URL is copied to your clipboard.

Mitä pidetään vahvana DNA-osumana?

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Mitä pidetään vahvana DNA-osumana?

Geneettinen sukututkimus voi auttaa sinua pääsemään tutkimuksesi umpikujista tunnistamalla uusia sukulaisia, jolloin voit päätellä ketkä ovat yhteisiä esivanhempianne.

Mutta MyHeritage-tietokannan huomattavan suuren koon vuoksi saatat saada tuhansia DNA-osumia. Kuinka tiedät mihin sinun tulisi keskittyä?

Selkein vastaus tähän kysymykseen on: se riippuu siitä, mitä etsit.

Suurin osa sukututkijoista on kiinnostunut DNA-osumista, jotka liittyvät heihin läheisimmin ja joiden kanssa heillä on eniten esivanhempia. Siinä tapauksessa tarkastelun kohteena olisi jaetun DNAn kokonaismäärä ja jaettujen segmenttien pituus – kuten esittelemme myöhemmin alla.

Mutta ehkä yrität jäljittää tiettyä sukulinjaa ja haluat tunnistaa DNA-osumat, joilla on tietty yhteinen esivanhempi. Jos näin on, on sinun tehtävä syvällisempää salapoliisityötä. Käsittelemme myös tätä tässä artikkelissa.

Katse sukupuuhun

Mutta ennen kuin sukellamme genetiikkaan, on tärkeää tietää, että DNA-osuman sukupuutiedot voivat olla tutkimuksellesi merkityksellisempiä kuin mikään muu.

Esimerkiksi, jos sinulla on 3%:n osuma jonkun kanssa, jolla on vain 3 ihmistä sukupuussaan ja 0,4%:n osuma jonkun kanssa, jolla on laaja sukupuu, saattaa jälkimmäinen olla paljon hyödyllisempi osuma kuin ensimmäinen – ja sen näet heti suoraan osumasi kortista. Voit nähdä kuinka monta yhteistä Smart Matches-osumaa ja esivanhempien sukunimeä teillä on. Osumalle voi olla jopa Theory of Family Relativity™-teoria, jota tukee kaikki MyHeritagn kautta saatavissa oleva tieto, jonka avulla voidaan laatia uskottava teoria siitä, kuinka saatat olla sukua osumasi kanssa.

Tästä syystä voi olla hyvä ajatus tarkastella osumaan liittyviä sukututkimustietoja ennen DNA-tietojen tarkastelua. Katso, onko osumallasi Theory of Family Relativity™-teoriaa ja ellei ole, katso hänen puutaan, yhteisiä esivanhempien paikkoja, sukunimiä ja Smart Matches™-osumia. 

Vankan sukututkimustiedon sijasta geneettinen informaatio voi olla hyödyllistä.

Jaettu DNA

Mitä enemmän yhteistä DNAta sinulla on osumasi kanssa, sitä viimeaikaisempi yhteinen esivanhempanne on. Jaat noin 50% DNAstasi vanhempiesi ja lastesi kanssa, 25% isovanhempiesi ja lastenlapsiesi kanssa ja 12,5% serkkujen, setien, tätien, veljen/siskon lastenlasten kanssa.

Yli 3%: n osuma voi olla hyödyllinen sukututkimuksesi kannalta – joskus jopa vähempikin. Löydät DNA-osumasi kanssa jaetun DNA-prosenttimäärän osuman kortilta.

Näet myös saman luvun ilmaistuna centimorganeina. Centimorganit (cM) ovat geneettisen kytkennän yksiköitä kahden henkilön välillä. Jos esimerkiksi jaat 1800 cM osumasi kanssa, tarkoittaa se, että jaat noin 25% DNAstasi hänen kanssaan. Vahva osuma on noin 200 cM tai enemmän.

Jaetut segmentit

Kyse ei ole kuitenkaan vain siitä, kuinka paljon DNAta jaat osumasi kanssa; vaan myös siitä, mitkä DNA-segmentit jaatte.

