URL is copied to your clipboard.

Sukuhistoriatietojen tallentaminen jälkipolville

Annikka Heikura

Sukuhistoriatietojen tallentaminen jälkipolville

Monet asiantuntijat sanovat, että keskusteleminen lastemme kanssa suvun historiasta on paras tapa lisätä heidän yhteyttään sukuun. Keskustelut voivat sisältää perhetraditioita, tarinoita, myyttejä ja lomarituaaleja.

Nykyisin – globaalin MyHeritage.fi perhesivuston monien työkalujen ja ominaisuuksien avulla – on helpompaa kuin koskaan tallentaa, säilyttää ja välittää oman suvun tarinaa lapsille ja tuleville sukupolville.

Jokaisella perheellä on uniikki historia, joka pitäisi dokumentoida ja jakaa aina kun eri sukupolvet kokoontuvat yhteen. Vaikka lapsemme ovat tällä hetkellä nuorin sukupolvi, ovat he huomenna jonkun toisen esivahempia!

New York Timesin artikkelin mukaan: ”Mitä enemmän lapset tiesivät sukunsa historiasta sitä vahvempaa heidän elämänhallintansa oli. Heidän itsetuntonsa oli parempi ja he olivat sitä mieltä, että heidän perheensä toimivat menestyksekkäästi.”

”Oman sukuhistorian hyvä tunteminen on paras yksittäinen ennusmerkki lapsen henkiseen hyvinvointiin.

Samaan aikaan kun monet ihmiset ovat innostuneet tutkimaan juuriaan verkossa, osoittavat uusimmat tutkimukset, että meidän pitäisi keskustella geneettisistä terveystekijöistä vanhempiemme ja isovanhempiemme kanssa. Tietojen jakaminen suoraan sukupolvien yli on hyvä tapa välittää ja tallentaa niitä.

Tässä muutama yksinkertainen ohje siitä, kuinka aloittaa oma sukututkimus:

  • sanomalehti- ja kansallisarkiston kokoelmat.
  • Lataa tulostettava sukupuu tai aloita sukupuusivusto MyHeritage.fi:ssä. Kirjaa ylös mitä tiedät; aloita itsestäsi.
  • Ota selvää perheesi siirtolaisuudesta/evakkomatkasta ja nimenmuutoksista.
  • Kysele, onko olemassa esim. muistelmia?
  • Tee hakuja rekistereistä, etsi valokuvia ja dokumentteja.
  • Etsi online-lähteistä kuten MyHeritagen SuperSearch, Suomen sukuhistoriallisen seuran ylläpitämät kirkonkirjat ja HisKi, Keskustele muiden kanssa ja liity paikalliseen sukututkimusyhdistykseen lisäavun saamiseksi.
  • Tallenna ja jaa tiedot.

Haastattele vanhempia sukupolvia videolle. Haastattelukysymyksiä löydät tietopankkimme ladattavista tiedostoista.

Jotta tietojen jakaminen perheen kesken olisi vielä helpompaa luo online perhesivusto MyHeritage.fi:ssä. Voit tallentaa ja jakaa kaikki löytämäsi tiedot. MyHeritage teknologiatyökalut ja ominaisuudet – joista monet toimivat automaattisesti ja jatkuvasti taustalla verraten puutasi miljooniin muihin puihin– ovat yksinkertaisia käyttää ja voivat tehdä yhteyksien löytämisestä helppoa.

.

Kutsu muita suvun jäseniä tekemään salapoliisityötä kanssasi sekä lahjoittamaan valokuvia ja muita tietoja.

Lataa valokuvia, dokumentteja, ääni- ja videotallenteita. Harkitse suvun perinneruokareseptien lataamista tai esivanhemmalle kuuluneen päiväkirjan siirtokirjoittamista (Jos olet ollut onnekas ja perinyt sellaisen).

Toimintaa lapsille:

Hyvin nuorille lapsille: pyydä heitä nimeämään kaikki taloudessa olevat ml. lemmikit, lelut ja jopa mielikuvituskaverit. Esikoululaiset voivat lisätä tädit, sedät, enot ja serkut.

Anna lapsille kopioita perhekuvista (nimiöityjä), joita he voivat säilyttää erityisessä astiassa tai laatikossa.

Kerro heille kuvan henkilöistä ja siitä, kuinka he ovat sukua.

Vanhemmat lapset voivat tehdä historiaan liittyviä kysymyksiä ja nauhoittaa vanhempien henkilöiden haastatteluja kun tapaatte.

Vie heidät paikkoihin, joissa olet asunut lapsena tai isovanhempasi ovat asuneet.

MyHeritage on perhehistorian verkosto, joka auttaa miljoonia eri puolilla maailmaa olevia perheitä löytämään ja jakamaan sukujuurensa verkossa muuttamalla perheen historian toiminnaksi, joka on helppopääsyistä, jännittävää ja helpompaa kuin koskaan aikaisemmin. Se tarjoaa ainutlaatuiset sosiaaliset työkalut, massiivisen historiallisen sisällön, tehokkaat haut ja tiedot, käy sivustolla www.myheritage.fi

 

URL is copied to your clipboard.