URL is copied to your clipboard.

Kuinka DNA-testaus toimii?

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Kuinka DNA-testaus toimii?

DNA-mätsäys on prosessi, jossa DNAsi sekvensoidaan ja sitä verrataan muiden henkilöiden DNA-tuloksiin tietokannassa. Kun löydetään henkilö, jolla on merkittävä määrä omasi kanssa identtistä DNAta, voi se osoittaa, että teillä on yhteinen esivanhempi.

Mutta miten tämä prosessi toimii? Kuinka DNA-testauspalvelut, kuten MyHeritage, päätyvät sylki-/solunäytteestäsi luetteloon ihmisistä, jotka saattavat olla sukulaisiasi? Tässä artikkelissa tutkitaan, miten DNA-mätsäys toimii.

Kuinka monta kromosomia ihmisellä on?

Jokaisella on 22 paria autosomaali kromosomeja plus yksi pari sukupuolikromosomeja: 23 paria kaiken kaikkiaan. 

Näissä kromosomeissa on yli 3 miljardia paria nukleotidejä, jotka ovat DNAn ”rakennuspalikoita”. Jokainen nukleotidi sisältää jonkun seuraavista emäksistä: 

  • Adeniini (A)
  • Tymiini (T)
  • Guaniini (G)
  • Sytosiini (C)

Emäkset toimivat pareittain luoden DNA-nauhan. A on T:n parina ja G C:n. 

illustration of the structure of DNA
The structure of DNA

Vuonna 2003 päättynyt Human Genome Projekti vahvisti, että 99.9% ihmisten DNAsta on identtistä. Jäljellä oleva 0.1% määrittelee kaikki vaihtelut ihmisten välillä. Joten tuo 0.1% on juuri se, jota DNA-testauspalvelut analysoivat DNA-osumien löytämiseksi ja etnisyysarvion tekemiseksi. 

Kuinka DNA periytyy

DNA-mätsäyksen salaisuus on DNAn periytymismalleissa. 

Perinnöllisyyden perusteiden perusperiaate on, että perit tietyn määrän DNAstasi jokaiselta esivanhemmaltasi. Mitä kaukaisempi esivanhempi, sitä pienempi prosentti yhteistä DNAta, jonka jaatte. Perit esimerkiksi: 

  • 50% DNAstasi kummaltakin vanhemmaltasi
  • 25% jokaiselta isovanhemmalta
  • 12.5% jokaiselta iso-isovanhemmalta.

Sisaruksesi ja serkkusi perivät myös tietyn määrän DNAta yhteiseltä esivanhemmaltanne. Jaetun DNAn määrä osoittaa kuinka kaukana yhteinen esivanhempanne on. Esimerkiksi, jos jaat 50% DNAsta jonkun samaa sukupolvea olevan kanssa, se tarkoittaa, että olette täyssisaruksia, toisin sanoen, olette samoista vanhemmista. Jos jaat 12,5%, se tarkoittaa todennäköisesti sitä, että olette serkut, eli teillä on yhteiset isovanhemmat jommalta kummalta puolelta.

Sen määrittäminen, jaatko merkittävän määrän DNAta tietyn henkilön kanssa, antaa MyHeritagen kaltaisille DNA-testauspalveluille mahdollisuuden päätellä, että teillä on yhteinen esivanhempi, ja jaetun DNAn määrä kertoo, kuinka läheistä sukua olette.

Kuinka DNA-testaus toimii

Joten, kuinka selvitämme, jaatko ja kuinka paljon DNAta jaat muiden tietokannassamme olevien ihmisten kanssa?

Kun näytteesi saapuu laboratorioomme, se käy läpi uuttoprosessin ja muuttuu tietokonetiedostoksi, joka sisältää DNA-tiedot.

MyHeritagessa tutkimme 700 000 SNP: tä (yhden nukleotidin polymorfismeja) DNAssa. SNP on muunnos DNA-emäsparissa, joka toimii markkerina, jonka avulla voimme erottaa DNAsi useimpien muiden ihmisten DNAsta. Esimerkiksi, jos 90 prosentilla ihmisistä on G-emäs tietyssä asemassa genomissa, mutta sinulla on A sen sijaan, se tarkoittaa, että sinulla on SNP tässä paikassa.

