URL is copied to your clipboard.

Vältä sukututkimusvirheitä

Vältä sukututkimusvirheitä

Ihmiset tekevät virheitä. Muistatko vanhan sanonnan: ”erehtyminen on inhimillistä, anteeksianto jumalaista”? Sukututkimusversion tästä tulisi olla: ”erehtyminen on inhimillistä, korjaaminen sukututkimuksellista”.

Jokainen perheen historiaa ja sukua tutkinut tietää, että sukupuissa voi olla virheitä.

Joskus ne ovat seurausta yksinkertaisista inhimillisistä virheistä. Ehkä tietoja on kuultu väärin suullisen haastattelun aikana tai kopioitu virheellisesti transkriptioista ja/tai rekistereistä; ehkä traagiset tapahtumat, kuten kuoleminen, vääristää sukulaisten muistoja ja saa heidät antamaan epätarkkoja tietoja; tai ehkä käsinkirjoitettuja tietoja oli yksinkertaisesti liian vaikea lukea. Joskus virheitä on sukulaisilta saaduissa tiedoissa. Heillä ei vain ollut oikeaa tietoa (kuten hautakivivirheet) tai he eivät korjanneet virheitä, koska se olisi tullut liian kalliiksi (jälleen kerran, hautakiviä koskevat virheet). Toisinaan virheet voivat olla tyyliin: ”Tehdään tarina kuulostamaan paremmalta”, mikä, vuosien kuluessa, voi johtaa lisää tarinan kaunisteluun.

Tässä on muutamia vinkkejä, joiden avulla voit välttää tutkimusvirheiden toistamisen ja pahentamisen.

  • Jos voit valita käytätkö tiedoista skannattua/digitoitua/mikrofilmattua kuvaa vai toisen ihmisen tekemää transkriptiota, valitse kuva. Inhimillinen virhe voi ilmaantua joka kerta, kun tietoa kopioidaan. Transkriptio perustuu myös sitä tekevän henkilön arvioon. Voi olla, että henkilö ei ollut perehtynyt esim. yleisiin etnisiin sukunimiin tai paikkoihin. Hänellä ei ollut välttämättä asianmukaista koulutusta käsialojen tulkintaan eikä lyhenteiden ja symbolien tunnistamiseen. Vaikka transkriptorit yrittävät olla tarkkoja, tiedot eivät välttämättä ole sitä – joten katso itse kuvasta.Vaikka väestölaskentatiedot ovat aina hyödyllisiä, muista, että luetteloija ei ehkä ole ymmärtänyt perheenjäsenen englantia oikein hänen aksenttinsa vuoksi, ja tämä on saattanut johtaa virheisiin iässä, nimissä ja alkuperässä.
  • Vaikka väestölaskentatiedot ovat aina hyödyllisiä, muista, että luetteloija ei ehkä ole ymmärtänyt perheenjäsenen englantia oikein hänen aksenttinsa vuoksi, ja tämä on saattanut johtaa virheisiin iässä, nimissä ja alkuperässä.
  • Yritä seurata perhettä seuraavien väestölaskentojen avulla faktojen selvittämiseksi. Kokeile, Yhdysvalloissa, myös osavaltion väestönlaskentoja (jos niitä on), sosiaaliturvarekistereitä, värväystietoja, ulkomaalaisten rekisteröintikortteja, äänestysluetteloita ja kansalaisuusasiakirjoja.
  • Historialliset sanomalehtiartikkelit voivat olla tärkeitä, mutta muista, että toimittajat ovat saattaneet haastatella henkilöitä, jotka ovat olleet uteliaita tai joilla ei ehkä ole tarpeeksi tietoa perusteellisen ja tarkan tutkinnan suorittamiseksi. Näin on käynyt jopa parhaimmille sanomalehdille. Julkaistut muistokirjoitukset ovat myös voineet toistaa aiemmin tehtyjä virheitä.
  • Nettisukupuu on juuri niin hyvä kuin sen tekijä. Seurasiko tekijä sukututkimusstandardeja, oliko tutkija järjestelmällinen? Seurasiko hän sukututkimusstandardeja, tarkistiko hän alkuperäiset asiakirjat (tai kuvat) ja tarkistiko hän transkriptiot? Vai tallensiko hän vain sukutarinoita, jotka esittävät vahvistamattomat tapahtumat, päivämäärät, nimet jne. tosiasioina. Antaako sukupuun tekijä todennettavia lähteitä tiedoilleen?
  • Samoin julkaistu sukuhistoria (tai jopa maantieteellinen historia, kuten kaupungin, läänin tai osavaltion) voi sisältää virheitä, jotka toistettiin aiemmista sukupuukokoelmista. Kun tarkastelet nettisukupuita ja sukuhistorioita, niin tekijän tai kääntäjän käyttämiä dokumentoituja lähteitä. Julkaistuissa historiikeissä voi myös olla painovirheitä.
  • Olet onnekas, jos esivanhemmiltasi jäi kirjeitä, lehtiä tai jopa päiväkirjoja. Vaikka näitä pidetään arvokkaina ensisijaisina lähteinä, niin muista että, jotkut näistä lähteistä voivat sisältää luuloon perustuvia ”tosiasioista” ihmisistä.
  • Muista, että tiettyjä tapahtumia ei ehkä ole tallennettu oikein, etenkin kielteisiä tapahtumia, jotka ovat saattaneet vaikuttaa henkilön maineeseen. Kääntöpuolena on se, että tarinoita ihmisistä, joilla jo on katsottu olevan negatiivinen maine, saatetaan yhdistellä, jotta heidän tarinansa muuttuisivat vieläkin värikkäämmiksi.
  • Sukututkimus- ja sukuhistorialehtien artikkelien tiedot on yleensä tarkistettu ja lähteistetty, vaikka tarina nojaisi hakemistoihin tai transkriptioihin virheineen.

