URL is copied to your clipboard.

Kuinka päättelin yhden Theory of Family Relativity-teorian oikeaksi

Annikka Heikura

Kuinka päättelin yhden Theory of Family Relativity-teorian oikeaksi

Kuinka sukulaisuuspolkuteoriat voivat auttaa sinua selvittämään, millä tavalla olet sukua jollekin DNA-osumallesi? Lue, kuinka minä päättelin, että saamani teoria on oikea ja kuinka hyödynsin siinä olevia tietoja!

Tarkastele sinulle löytämiämme teorioita ja päättele, ovatko ne oikeita vai vääriä.

Oikeat teoriat:

Jos sinulla on teoria, joka näyttää hyvältä, onnittelut! Se kertoo, mikä on yhteytesi DNA-osumaan, voit tarkastella koko teoriaa ja lisätä puuhun sellaiset ihmiset ja tiedot, jotka sieltä tällä hetkellä puuttuvat.

Väärät teoriat:

  • Jos teoria on mielestäsi väärä johtuen väärästä Smart Match-osumasta puussasi, voit helposti hylätä osuman sivustollasi (Löydöt > osumat henkilöittäin). Sen jälkeen väärä teoria katoaa.
  • Jos teoria on väärä sen vuoksi, että toinen käyttäjä on tehnyt virheen puussaan, voit ottaa yhteyttä puun omistajaan siitä kohtaa, missä huomasit virheen ja kertoa, minkä arvelet olevan pielessä. Heidän korjattuaan sen myös teoria korjaantuu tai häviää kokonaan.
  • Jos teoria on väärä jonkun toisen puussa olevan väärän osuman vuoksi, voit kertoa puun omistajalle asiasta, jotta hän voi hylätä osuman.
  • Voit yksinkertaisesti olla huomioimatta teorioita, jotka ovat mielestäsi vääriä.

Esimerkki teorian päättelemisestä oikeaksi (tai vääräksi)

Lähtötiedot:

Minulla on DNA-osumana Johan. Meillä on yhteistä DNAta 1%:n verran. Sentimorganeissa se on 71,4, ja ne jakautuvat 6 eri segmenttiin, joista suurinkin on vain 19,4.

Lähtötiedoissa kerrotaan myös, että hänen arvioidaan olevan minulle sentimorganeiden perusteella 3. – 5. serkku. Löydetty teoria ehdottaa, että hän on minulle 3. serkku.

Tiedän myös, että hän on 50-vuotias eli parikymmentä vuotta minua nuorempi ja että meidän kummankin suvussa on Mustosia.

Kun klikkaan kysymysmerkkiä arvioidun sukulaisuussuhteen kohdalla, saan taulukon, jossa olen itse tuo tummemman lilan värinen pallukka ja Johan voisi olla joku noista vaaleamman lilan värisistä pallukoista. Ruksaan tuosta kaikki aikaisemmat sukupolvet pois, koska tiedän, että Johan on minua nuorempi ja yhden nuorimmista ja saan näin rajattua mahdollisia ehdokkaita.

Siirryn sitten tutkimaan teoriaa:

Saan Johanille 3 teoriaa, joista valitsen sen, jossa on vähiten epävarmuustekijöitä (yksityiseksi merkittyjä henkilöitä).

Tämä teoria perustuu kolmeen sukupuuhun ja sillä on 74%:n luotettavuus. Minun puuni on vasemmalla, niin myös kaikkien muiden teorioiden kohdalla ja olen alimmaisena tuossa puussa. Keskellä on jonkun muun puu ja äärimmäisenä oikealla on Johanin puu ja hän on siellä alimmaisena. Olen merkinnut oranssilla nuolella nuo siirtymiset puusta toiseen, sillä ne ovat ratkaisevia sen kannalta, onko teoria oikea. Nuolen kahta puolta olevan henkilön pitäisi olla täsmälleen sama, jotta teoria on oikea. MyHeritagen algoritmit arvioivat tämän luotettavuuden käyttämällä tiettyjä kriteereitä.

Klikkaan vihreää pallukkaa, joka viittaa Smart Match osumaan puidemme välillä. Algoritmit ovat sitä mieltä, että tämä osuma on 100 prosenttisen luotettava ja olen niiden kanssa samaa mieltä.

Seuraavaksi tarkistan merkinnät Leena ja Antton Mustoselle kirjatuista lähteistä ja muistiinpanoista (ihan perinteisellä sukututkimuksella) ja totean, että he ovat kirkonkirjojen mukaan sisarukset ja että Anttonilla oli Aira Signe Lemmikki niminen tytär ja heidän vanhempiensa tiedot teoriassa ovat oikein. Etsin vielä tiedot Aira Signe Lemmikille.

Totean, että Aira on sama henkilö ja tuo pieni epäluotettavuus johtuu siitä, että Johanin puussa Airalta puuttuu syntymäaika, hänellä on pelkkä kuolinvuosi, paikkakuntia ei ole mainittu ja vanhemmat ja sisarukset puuttuvat, mutta aviomies on sama kuin mätsäävässä puussa. Luotettavuutta vahvistaa aika erikoinen etunimiyhdistelmä.

Sitten otan yhteyttä Johaniin ja kerron, että hänen iso-isoisänsä ja minun iso-isoäitini ovat hyvin todennäköisesti sisarukset ja heidän vanhempansa Johannes ja Maria ovat meidän yhteiset esivanhempansa. Kyselen tietoja hänen vanhemmastaan, Aira Signe Lemmikin lapsesta ja tarjoudun vastavuoroisesti antamaan minulla olevia ja häneltä puuttuvia tietoja.

Nyt voinkin lisätä minulta puuttuneita ihmisiä ja tietoja omaan sukupuuhuni sekä merkitä Johanin kortille, että hän on kolmas serkkuni ja meidän yhteiset esivanhemmat ovat ne ja ne.

Case closed! 😊

 

URL is copied to your clipboard.