URL is copied to your clipboard.

Kuinka käytän Family Tree Builderia sukututkimuksessa

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Kuinka käytän Family Tree Builderia sukututkimuksessa

Family Tree Builder on MyHeritagen ilmainen sukututkimusohjelma, jonka avulla voit rakentaa sukupuutasi työpöydällä tai kannettavalla tietokoneella. Se tarjoaa monia samoja ominaisuuksia kuin MyHeritage-sivusto, mutta ohjelmassa on lisäominaisuuksia ja mukautusvaihtoehtoja, jotka tekevät siitä ihanteellisen edistyneille sukututkijoille.

Jos etsit sukupuusi rakentamiseen työpöytäohjelmistoa, joka ei vaadi yhteyttä internetiin, on Family Tree Builder erinomainen valinta. Tässä artikkelissa käsittelemme Family Tree Builderin käytön perusteita ja annamme sinulle käsityksen eksklusiivisista lisäominaisuuksista, joista voit nauttia vain tällä alustalla.

Miksi käyttää Family Tree Builder -ohjelmaa sukupuutyöskentelyyn?

Jos sinulla on jo online-sukupuu MyHeritagessa, saatat ihmetellä, miksi sinun pitäisi vaivautua Family Tree Builderin kanssa. FTB:llä on useita ainutlaatuisia etuja sukupuun rakentamisalustana:

 • Työskentely offline-tilassa: Puun työstäminen FTB:ssä ei vaadi internetyhteyttä. Tämä on erityisen hyödyllistä, jos matkustat jonnekin, missä sinulla ei ole taattua verkkoyhteyttä, mutta haluat silti työskennellä puusi parissa. Esimerkiksi, kun lähetimme ryhmiä syrjäseuduille Tribal Quest -projektin puitteissa, he pystyivät luomaan sukupuita FTB:n avulla jopa keskellä aavikkoa, viidakkoa tai tundraa!
 • Laajennetut ominaisuudet ja mukautusvaihtoehdot: FTB tarjoaa enemmän mukautusvaihtoehtoja ja mahdollisuuden syventyä puun yksityiskohtiin. Näitä ovat muun muassa tehtävienhallintatyökalu, edistyneet kaaviot ja raportit, laajennetut tiedot ja lähdeviittaukset, edistyneet yksityisyysasetukset, mahdollisuus tallentaa valokuvien ja asiakirjojen kääntöpuolet, etsi ja korvaa -työkalu ja paljon muuta.
 • Ilmainen rajoittamaton puun koko: Verkkosivustolla tarvitset maksullisen sopimuksen, jos haluat lisätä yli 250 henkilöä sukupuuhusi. FTB:tä käytettäessä voit kuitenkin lisätä puuhusi niin monta henkilöä kuin haluat.
 • Automaattinen synkronointi: Voit määrittää FTB:ssä olevan puusi synkronoitumaan automaattisesti verkkopuusi kanssa – näin voit nauttia molempien maailmojen parhaista puolista.

Oletko valmis kokeilemaan? Aloitetaanko?

Lataaminen, asennus ja kirjautuminen Family Tree Builderiin

Family Tree Builder on ladattavissa ilmaiseksi osoitteesta myheritage.com/FTB. Käy sivustolla ja klikkaa ”Lataa ilmaiseksi” aloittaaksesi ohjelman lataamisen.

Kun tiedosto on ladattu tietokoneellesi, avaa se tuplaklikkaamalla sitä ja aloita sen asentaminen tietokoneellesi klikkaamalla ”Kyllä” tai ”Suorita”. Kun asennus on valmis, käynnistä ohjelma klikkaamalla ”Valmis”.

Sinulla on oltava MyHeritage-tili voidaksesi käyttää Family Tree Builderia. Kun käynnistät ohjelman ensimmäisen kerran, sinua pyydetään rekisteröitymään MyHeritage-tilille tai kirjautumaan sisään olemassa olevalle tilillesi.

