URL is copied to your clipboard.

Kuinka kauas taaksepäin DNA:n etnistä alkuperää koskevat arviot ulottuvat?

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Kuinka kauas taaksepäin DNA:n etnistä alkuperää koskevat arviot ulottuvat?

Kun olet saanut MyHeritagelta DNA:n etnisyysarvion, saatat ihmetellä: kuinka kauas taaksepäin nämä tulokset ulottuvat? Ja kuinka luotettavia ne ovat?

Tässä artikkelissa kerromme siitä, mitä etnisyysarvio kertoo sinulle siitä, mistä esivanhempasi olivat kotoisin.

Kuinka kauas taaksepäin etnisyysarvio ulottuu?

Etnisyysarvioiden pohjana ovat perustajaväestöt, jotka voidaan jäljittää tiettyyn paikkaan tai etniseen ryhmään 6-15 sukupolven ajalta eli noin 100-400 vuotta sitten. Seuraavassa artikkelissa kerrotaan lisää siitä, miten MyHeritage arvioi etnisiä ryhmiä DNA:n perusteella:

Perustajaväestöprojekti: Kuinka MyHeritage arvioi etnisyytesi

Kun tarkastelet geneettisiä ryhmiä, huomaat, että ryhmän aikajana alla olevassa kuvassa ulottuu vuoteen 1600.  Lämpökartta näyttää tähän ryhmään kuuluvien ihmisten keskittymät vuoden 1600 tienoilla, mikä osoittaa, missä esi-isäsi todennäköisesti asuivat noin 400 vuotta sitten. 

Geneettisen ryhmän aikajana
Geneettisen ryhmän aikajana MyHeritagessa

Miksi MyHeritage ei tarjoa haploryhmiä?

MyHeritagen DNA-testi on autosomaalitesti, ja haploryhmät voidaan tunnistaa vain mitokondriaalisen DNA:n (mtDNA) ja Y-kromosomi (Y-DNA) -testien avulla. Haploryhmät ovat ainutlaatuisten geneettisten sekvenssien yhdistelmiä, jotka yleensä periytyvät yhdeltä vanhemmalta. Koska mtDNA ja Y-DNA periytyvät molemmat enemmän tai vähemmän koskemattomina äidin tai isän linjasta, nämä sekvenssit eli haplotyypit periytyvät myös enemmän tai vähemmän muuttumattomina äidiltä lapselle (mtDNA:n tapauksessa) tai isältä pojalle (Y-DNA:n tapauksessa). Siksi haploryhmistä voi saada tietoja satojen tuhansien vuosien taakse.

Autosomaalinen DNA sitä vastoin periytyy satunnaisina yhdistelminä molemmilta vanhemmilta, mikä tarkoittaa, että tietystä esivanhemmasta peräisin oleva DNA sekoittuu ja ”vesittyy” sukupolvesta toiseen. Sen sijaan, että DNA:ta verrattaisiin yhden yhteisen esivanhemman DNA:han, autosomaalisessa etnisyysarviossa DNA:ta verrataan perustajapopulaation DNA:han: ryhmä ihmisiä, joiden esivanhemmat ovat todistetusti olleet vähintään kuusi sukupolvea tietyllä alueella tai tietyssä etnisessä ryhmässä. Etnisyysarviosi perustuu siihen, kuinka paljon DNA:si on samankaltaista näihin ryhmiin kuuluvien ihmisten kanssa.

Vaikka haploryhmät voivat mahdollisesti viedä sinua paljon kauemmas taaksepäin kuin autosomaaliset DNA-tulokset, ne voivat kertoa vain, mistä yksi tietty esivanhempien linja on peräisin. Jos tavoitteenasi on saada laajempi käsitys perimästäsi ja ainutlaatuisesta sekoituksesta molemmilta puolilta, antaa autosomaalinen DNA-testi, kuten MyHeritagen, enemmän merkityksellistä tietoa. Lisäksi DNA-etnisyystulokset ovat luotettavimpia, kun ne yhdistetään sukututkimustietoihin, ja autosomaaliset DNA-testit ovat paras testityyppi sukututkimukseen – kuten selitämme jäljempänä.

Ovatko MyHeritagen DNA-testitulokset luotettavia?

MyHeritage DNA-testi on erittäin tarkka ja luotettava DNA-osumien tunnistamisessa. Etnisen alkuperän arvio antaa erittäin tarkkoja tuloksia useimmille ihmisille, mutta se on silti vain arvio, ja sitä on tarkasteltava asiayhteydessä ja sen luontaiset rajoitukset huomioon ottaen.

Viime kädessä tarkin tapa sukujuuriesi tunnistamiseen on huolellinen sukututkimus – ja DNA-mätsäys auttaa sinua siinä enemmän kuin etnisyysarvio. DNA-mätsäys auttaa vahvistamaan sukulaisuussuhteita tuntemiesi sukulaisten kanssa ja löytämään sukulaisia, joita et ehkä ole tavannut aiemmin. Jos esimerkiksi, etnisyysarviosi mukaan olet 15-prosenttisesti skandinaavinen, etkä ole koskaan kuullutkaan skandinaavisista esivanhemmista, saatat DNA-osuman avulla löytää pikkuserkun, josta saat hyvän todisteen sille, että yhteinen iso-isovanhempanne oli kotoisin Skandinaviasta.

Tästä syystä autosomaalinen DNA-testi on yleensä hyödyllisempi kuin mtDNA- ja Y-DNA-testit, kun haluat ymmärtää alkuperääsi. Edellä mainitussa esimerkissä mtDNA- tai Y-DNA-testillä olisit ollut osumana pikkuserkullesi vain, jos teillä molemmilla olisi katkeamaton samaan esivanhempaan juontava äidin tai isän puoleinen sukulinja. Se kaventaisi merkittävästi mahdollisuuksiasi löytää tärkeitä yhteyksiä.  Lue lisää äiti- ja isälinjan jäljittämisestä MyHeritagen DNA-testin avulla.

Jos sinulla on lisää kysymyksiä MyHeritagen DNA-testistä, niin vastauksia saattaa löytyä tästä blogiartikkelista: Kaikki, mitä olet halunnut tietää MyHeritage DNA-testistä

URL is copied to your clipboard.