Pidemmät jaetut DNA-segmentit osoittavat, että yhteinen esivanhempi on todennäköisesti ajallisesti uudempi. Jos sinulla on 2 osumaa, joiden molempien kanssa teillä on 7% yhteistä DNAta, ja toisen kanssa teillä on muutama pitkä yhteinen segmentti, kun taas toisen kanssa useita lyhyitä yhteisiä segmenttejä, niin ensimmäinen on vahvempi osuma.

Toinen tapaus voi viitata siihen, että teillä on useita kaukaisia ​​esivanhempia yhden läheisen esivanhemman sijaan – tällaista tapahtuu endogaamisissa yhteisöissä (joissa ihmiset menevät naimisiin ryhmän sisällä), kuten Aškenazi-juutalaisväestössä. Tämänkaltaisissa populaatioissa asiantuntijat vaativat suuremman prosenttimäärän yhteistä DNAta ja pidempiä segmenttejä vahvan osuman vahvistamiseksi, sillä yhteinen DNA ei välttämättä viittaa viimeaikaiseen yhteiseen esivanhempaan.

Jaettujen segmenttien lukumäärä ja suurimman segmentin koko (cM) kerrotaan DNA-osuman kortilla kohdassa ”DNA-osuman laatu”. Tarkastellessasi DNA-osumat sivua, voit myös lajitella osumat suurimman segmentin mukaan, mikä sijoittaa osumat jaetun DNAn suurimman segmentin mukaisesti luettelon yläosaan.

Kromosomiselaimen käyttäminen

Kromosomiselain-työkalun avulla voit tarkastella osumasi kanssa jakamianne DNA-segmenttejä kaavioina. Useissa tapauksissa näet kromosomiselaimen antaman kaavion ”Tarkastele osumaa”-sivun alalaidassa. Näet heti, ovatko yhteiset segmenttinne pitkiä vai lyhyitä.

Jos haluat kaivautua syvemmälle, voit käyttää One-to-Many kromosomiselain työkalua Sen avulla voit verrata useita DNA-osumia kerralla, mikä voi auttaa sinua saamaan selkeämmän kuvan siitä, kuka on sukua kenellekin.

Kun vertaat useita DNA-osumia yhtäaikaa, saatat kohdata trianguloituja segmenttejä: DNA-segmenttejä, joilla teille kaikille kolmelle (tai useammalla) ovat yhteisiä. Jos sinulla on trianguloitu segmentti jonkun tunnetun sukulaisen ja mysteeri osuman kesken, tarkoittaa se, että todennäköisesti teillä kaikilla on yhteinen esivanhempi.

Joten jos etsit DNA-osumia, jotka polveutuvat jostain tietystä esivanhemmasta, on erittäin hyödyllistä, että kyseisestä esivanhemmasta polveutuvat tunnetut sukulaiset tekevät DNA-testin. Siten voit nähdä kromosomiselaimessa, mitkä DNA-segmentit ovat teille yhteisiä ja se voi auttaa päättelemään, polveutuvatko myös ne DNA-osumat, jotka jakavat nämä segmentit, samasta esivanhemmasta.

Jos testaat tarpeeksi ko. esivanhemman jälkeläisiä, saatat jopa alkaa tunnistamaan tietyn DNAsi segmentin, joka näyttää periytyneen kyseiseltä esivanhemmalta. Jos käy niin, ja löydät DNA-osuman, joka jakaa osan kyseisestä DNA-segmentistä kanssasi, tiedät heti, että myös hän on ko. esivanhemman jälkeläinen.

Kromosomiselainmenetelmän rajat

Kromosomiselainmenetelmällä, jolla tunnistetaan yhteiset esivanhemmat, on kuitenkin rajansa, sillä perimme vanhemmiltamme sattumanvaraisen DNA-sekoituksen.