Sukupuun aloittaminen Family Tree Builderissa

Puun lataaminen MyHeritagesta

Jos sinulla on jo sukupuu MyHeritagessa avautuu sisään kirjautuessasi ikkuna, jossa voit ladata sen FTB:hen. Valitse vain puu tai puut, jotka haluat ladata FTB:hen, ja klikkaa ”Lataa nyt”.

Puun lataaminen MyHeritagen verkkosivustolta Family Tree Builder -ohjelmaan

Jos ohitat tämän vaiheen nyt, voit ladata MyHeritage-puusi myöhemmin valitsemalla ”Tiedosto”-valikosta ”Palauta projekti” ja valitsemalla ”Palauta online-perhesivustolta”.

Sukupuun aloittaminen GEDCOM-tiedostosta tai tyhjästä

Jos sinulla ei ole puuta MyHeritagessa tai haluat muuten aloittaa sukupuusi rakentamisen FTB:ssä, klikkaa ”Uusi”-painiketta yläpalkin vasemmassa reunassa tai avaa ”Tiedosto”-valikko ja valitse ”Uusi projekti”.

Uuden projektin aloittaminen Family Tree Builderissa

Voit aloittaa uuden puun tai tuoda sen GEDCOM-tiedostona. Jos haluat aloittaa puun tyhjästä, valitse ”Luo uusi puu”. Jos sinulla on olemassa oleva puu GEDCOM-tiedostona, voit tuoda sen valitsemalla ”Tuo GEDCOM” ja valitsemalla tiedoston tietokoneeltasi.

Kun luot puun tyhjästä, ohjelma ohjaa sinut ohjatun toiminnon läpi, jossa voit täyttää tietoja itsestäsi, vanhemmistasi ja isovanhemmistasi.

Aivan kuten verkkosivustolla, kun olet syöttänyt nämä perustiedot, MyHeritage alkaa automaattisesti etsiä Smart Matches™- ja Record Matches -osumia.

Henkilöiden lisääminen puuhusi ja tietojen muokkaus

Voit lisätä uuden henkilön puuhusi klikkaamalla henkilökortin ylä- tai alapuolella olevaa tyhjää kohtaa, jossa lukee ”Lisää [perheenjäsen]”. Tai klikkaamalla puun yläreunassa olevaa ”Lisää henkilö” -painiketta.

Katso tästä ohjevideosta vaiheittaiset ohjeet henkilön lisäämisestä puuhusi ja hänen tietojensa muokkaamisesta:

Jos haluat muokata tietoja tai lisätä tietoja puun jo olemassa olevaan henkilöön, tuplaklikkaa korttia avataksesi tiedot-ikkunan.

Valokuvien lisääminen ja hallinnointi

Klikkaamalla työkaluvalikon Kuvat-välilehteä pääset valokuvat-osioon, jossa voit hallita kaikkia puussasi olevia valokuvia ja muuta mediaa.

Alla olevassa opetusvideossa näytetään, miten voit lisätä ja hallita valokuvia ja muuta mediaa FTB:ssä.

Edistyneet Family Tree Builder -ominaisuudet

Nyt kun olet oppinut käyttämään FTB:tä, voit alkaa tutustua lisäominaisuuksiin, jotka tekevät FTB:stä tehokkaan työkalun edistyneeseen sukututkimukseen.

Kaikkien näiden ominaisuuksien kuvaaminen ei kuulu tähän artikkeliin, mutta löydät tietoa joistakin niistä tästä MyHeritagen asiakaspalvelun asiantuntijan Ziv Sorrekin Tietopankki -artikkelista. Ziv käsittelee artikkelissa muun muassa seuraavia ominaisuuksia:

 • Tehtävien hallinta
 • Profiilit
 • Yhteydettömässä tilassa työskenteleminen
 • Kaaviot ja raportit
 • Valokuvien kääntöpuolen tallentaminen
 • Manuaalinen varmuuskopio
 • Edistyneet GEDCOM-valinnat
 • Edistyneet yksityisyysasetukset
 • Ei-sukulaisten lisääminen
 • “Etsi ja korvaa” -työkalu

Katso myös Juha Vuorelan webinaari Family Tree Builder -ohjelmasta

 

URL is copied to your clipboard.