URL is copied to your clipboard.

Kuinka voit tehdä sukututkimusyhteistyötä eri sukupolvien kanssa

Kimberley Fowler

Kuinka voit tehdä sukututkimusyhteistyötä eri sukupolvien kanssa

Sukututkimusprojektit ovat loistava tapa tuoda vanhemmat aikuiset ja nuoret yhteen. Sukututkimus tarjoaa enemmän kuin vain keskustelunaiheen tai yhteisen kiinnostuksen kohteen isovanhemmille, vanhemmille, lapsille ja lastenlapsille. Sukujuurien löytämisen haaste saa perheen työskentelemään joukkueena – ja tämä voi vahvistaa perhesiteitä sekä antaa sinulle mahdollisuuden jakaa tunteen yhteisistä saavutuksista. Itse asiassa, traagisia tapahtumia lukuunottamatta, kovin monet muut asiat eivät lähennä tai haasta perhettä samalla tavalla kuin sukututkimusprojekti.

Jos olet kiinnostunut sukututkimuksesta, harkitse lasten ja/tai lastenlasten ottamista mukaan projektiin. Yhdessä pystytte tutkimaan sukupuutasi syvemmin ja saamaan aikaan enemmän kuin jos tekisit kaiken yksin. Tässä muutamia asioita, mitä voitte tehdä yhdessä:

Perhekuvien tunnistaminen

Joissain tehtävissä sinulla on paremmat valmiudet ja joissakin tehtävissä nuoremmat perheenjäsenet saattavat olla taitavampia. Vanhojen perhevalokuvien käyminen läpi ja valokuvien henkilöiden tunnistaminen on tärkeä tehtävä, jonka vain sinä pystyt suorittamaan tarkasti.

Asiakirjojen tärkeät päivämäärät

Tämä on toinen tehtävä, joka on vanhemman perheenjäsenen aloitettava. On tärkeää dokumentoida kaikki sukupuusi ihmisille tunnetut, tärkeät päivämäärät, mm.:

  • Syntymät
  • Avioliitot
  • Avioerot
  • Kuolemat
  • Adoptiot
  • Siirtolaisuus
  • Osoitteenmuutokset
  • Uskonnolliset tapahtumat (esim.kaste)
  • Lakisopimukset
  • Työhistoria ml. eläkkeelle jääminen

Sinulla ei ole kaikkia näitä tietoja jokaiselle esivanhemmallesi, mutta kun olet tehnyt alkuperäisen luettelon omien tietojesi perusteella, voi perheesi jatkaa yhdessä aukkojen täyttämiseksi. Dokumentoimalla mahdollisimman monta tärkeää päivämäärää, autat paremmin ymmärtämään sukupuussasi olevien henkilöiden elämänvaiheita. Käytä olemassa olevia tietojasi, joiden avulla voit ohjata tutkimustasi ja sitä, mistä seuraavaksi lähdet etsimään uusia tietoja.

Internetin tarkennetut haut

Kun tutkit sukupuutasi, tulet väistämättä pisteeseen, jossa internetin perushakuvaihtoehdot eivät enää anna tuloksia. Pyydä lapsiasi tai lapsenlapsiasi auttamaan tarkennettujen hakuvaihtoehtojen kanssa. Saatat huomata, että Internet-taitoiset perheenjäsenesi voivat saada aikaan yllättäviä tuloksia niiden avulla.

Kiertomatka

Tutustukaa paikallisiin resursseihin kuten kirjastoihin, maakuntien arkistoihin, historiallisiin yhteisöihin ja jopa alueellasi oleviin hautausmaihin, paikkakuntasi ympäristöön ja niihin tunnetuihin paikkoihin, joissa esivanhempasi asuivat tai vierailivat. Nämä perheen kanssa tehdyt retket voivat olla hauskoja ja hedelmällisiä.

Lomamatka

Sukututkimuksesi voi viedä teidät kaupungin, läänin, osavaltion tai maan rajojen ulkopuolelle. Harkitkaa etuja, joita saatte lomamatkan aikana tehdystä sukuhistorian tutkimisesta ulkomailla. Ne muistot, mitä saatte säilyvät eliniän, ja löytämänne tiedot voivat johtaa teidät uusille raiteille ja voitte jopa löytää kadoksissa olleita suvun jäseniä.

Pitkäjänteinen tiimityö

Kun työskentelet lasten tai lastenlasten kanssa, on tärkeää pitää mielessä kunkin henkilön kiinnostus, tavoitteet, motivaatiot ja vahvuudet. Mikä tahansa sukututkimusprojekti on pitkäjänteinen ponnistus, joten on tärkeää pitää toisemme motivoituneina ja kiinnostuneina hankkeesta sen kestäessä.

Muista myös lasten/lastenlasten mahdollisuus osallistua. Koulun kesä- ja muiden lomien ajaksi voi olla hyvä suunnitella joidenkin listalla olevien tehtävien tekemistä. Kun nuoret aloittavat työt tai siirtyvät yliopistoon, heitä on ehkä vaikeampi saada mukaan projektiin. Jos näin käy, niin jatka yksin, mutta pidä tiimisi jäsenet ajan tasalla siitä, missä mennään. Nämä päivitykset ovat loistavia puheenaiheita ja auttavat ajan myötä pysymään läheisinä.

Viime kädessä, perhehistoriasi kanssa työskentelemisen pitäisi olla hauskaa ja lähentää perhettäsi. Kun nautitte toistenne seurasta ja yhdessä olosta tulee tärkein prioriteettinne, kaikki sukututkimuksen myötä saamasi tiedot ovat lisäbonus.

 

URL is copied to your clipboard.