URL is copied to your clipboard.

USA:n vuosikirjojen käyttäminen sukututkimuksessa

Thomas MacEntee

Professional Genealogist
USA:n vuosikirjojen käyttäminen sukututkimuksessa

Lukio- ja yliopisto-vuosikirjojen suosio kasvoi Yhdysvalloissa linotypen käytön myötä painamisessa 1880-luvulla. Vuosikirjoja sitten ennen voidaan jäljittää 1600-luvun puoliväliin, usein ne olivat leikekirjojen muodossa. Ensimmäisen julkaistun yliopistovuosikirjan tuotti Yalen yliopisto vuonna 1806. Koska monet esivanhemmat jatkoivat koulutustaan kahdeksannen luokan jälkeen, voimme vankalla tutkimusstrategialla löytää heidät vuosikirjoista.

Vuosikirjan peruselementit

Kun työskentelet vuosikirjojen kanssa, ovat niiden yleisimpiä elementteja joko digitaaliset kuvat tai painetut kuvakopiot.  Muista, että 1900-luvun puoliväliin mennessä oli olemassa vain muutamia vuosikirjan kustantajia, ja he käyttivät yleensä samaa formaattia jokaiselle koululle.

 • Kansi: Useimmat kannet ovat yksivärisiä ja niissä on erottuva painatus. Kannet, joissa oli useita värejä ja värikuvia tulivat suosioon 1970-luvulla.
 • Otsikkosivu: Hyvin usein vuosikirjan ensimmäinen sivu. Tekstinä oli usein koulun nimi, vuosi, paikkakunta, osavaltio ja muita samanlaisia tietoja.
 • Aloitusosa/omistukset: Tämä osa palvelee tervetulosivuna ja esittelynä. Se sisältää myös hakemiston. Tällä sivulla saattaa olla omistus opettajalle, työntekijälle tai oppilaalle, joka on kuollut kouluvuoden aikana.
 • Koulun hallinto: Luettelo koulun hallintoon kuuluvista titteleineen ja valokuvineen aakkosjärjestyksessä (koulun johtaja ja johtokunnan jäsenet jne.).
 • Opettajat ja muu henkilökunta: Luettelo opettajista, ohjaajista, terveydenhoitajista, ruokalassa työskentelevistä sekä kiinteistötyöntekijöistä  titteleineen ja valokuvineen
 • Oppilaiden valokuvat: sisältää kasvokuvan ja/tai ryhmäkuvan luokittain
 • Palkitut: Luettelo oppilaista, jotka on vuoden aikana palkittu opintomenestyksestä tai urheilussa.
 • Koulun tapahtumat: Tanssiaiset, kouluretket jne. Tapahtumista voi olla luettelo, tavallisesti kuvien kanssa.
 • Kerho- ja joukkuetoiminta: Tässä osassa on kuvaus toiminnasta sekä ryhmäkuvia. Esim. teatteri- ja debaattikerho jne.
 • Senior-luokka: Laaja luettelo senioreista kasvokuvineen, aktiviteetteineen jne.
 • Piilokuvat: Kouluvuoden aikana salaa napattuja kuvia hauskoine kuvateksteineen ja sanontoineen.
 • Mainokset: Paikallisten yritysten mainoksia, joilla saadaan alennettua vuosikirjan hintaa oppilaille.

Vinkkejä johtolankojen keräämiseen USAn vuosikirjoista

1. Hakustrategia

Käytä tärkeimpien sukututkimussivustojen online-tietokantojen lisäksi Googlea, Google-kirjoja ja Internet-arkistoja etsiessäsi painettuja ja verkossa olevia  vuosikirjoja. Avuksi on, jos tiedät vuosikirjan nimen. Hyvin usein niillä oli nimenä “The Spectator” tai “The Edge” sekä koulun nimi.

2. Kotiosoite

Senior-luokan kohdalla monet pikkukaupunkien koulut listasivat oppilaan kotiosoitteen.

3. Hienoja kuvia

Vuosikirjojen parhaita ominaisuuksia ovat kuvat; sekä viralliset että monet hauskat salaa otetut kuvat esivanhemmistasi tai sukulaisistasi.

4. Paljon luetteloita!

Vuosikirjat ovat täynnä luetteloita: oppilaista ja heidän kiinnostuksen aiheistaan, kerhoista, urheilujoukkueista, luokan ulkopuolisista harrastuksista sekä opettajista, hallintoon kuuluvista henkilöistä, kiinteistönhoitajista jne.

5. Tutki koko vuosikirja huolella

Huomioi mahdolliset oppilaskavereiden ja ohjaajien käsinkirjoittamat huomiot ja samoissa kerhoissa tai urheilujoukkueessa olleet kaverit. Opi ymmärtämään esivanhempiesi nuoruuden sosiaalisia ympyröitä.

6. Tarkista mahdolliset asepalvelukseen listautumiset

Jos high schoolia käyvä oppilas palveli maailmansotien aikaan armeijassa, saatat löytää vuosikirjasta osion, jossa kerrotaan armeijaan listautuneiden nimet, puolustushaarat ja palveluspaikat.

7. Mikä on aikaikkuna?

Pidä mielessä, että vuosikirjan materiaali täytyi luovuttaa jo usein maaliskuussa. Siten varmistettiin, että vuosikirja on valmis koulujen päättyessä kesäkuussa. Kirjasta saattaa siis puuttua tietoja kyseisen vuoden huhti-kesäkuulta.

8. Yritykset ja sponsorit

Hyvin usein löydät kirjan loppupuolelta paikallisten yritysten mainoksia ja luettelon vuosikirjan sponsoroijista.

9. Entä copyright-oikeudet?

USAn copyright-lait eivät koske useimpia vuosikirjoja. Kirjoja, jotka on julkaistu ennen vuotta 1963 ja joissa ei ole copyright-merkintää (©), ovat copyright-säännösten ulkopuolella.

10. Tilaa printattu kopio

Ellet löydä jonkun tietyn vuosikirjan kopiota verkosta, käytä WorldCat-palvelua ja etsi lähin kirjasto, josta kopio löytyy. Pyydä sitten kirjastolta ”kaukolainaa” ja saat hakea kirjan omasta kirjastostasi.

Lähdelistaus

URL is copied to your clipboard.