Jokainen sukututkija, jolla on kokemusta, osaa hakea synnyin- ja kuolintodistuksia, väestölaskentatietoja, maahanmuuttorekistereitä ja hautakivitietoja. Mutta nämä eivät ole ainoita lähteitä, joista voit saada hyödyllistä tietoa sukusi historiasta.
Olemme koonneet ideoita vähemmän perinteisistä lähteistä, joita et ehkä ole ajatellut tarkistaa.
Kirjeenvaihto ja päiväkirjat
Vanhat kirjeet, postikortit ja päiväkirjat ovat kultakaivoksia historioitsijoille, sillä ne voivat auttaa meitä ymmärtämään paljon siitä, millaista kirjoittajan elämä oli ja mikä oli tärkeätä hänelle. Tämä pätee myös sukututkijoihin! Kirjeet lähetettiin yleensä kaukana asuville suvun jäsenille ja ystäville, ja saatat ehkä saada paljon tietoa suvustasi lukemalla niitä huolellisesti. Päiväkirjat voivat sisältää myös tietoja perheenjäsenistä, joita et ehkä löydä muualta.
Valokuvien taustapuoli ja kehykset
Valokuvat itsessään voivat antaa meille paljon tietoa siihen kuvatusta henkilöstä. Mutta jos kuvan takapuolella on kirjoitusta, maidän on mahdollista saada paljon enemmän tietoa olosuhteista, joissa valokuva on otettu. Tarkista aina valokuvien ja kuvakehysten taustapuoli.
Korut
Joskus sormuksissa, rannekoruissa tai riipuksissa on henkilökohtaisia kaiverruksia. Medaljongit voivat sisältää valokuvia perheenjäsenistä, ja jos poistat ne turvallisesti medaljongista, voi myös valokuvan takana olla jotain kirjoitusta. Amuletti rannekorut olivat suosittuja 1950- ja 1960-luvuilla, ja esivanhempasi keräämät amuletit saattavat kertoa heidän kiinnostuksistaan – tai jopa sisältää tietoja heidän henkilökohtaisesta historiastaan.
Vauvakirjat
Vauvakirjat olivat suosittuja 1900-luvun alussa. Ne voivat olla arvokas lähde sukututkimukselle, ei pelkästään kirjan aiheeseen liittyvien asioiden ja anekdoottien vuoksi, vaan myös siksi, että niissä voi olla lisätietoa ko. perheestä. Ehkä sieltä löytyy lista kastetilaisuuden vieraista. Ehkä vauvan ensimmäisen hiustenleikkuun hoiti täti, josta et ollut aikaisemmin kuullut.
Muistot erityisistä tapahtumista
Sellaisia voisivat olla hääkutsut, kutsut juhliin tai muihin erityistilaisuuksiin, ”vastausta pyydetään”- vastaukset kutsuihin, onnittelukortit, kiitoskirjeet, sähkeet… näitä ihmisillä on ollut tapana säästää ja vaalia. Niistä voimme saada paljon tietoa sekä lähettäjästä että vastaanottajasta: esim. paikkakunnat, sukulaisuussuhteet ja ehkä tietoja elämäntavoista ja taloudellisesta tilanteesta.
Matkustukseen ja vapaa-aikaan liittyvät dokumentit
Vanhoista passeista ja matkalipuista näet, minne esivanhempasi matkustivat. Saatat myös löytää elokuva- ja konserttilippuja, joista selviää, millaisesta viihdykkeestä esivanhempasi nauttivat ja missä he kävivät vapaa-aikanaan.
Vuosikirjat ja koulujen luettelot
Monissa maissa oli jonkinlainen julkinen koulujärjestelmä 1900-luvun alussa, ja yksityisiä uskonnollisia sisäoppilaitoksia on ollut olemassa vuosisatojen ajan. Saatat ehkä löytää mainintoja esivanhemmistasi vanhoissa koululuetteloissa ja vuosikirjoissa.
MyHeritagessa on ainutlaatuinen hakukelpoinen kokoelma USAn vuosikirjoista.
Kouluprojektit, kirjoitukset ja todistukset
Vanhemmilla on ollut tapana säästää lastensa kouluprojekteja, kirjoituksia ja todistuksia. Päästötodistuksista näet missä ja mitä esivanhempasi opiskelivat. Joltain sukulaiselta saattaa löytyä esim. vanha ainekirjoitus itsestään tai perheestään ja siinä voi olla mainintoja tärkeistä perheeseen liittyvistä tiedoista.
Vanhat kirjat
Monissa perheissä on ollut tapana kirjoittaa perheen historiaa Raamatun alkulehdille. Perheenjäsenet ovat saattaneet myös tehdä muistiinpanoja ja omistamiensa kirjojen reunuksiin.
Kirkkojen hakemistot
Uskonnolliset yhdyskunnat ja lahkot pitävät usein rekistereitä jäsenistöstään. Näissä luetteloissa saattaa olla arvokasta tietoa sukulaisistasi: esim. asuinpaikkoja, heidän kirkolle tekemiään lahjoituksia, heidän viettämiään juhlia jne.