URL is copied to your clipboard.

DNA-osumiesi tarkasteleminen MyHeritagessa

Ziv Sorrek

DNA-osumiesi tarkasteleminen MyHeritagessa

Kun teet MyHeritage DNA-testin, vaihtelee odotettavissa olevien DNA-osumien määrä hyvin paljonkin riippuen yhteisöstä. Joissakin geneettisissä ryhmissä käyttäjä voi odottaa kymmeniä tuhansia osumia ja toisissa saa tyytyä sataan. Silti osumien määrä MyHeritagessa kasvaa koko ajan ja osumat tulevaisuudessa ovat vain ajan kysymys. 

Riippumatta saamiesi osumien määrästä, suosittelemme järjestelmällistä lähestymistapaa niiden tutkimiseen. Tulet hämmästymään siitä, kuinka paljon saat selville työskentelemällä osumiesi kanssa systemaattisesti.

Koska DNA periytyy sattumanvaraisesti, on hyvä ensin päättää osumien priorisoinnista ja tutkimukseen käytettävästä ajasta.

Suosittelemme metodia, jossa jaat osumasi neljään alla olevaan ryhmään ja otat käyttöön kaikki MyHeritagen DNA-työkalut niiden vertailussa ja tutkimisessa.

Ryhmä 1: “Majakat”

MyHeritagessa suosittelemme testauttamaan ensin vanhimmat suorat esivanhemmat ja toisen asteen sukulaiset. Ensimmäisten ja toisten serkkujen testaaminen antaa lähes yhtä paljon, ja siksi myös se on erittäin tärkeää.

Kun olet antanut useita DNA-testejä joulu- & syntymäpäivälahjoiksi ja sukulaiset ovat tehneet testin, sinulla on monta majakkaa: ihmisiä, jotka tunnet henkilökohtaisesti ja tiedät sukulaisuussuhteen tarkalleen.

Majakat ovat avain tutkimukseesi. Sillä, että heidän suhde sinuun on jo tiedossa, on merkittävä rooli. Se tarkoittaa myös, että meidän ei tarvitse panostaa yhtään tämän ryhmän tutkimiseen. Voimme sen sijaan käyttää heitä avuksi tutkiessamme muita ryhmiä.

Tavoitteena on viime kädessä ”nostaa” henkilöitä alla olevista ryhmistä tähän ryhmään. Mitä suurempi majakat-ryhmä on, sitä tehokkaampi on oma yksityinen DNA-tietokantasi. Voit lopulta käyttää sitä murtamaan sukututkimuksellisia muureja.

Ryhmä 2: “Ankkurit”

Toinen ryhmä ovat sinun ankkurisi. Ne ovat osumia, joita et ihan vielä tunne. Tämän ryhmän ihmisille on tyypillistä, että sinulla ja heillä on yli 2% yhteistä DNAta.

Jos sekä sinä että osumasi jäljitätte sukuanne 4 – 5 sukupolvea taaksepäin, löydätte suurella todennäköisyydellä yhteiset esivanhempanne. Näin ei kuitenkaan aina ole ja suosittelemmekin, että harkitset tähän ryhmään kuuluviksi kaikki, joiden kanssa sinulla on yli 1,8% yhteistä DNAta. 

Tunnista ensin kaikki ne ”Ankkurit”-ryhmään kuuluvat, joilla on sukupuu ja tutustu heidän sukupuihinsa: 

  • Pyydä jäsenyyttä heidän sivustolleen. Etsi heidän sukupuistaan heidän esivanhempiensa (a) syntymäpaikkoja ja (b) sukunimiä. Ellet halua pyytää jäsenyyttä, voit hyödyntää järjestelmämme tarjoamia mahdollisuuksia: puun sukutaulunäkymä, yhteiset sijainnit, yhteiset sukunimet sekä osumasi kanssa jaetut Smart Matches™-osumat.
  • Tarkista, keitä yhteiset DNA-osumanne ovat. Löytyykö heidän joukostaan joku ”Majakoistasi”? Jos löytyy, niin sen avulla voit päätellä yhteisen esivanhempanne.
  • Dokumentoi jokainen vinkki tai johtopäätös osumasi muistiinpanoihin. Voit lisätä muistiinpanoja osumillesi  DNA-osumalistalla klikkaamalla osuman kortin oikeassa ylälaidassa olevaa puhekuplaa:

On välttämätöntä varmistaa, että tarkistat kaikki seikat ja yksityiskohdat, joita osumasi voi tarjoata. Älä anna minkään yksityiskohdan livahtaa ohi. Tutustu DNA-osumiisi siten, että tunnistat heidän sukuunsa kuuluvia ihmisiä DNA- ja muissa osumissa. Myös tästä syystä muistiinpanojen tekeminen on tärkeää.