Otetaan esimerkki ongelmasta etnisyyden suhteen. Oletetaan isoisäsi olleen 50% italialainen ja 50% nigerialainen, ja isoäitisi  100% keskiaasialainen. Isäsi ja setäsi kumpikin perivät 50% isoisäsi geeneistä, mutta isäsi on saattanut periä vain italialaisia ​​geenejä, kun taas setäsi on voinut periä vain nigerialaisia geenejä. Se tekisi isästäsi 50% italialaisen ja 50% keskiaasialaisen, ja sedästäsi 50% nigerialaisen ja 50% keskiaasialaisen.

Tämä tarkoittaisi, että setäsi lapsi – sinun serkkusi – olisi voinut periä isoisältäsi 25% nigerialaisista geeneistään, kun taas sinä olisit perinyt 25% italialaisista geeneistä. Molemmat jaatte 25% geeneistänne isoisäsi kanssa – mutta erilaiset 25%. Sinä jakaisit silti 12,5% geeneistä serkkusi kanssa – mutta ne olisi peritty yhteiseltä isoäidiltä, ei isoisältä.

Joten jos vertaisit DNAtasi tämän serkkusi DNAn kanssa kromosomiselaimessa, huomaisit, että geenisegmentit, jotka olet tunnistanut perityiksi isoisältäsi, eivät näkyisi hänen geeneissään.

Ja juuri tässä  AutoKluster DNA-työkalu  voi tulla avuksi.

AutoKlusterit avuksi

AutoKlusteri järjestää DNA-osumat ”klustereittain”, jotka viittaavat siihen, että heillä voi olla yhteinen esivanhempi perustuen siihen DNAhan, jonka he jakavat sekä sinun että toistensa kanssa.

Oletetaan, että isälläsi on myös sisko, joka peri 25% isoisäsi italialaisista geeneistä ja 25% hänen nigerialaisista geeneistään. Tällä teidän tädillänne on lapsi, joka peri 12,5% isoisäsi nigerialaisista ja 12,5% italialaisista geeneistä. Tässä tapauksessa molemmat serkkusi perivät nigerialaisen etnisyyden isoisältäsi, kun taas sinä et – ja yhden serkkusi kanssa jakamasi 12,5% DNAsta poikkeaa siitä 12,5%: sta, jonka jaat toisen serkkusi kanssa. Mutta koska nämä serkut mätsäävät toisiinsa, heidät “ryhmitellään” yhteen isoisäsi muiden jälkeläisten kanssa – mikä auttaa sinua päättelemään, että he ovat todellakin molemmat isoisäsi jälkeläisiä.

Yhteenveto

Sen päätteleminen, onko DNA-osumasi vahva, riippuu geneettisistä sukututkimustavoitteistasi. Yhteisen DNAn prosentuaalinen osuus, jaettujen DNA-segmenttien pituudet, trianguloitujen segmenttien sijainti muiden osumien kanssa ja AutoKlusterit voivat kaikki antaa elintärkeitä vihjeitä, jotka auttavat sinua pääsemään eteenpäin geneettisen sukututkimuksen matkallasi.

Suosittelemme seuraavia vaiheita sen selvittämiseksi, auttaako tietty DNA-osuma kasvattamaan puutasi:

  • Tarkista, onko osumalla Theory of Family Relativity™-teorioita
  • Tarkastele käyttäjän sukupuuta, tarkista yhteiset Smart Matches ™- ja DNA-osumat sekä esivanhempien yhteiset sukunimet ja paikat
  • Käytä kromosomiselainta tutkiaksesi, kuinka paljon teillä on yhteistä DNAta ja mitkä ovat jaettujen DNA-segmenttien pituudet ja sijainti
  • Vertaa osumaa tunnettuihin sukulaisiin One-to-Many kromosomiselaimessa
  • Luo AutoKlusteri ja paikanna se ryhmä, jossa osumasi esiintyy
URL is copied to your clipboard.