittäisiä valokuvia, joilla voit täydentää puuttuvia profiilikuvia puussasi, sekä ryhmäkuvia.

Family taking a selfie

Tietojen käsittely ja järjestäminen kokoontumisen jälkeen

On hyvä ajatus varata aikaa muistiinpanojesi, tallenteiden ja skannattujen kuvien käsittelemiseen ja järjestämiseen heti kokoontumisen jälkeen, kun kaikki on vielä tuoreessa muistissa. Kirjoita puuhun kaikki löytämäsi tiedot, kirjoita puhtaaksi tärkeäksi katsomasi nauhoitukset ja lataa + merkitse kaikki valokuvat ja asiakirjat.

Sen jälkeen voit käyttää keräämiäsi tietoja tutkimuksen jatkamiseen. Ehkä saat uuden Record Match -osuman uusien tietojen ansiosta. Ehkä skannaamassasi valokuvassa näkyvät uudet kasvot antavat tutkimuksellesi uuden suunnan? Tutki mahdollisuuksia ja nauti!

 

URL is copied to your clipboard.