URL is copied to your clipboard.

Vinkkejä aikapulan selättämiseksi sukututkimuksessa

Ziv Sorrek

Vinkkejä aikapulan selättämiseksi sukututkimuksessa

Minkä verran aikaa täytyy käyttää sukututkimukseen?

Tässä vinkkejä siihen, kuinka voit parhaiten hyödyntää sinulla olevan ajan riippuen sen pituudesta.

0–5 minuuttia

Odotat ystävää? Silmäilet appia bussissa? Kulutat aikaa? Tässä joitakin asioita, jotka voit tehdä muutamassa minuutissa:

Väritä mustavalkeita kuvia: Onko albumeissasi mustavalkeita kuvia, joita et ole vielä värittänyt? Värittäminen kestää vain muutamia sekuntteja!

Kohenna kuviesi laatua: MyHeritage Photo Enhancerilla voit kohentaa jopa värikuvien laatua. Etsi kuvia, joita et ole vielä kohentanut ja terävöitä niissä olevia kasvoja.

Lisää uusi profiili: Onko suku kasvanut viime aikoina? Ehkä uusi vauva on syntynyt sukuun tai on juuri juhlittu häitä. Lisää uusi sukuun tullut jäsen puuhusi, mutta muista kysyä ensin lupa.

Lisää uusi fakta: Joko sinulla on isoisän ammatti tai tieto siitä, missä isäsi kävi koulua?

Tarkastele uutta DNA-osumaa: Tarkastele uutta DNA-osumaasi ja katso mitä uutta tietoa saat siitä. Jos haluat tutkia sitä myöhemmin, kirjoita huomautus siitä osuman kortilla olevalle muistilapulle; klikkaa muistilappukuvaketta oikeassa yläkulmassa.

Ota osaa DNA-tutkimukseen: Vastaa yhden tutkimuksen kysymyksiin ja auta MyHeritagen DNA-tutkimusprojektia. Useimmat tutkimukset on suunniteltu siten, että vastausaika on alle 5 minuuttia. 

10–20 minuuttia

Oletko tullut etuajassa sovittuun tapaamiseen? Odottelet seuraavaa junaa? Odotellessasi voit vaikka: 

Tarkastella Smart Match™ -osumaa: Tarkastele Smart Matches™ -osumaa listallasi ja jos päätät vahvistaa sen, pura siitä tiedot puuhusi manuaalisesti. 

Tarkastella Record Match -osumaa: Tutki Record Match -osumaa. Tarkastele kuvaa alkuperäisestä dokumentista ja etsi siitä esivanhempasi. Pura dokumentin tiedot puuhusi. 

30 minuuttia 

“Tutki tätä henkilöä”: Onko sukupuussasi henkilöitä, joille ei ole vielä tullut automaattisia osumia? Haluatko etsiä heistä lisää tietoja. Klikkaa henkilön profiilikortilla ”Tutki tätä henkilöä” ja hänen nimensä + syntymäaikansa lisätään automaattisesti SuperSearch™ -hakukoneeseen.

1 tunti

Skannaa ja/tai lataa valokuvia: Onko joku hiljattain lähettänyt sinulle uusia perhekuvia? Tai onko sinulla kasa perheen valokuvia, jotka odottavat skannaamista? Älypuhelimessasi olevalla MyHeritage-mobiilisovelluksen valokuvaskannerilla on helppo skannata valokuvia ja asiakirjoja  ja ladata ne suoraan MyHeritage-sovellukseen.

Kirjoita elämäkerta: Istuudu alas ja kirjoita muistojasi kuolleesta suvun jäsenestä hänen profiilissaan olevaan elämäkerta osioon. Sen tekeminen on mahtava lahja tuleville sukupolville.

Merkitse kaksoiskappaleita: Sinulla ei ehkä ole aikaa poistaa kaikkia löytämiäsi kaksoiskappaleita, mutta voit merkitä ne nyt ja poistaa myöhemmin, paremmalla ajalla. Merkitse kaksoiskappaleet lisäämällä jotakin heidän nimiinsä: esimerkiksi sanan “tupla” tai numeroyhdistelmän ”123”; se helpottaa niiden löytymistä kun teet hakuja.

Tarkasta puun johdonmukaisuus: Tee ajo puun johdonmukaisuuden tarkastamiseksi ja korjaa sen osoittamat virheet puussasi. Katso ohjevideo

2–3 tuntia

Soita sukulaiselle: Haastattele vanhempaa sukulaista puhelimessa ja kysy hänen muistoistaan. Tee huolellisia muistiinpanoja ja jätä vähän aikaa uusien tietojen lisäämiseksi puuhun.

Tarkastele aikaisemmin vahvistamaasi Smart Match™ -osumaa: Kun muut MyHeritage-käyttäjät lisäävät tietoja omiin sukupuihinsa, saattaa jo vahvistamassasi Smart Matches ™ -osumassa olla uusia tietoja. Jos haluat tarkastella vahvistettuja Smart Matches ™ -osumiasi, vie  kohdistin navigointipalkin ”Löydöt” -välilehden päälle ja valitse ”Osumat henkilöittäin”, klikkaa “Avoin” -välilehteä avataksesi valikon ja valitse ”Vahvistettu”. Se avaa luettelon vahvistetuista osumista.

Tarkastele sukupuutasi listanäkymässä: Listanäkymän avulla voit tarkastella puutasi globaalisti. Varmista, että kaikki puussa olevat henkilöt ovat sukulaisiasi eikä kenenkään yhteyttä ole katkaistu.

Puoli päivää /4–5 tuntia

Merkitse ja poista kaksoiskappaleita: Käy systemaattisesti läpi ihmiset listanäkymässä ja merkitse kaikki tuplaprofiilit. Poista sitten tuplat puustasi. Ohjevideo

Käy jollain toisella perhesivustolla, jonka jäsen olet ja poimi sieltä tietoja: Etsi elämäkertoja, valokuvia, muistiinpanoja ja muita tietoja, joita ei jaeta automaattisesti, kun purat Smart Match™ -osuman tietoja.

Koko päivä/7–8 tuntia

Skannaa vanhoja valokuva-albumeita: Valokuvien digitointi auttaa säilyttämään ne ja tekee niiden jakamisen helpoksi. MyHeritage-skanneritoiminnon käyttäminen mobiilisovelluksessa on helppoa ja nopeaa ja se lataa valokuvat suoraan MyHeritageen. Voit värittää mustavalkoiset valokuvasi MyHeritage In Color ™ -ominaisuudella ja tarkentaa epäselvät kuvat MyHeritagen Photo Enhancerilla – valokuvien värittäminen ja kohentaminen saa sinut näkemään esivanhempasi selvemmin kuin koskaan ennen.

Haastattele sukulaisia: Aikatauluta käynti haluamasi sukulaisen luona ja suunnittele haastattelu. Tulosta listamme  kysymyksistä sukulaisille, äläkä unohda käyttää MyHeritage-sovelluksen nauhoitusominaisuutta haastattelun tallentamiseen. 

URL is copied to your clipboard.