URL is copied to your clipboard.

Onko sinun suvussasi irlantilaisia sukunimiä?

Laura Colleran

Onko sinun suvussasi irlantilaisia sukunimiä?

Onko totta, että kaikki Murphyt ovat kotoisin Corkista ja kaikkien Adams nimisten on pakko olla Ulsterista? Mitä voit tehdä, jos tiedät, mitä etsit, mutta et tiedä missä päin Irlantia he ovat syntyneet? No, me aiomme näyttää sinulle vihjeitä, jotka voivat auttaa sinua ymmärtämään irlantilaisia sukunimiä ja käyttämään tutkimusaikaasi viisaasti.

Erilaisia nimen kirjoitusvaihtoehtoja

Useimmat irlantilaisia sukuja tutkivista tuntevat Irlannin väestönlaskennan, koska sitä voi katsella ilmaiseksi National Archives- (kansallisarkisto) verkkosivustolla. Se on käytännöllinen lähde, koska sen avulla voit tutkia sekä vuosien 1901 ja 1911 lomakkeita että myös aikaisemmilta vuosilta saatavana olevia katkelmia. Se, mitä ihmiset eivät usein tiedä, on, että voit oppia paljon tietyn sukunimen levinneisyydestä maakunnissa ja kaupungeissa käyttämällä lajittelutoimintoa.

Vaikka se ei ole lopullinen vastaus kysymykseesi jonkun henkilön lähtöpaikasta, se voi osoittaa sinut oikeaan suuntaan ja antaa sinulle paikan mistä aloittaa. Yksi tärkeä huomioitava asia on se, että tiedot on kirjoitettu alkuperäisten, käsinkirjoitettujen lomakkeiden mukaisesti. Joten saatat joutua käyttämään joitain erilaisia oikeinkirjoitusvaihtoehtoja selvittääksesi, missä kyseisellä sukunimellä olevat asuivat tuolloin.

Esimerkiksi Maguire-perhettä, joka yleensä liitetään pohjoisiin maakuntiin, sinun olisi haettava kirjoitusasuilla “Maguire” ja “McGuire” – ja siellä on jopa yksi merkinnällä ”Maguires”. Yritä kuvitella, miltä sukunimi olisi kuulostanut puhuttaessa, etenkin sen henkilön korviin, joka tallensi ko. henkilön tiedot. Joten harkitse erilaisia vaihtoehtoja, jotka voisivat tulla kysymykseen.

Vuoden 1864 jälkeen

Jos uskot henkilön syntyneen Irlannissa vuoden 1864 jälkeen, sinulla on hyvät mahdollisuudet löytää heidät osoitteesta Irishgenealogy.ie. Kuten väestölaskenta, se on ilmainen ja hyvä paikka etsiä perheeseen syntyneitä lapsia. Monien varhaisten seurakuntarekistereiden puuttuminen, etenkin Irlannin länsiosassa, tarkoittaa sitä, että olemme riippuvaisia siviilioikeudellisista syntymärekistereistä, jotka alkavat vuodesta 1864. Kun tutkit siviilioikeudellisia syntymärekisteröintejä, kannattaa muistaa, että ellet löydä hakemasi henkilön syntymätietoja, ei se tarkoita, etteivätkö hänen sisaruksensa löytyisi sieltä jostakin. Jos löydät sisaruksen, voit vahvistaa heidän vanhempansa – ja ellei kaupungista, niin sitten seura- tai kreivikunnasta.

Teurastaja, leipuri, kynttiläntekijä

Jos henkilö, jota etsit harjoitti tiettyä ammattia, ehkä perintönä edelliseltä sukupolvelta. Kannattaa tutkia kaupallisia hakemistoja siltä varalta, että hän olisi siellä. Käyttämällä väestölaskentaa viitteenä ja keskittämällä maantieteellistä hakua yllä mainitulla tavalla, voit kirjautua ilmaiseksi Slaterin kaupalliseen hakemistoon vuodelta  1846 täällä

Online foorumit

Online foorumit kuten IrelandXO.com  Message Board ja  XO Chronicles voivat tarjota ulospääsyn umpikujasta.

URL is copied to your clipboard.