Monet sivustot tarjoavat nyt skannattuja kuvia, ja nämä ovat yhtä hyviä kuin alkuperäiset. Yksi varoitus siitä, että joidenkin asiakirjojen takana voi olla muistiinpanoja tai kommentteja, jotka on voitu sivuuttaa skannauksen aikana. Yritä aina käyttää myös muita asiakirjoja henkilöiden ja perheiden tietojen vahvistamiseen.

Jos et kaikista ponnisteluistasi huolimatta voi vahvistaa tietoja, koska ne lähteissä ovat ristiriitaisia, luetteloi kaikki lähteet ja niissä olevat tiedot. Ainakin tämä vahvistaa työtäsi tarkasteleville – ja jälkipolville – että olit tietoinen ristiriidoista. Jatkossa saattaa tulla uusia tietoja, joista löytyy ratkaisu.

Erinomainen työkalu, joka on kaikkien saatavana MyHeritagessa, on johdonmukaisuuden tarkastin. Se skannaa sukupuita ja tunnistaa mahdollisia virheitä, ristiriitoja ja epäjohdonmukaisuuksia. Jotkut ovat suhteellisen ilmeisiä – esimerkiksi lapset, jotka ovat syntyneet ennen vanhempiaan, sisarukset, jotka ovat syntyneet neljän tai viiden kuukauden välein tai äidit, ovat saaneet lapsia 8 tai 80-vuotiaana. Jokainen meistä voi tehdä virheitä, mutta johdonmukaisuuden tarkastin voi löytää nämä virheet meille. Se myös varoittaa meitä epäjohdonmukaisuuksista, joiden korjaamisen jälkeen sikupuumme tarkkuus ja laatu paranevat. Lue lisää tästä erittäin hyödyllisestä ominaisuudesta osoitteessa:

Johdonmukaisuuden tarkistin

 

URL is copied to your clipboard.