Ryhmä 3: “Potentiaaliset ankkurit”

Todellinen kultakaivos ovat toiset, kolmannet ja neljännet serkut, joiden kanssa sinulla on yli 1% yhteistä DNAta.

Tästä ryhmästä voi käyttäjä odottaa saavansa jopa satoja osumia. Muista: tämän tyhmän koko kasvaa jatkuvasti, kun yhä useammat ihmiset ympäri maailmaa testaavat DNAtaan.

Huomaa, että joillakin yhteisöillä ja etnisillä ryhmillä voi olla korkean prosentin osuma toiseen käyttäjään endogamian vuoksi (käytäntö avioitua pienen yhteisön sisällä). Endogaamisissa yhteisöissä jotkut vahvoista osumistasi saattavat edustaa aggregoitua samankaltaisuutta – tarkoittaen, että olet mieluummin perinyt useita pieniä DNA-segmenttejä hyvin kaukaisilta esivanhemmilta kuin muutamia suuria läheisemmältä. Tällaisessa tapauksessa arvioitu sukulaisuussuhde on todellista läheisempi.

Potentiaalisten ankkurien ryhmässä meidän on käytettävä priorisointia, sillä haluamme saada tarkan luettelon osumista, joilla on paremmat mahdollisuudet tulla tunnistetuksi ja nostetuksi ”Majakoihin”.

On tärkeätä ymmärtää, että samaa sukulaisuussuhdetta edustavat osumat saattavat saada täysin erilaisen jaetun DNAn prosenttiosuuden. Jopa täyssisaruksilla voi olla erilaiset ​​prosenttiosuudet – puhumattakaan serkuista, joissa mahdollisten osumien skaala on äärettömän joustava.

MyHeritagessa sinun on mahdollista suodattaa osumiasi seuraavilla kriteereillä:

  1. Ne, joiden kanssa sinulla on yhteisiä Smart Matches™-osumia
  2. Ne, joiden sukupuussa on samoja paikkakuntia kuin sinun puussasi
  3. Ne, joilla on laajennettu sukupuu
  4. Ne, jotka asuvat sinua kiinnostavassa maassa

Tämä osio voi auttaa sinua löytämään lisää johtolankoja, mutta joskus oikea tasapaino ja parhaat käytännöt sukututkimukseesi löytyvät yrityksen ja erehdyksen kautta. 

Tarkastellaksesi kaikkia tärkeitä potentiaalisia ”Ankkureita”, käytä suodatusta: 

Sukulaisuussuhde> “Laajennettu perhe” ja sitten Lajittelujärjestys> “Suurin segmentti”

Tässä listassa voi olla myös ”Ankkureiksi” tunnistettuja henkilöitä.

Ryhmä 4: “Ehdokkaat”

Kaikkia alle 1% jaetun DNAn osumia kutsutaan ehdokkaiksi. Tässä ryhmässä on todennäköisesti tuhansia osumia.

Tässä ryhmässä tärkeysjärjestykseen asettaminen ei ole valinta, vaan välttämättömyys. Ellet priorisoi tämän ryhmän osumia, panostat liikaa aikaa vaikeimpiin osumiin saatat missata tärkeämpiä osumia.

Tämän ryhmän tutkimiseksi aloita tekemällä AutoClusters-ryhmittely.

Tuloksena olevissa ryhmissä on enintään 500 nimeä – usein huomattavasti vähemmän, suvusta ja osumasta riippuen.

Tavoitteesi tässä ryhmässä on yrittää laajentaa järjestelmän luomia klustereita ryhmittelemällä heikompia osumia jaettujen osumien, tunnettujen paikkatietojen ja tunnettujen sukunimien perusteella.

Hyödyntääksesi tätä ryhmää yritämme ”kerätä” tietoja jokaisesta osumasta. On tärkeää työskennellä perusteellisesti ja systemaattisesti, jotta vältetään samojen osumien tarkasteleminen useampaan kertaan.

Yksi tapa on paikantaa majakka tai ankkuri ja merkitä yhteiset osumat tämän ja sinun välillä. Keskity niihin, joiden suurin jaettu segmentti on pidempi.

Osumien ryhmittely klustereihin voi tehdä tutkimuksesta hyödyllisemmän, kun seuraava merkittävä johtolanka ilmaantuu.

Yhteenveto

Saatuja DNA-osumia on aina sekä liian vähän että liian paljon. Hyödynnä muutama vahva osuma ja työstä tehokkaasti heikompien osumien massaa. Jakamalla osumat neljään yllä kuvattuun ryhmään ja käyttämällä MyHeritagen DNA-työkaluja, saat parhaan hyödyn osumistasi mahdollisimman tehokkaasti.

 

URL is copied to your clipboard.