DNA-datatiedostosi sisältää rivin, joka edustaa kutakin tarkasteltavaa SNP: tä ja viittaa perussekvenssiin kyseisessä paikassa.

Kun DNA-datatiedostosi on valmis, analysoimme tuloksia ja verrataan niitä tietokantaamme sisältyvien muiden näytteiden tuloksiin vastaavien sekvenssien tunnistamiseksi.

Tässä on video siitä, miltä DNA-analyysiprosessi näyttää MyHeritage-laboratoriossa:

Voit lukea lisää DNA-testauksesta ja analyysistä tästä linkistä: Kuinka DNA-testaus toimii

Kuinka monen DNA-markkerin täytyy täsmätä?

Sille, kuinka monta SNP: n täytyy täsmätä, jotta DNA-osuma olisi merkittävä, ei ole kynnystä.

Osuman läheisyys kerrotaan ​​joko prosentteina (esimerkiksi 25% jaettua DNAta) tai sentimorganeina (cM), mittayksikkönä, joka osoittaa jaetun DNA-segmentin pituuden.

Sentimorganien lukumäärä tai osuman prosenttiosuus osoittaa joskus selkeästi suhdetta:

50%:n osuma / 3400 cM = vanhempi tai lapsi
25%:n osuma / 1700 cM = isovanhempi, lapsenlapsi, setä tai täti, veljentytär tai veljenpoika, sisaruspuoli
12,5%:n osuma / 850 cM = ensimmäinen serkku, isovanhempi, lapsenlapsenlapsi, iso-setä tai -täti,

Mitä kauempana sukulainen on, sitä enemmän on vaihtelua. Onko osumalla merkitystä sukututkimuksellesi, riippuu siitä, mitä etsit ja mitkä ovat tavoitteesi.

Huomaa, että jaettujen segmenttien määrä voi vaihdella suuresti – jaetun DNAn kokonaismäärä osoittaa sukulaisuussuhteen näissä tapauksissa. Kuitenkin, kun määritellän, onko kaukaisella osumalla todellakin yhteinen esivanhempi kanssasi, on jaettujen segmenttien pituus merkittävämpi.

Voit lukea lisää tästä linkistä: Mitä pidetään vahvana DNA-osumana?

Esimerkkejä:

Kuinka monta DNA-segmenttiä sisarukset jakavat?

Täyssisarukset jakavatn. 2550 cM DNAstaan ja n. 38 segmenttiä. 

Onko kaksosilla samanlainen DNA?

Identtiset kaksoset jakavat 100% DNAstaan. Tämä johtuu siitä, että identtiset kaksoset muodostuvat yhdestä hedelmöitetystä munasta, joka jakautuu kahtia ja kehittyy kahdeksi erilliseksi alkioiksi. He aloittivat samalla geneettisen materiaalin yhdistelmällä, joten heidän DNAnsa on samanlainen.

Erimunaiset kaksoset, toisaalta, ovat geneettisesti aivan kuten muutkin sisarukset ja jakavat 37,5–50% DNAstaan. Erimunaiset kaksoset  kehittyvät kahdesta eri hedelmöitetystä munasta, joista kummallakin on oma ainutlaatuinen yhdistelmä vanhempiensa DNAsta. 

Kuinka paljon DNAta puolisisarukset jakavat?

Puolisisarukset, joilla on yksi yhteinen vanhempi jakavat n. 25% DNAstaan, tai n. 1700 cM.

Kuinka paljon DNAta ensimmäiset serkut jakavat?

Ensimmäiset serkut jakavat n. 12,5% DNAstaan, tai n. 850 cM.

Kuinka kauan DNA-mätsäys kestää?

Se riippuu palveluntarjoajasta. MyHeritage DNA-tulosten kestää n. 3–4 viikkoa siitä, kun näyte on saapunut laboratorioomme. 

Klikkaa tästä ja tilaa MyHeritage DNA-pakkaus

Saat lisätietoa siitä, kuinka DNA-mätsäys toimii seuraavista linkeistä:

URL is copied to your clipboard.