Olemme iloisia voidessamme esitellä johdonmukaisuuden tarkistimen MyHeritage online sukupuille. Tämä uusi työkalu skannaa sukupuusi sekä tunnistaa tiedoissasi olevia virheitä ja epäjohdonmukaisuuksia, jotta voit tehdä tarpeelliset muutokset ja parantaa sukupuusi laatua ja tarkkuutta.
Johdonmukaisuuden tarkistin tekee 36 erilaista tarkistusta sukupuun tiedoille alkaen ilmeisistä (esim. henkilö on syntynyt ennen vanhempiaan tai henkilö on liian nuori olemaan isä tai äiti) hiuksenhienoihin ja vaikeasti löydettäviin (esim. henkilö on merkitty valokuvaan, joka on otettu ennen hänen syntymäänsä tai kaksi täyssisarusta on syntynyt 5 kuukauden välein, mikä ei ole mahdollista).
Jotkut virheet se tunnistaa faktisiksi (esim. syötetty väärä syntymäpäivä) ja jotkut vääriksi käytännöiksi (esim. syntymävuodeksi on syötetty 22 vuoden 1922 sijasta tai etuliite on syötetty osaksi etunimeä sen sijaan että se olisi laitettu etuliitekenttään). Osa on varoituksia mahdollisista tietojen syöttövirheistä (esim. naisen avionimi on syötetty tyttönimikenttään tai paikkakunta on syötetty päivämääräkenttään). Osan epäjohdonmukaisuuksista saatat haluta korjata esim. paikkakunnan nimellä on 2 eri kirjoitustapaa. Kaikki raportoidut ongelmat, jotka ovat mielestäsi ok. voit ohittaa, eivätkä ne myöhemmin ilmaannu raportteihin.
Siirtyminen johdonmukaisuuden tarkastamiseen
Siirry johdonmukaisuuden tarkistamiseen perhesivustosi sukupuuvälilehden pudotusvalikosta.
Tarkistusajo
Kun klikkaat puuntarkistinta, se skannaa perhesivustollasi olevan sukupuun ja näyttää edistymisen tarkistuksen aikana. Se ilmoittaa myös tarkistuksen jäljellä olevan ajan.
Ensimmäinen kerta voi kestää kotvan aikaa riippuen puusi koosta, joten voisi olla hyvä idea antaa sen pyöriä erillisessä ikkunassa. Useimpien käyttäjien ei tarvitse odottaa kymmentä minuuttia kauempaa ja tulokset ovat kyllä odottamisen arvoisia. Tulokset tallennetaan pikahakuun, joten sen seurauksena käynnit sillä sivulla tulevat nopeutumaan ja sivu lataa edellisen raportin ellet päätä tehdä uutta tarkistusajoa.
Kun saat listan ongelmista, käy ne läpi yksittäin ja korjaa, jotta virheet poistuvat. Tee sen jälkeen ajo uudelleen tarkistaaksesi, ettei uusia virheitä löydy. Toista prosessi ajoittain etenkin kun olet muokannut puuta tai lisännyt henkilöitä. Älä unohda tehdä ajoa, jos olet saanut ja tuonut puun perhesivustollesi GEDCOM-tiedostona.
Ongelmien tarkastaminen
Puun johdonmukaisuuden tarkistin näyttää kategorioittain lajitellun listan kaikista löydetyistä ongelmista. Ensimmäisenä listalla on yhteenveto, josta näet, kuinka monta ongelmaa kaikenkaikkiaan on löydetty ja kuinka monta ongelmaa on missäkin kategoriassa.
Ongelmat on jaettu kolmeen eri kategoriaan. Ensimmäisenä ovat virheet, toisena varoitukset ja viimeisenä ilmoitukset. Virheet viittaavat asioihin, jotka todennäköisesti ovat väärin. Ne näytetään punaisen huutomerkkikuvakkeen kanssa. Nämä ovat ongelmia, jotka täytyisi käsitellä ensimmäisenä. Alla esimerkkejä:
Varoitukset viittaavat tapauksiin, joissa tiedot näyttävät epätavallisilta ja saattavat olla väärin. Niiden yhteydessä on pyöreä oranssi huutomerkkikuvake. Katso alla olevia esimerkkejä:
Yllä olevasta esimerkistä huomaat, että puolisoiden välinen suuri ikäero on epätavallinen, mutta ei välttämättä väärin. Voit tutkia jokaisen tapauksen erikseen ja päätellä ovatko ne virheitä vai ei. (sadan vuoden ikäero puolisoilla on aivan varmasti väärä mutta 38 vuoden ikäero on aivan mahdollinen. Vaikka jos vaimo olisi 38 vuotta miestään vanhempi, olisi historian valossa todennäköisesti kyse virheestä).
Varoituskynnys on muutettavissa ja voit tehdä muutokset asetusten kautta kuten neuvomme myöhemmin. Jos puussasi on esim. useita tapauksia, joissa puolisoiden ikäero on 49 vuotta pienempi, voit asettaa kynnyksen 50 vuoden kohdalle ja saada varoitukset ainoastaan niistä tapauksista, joissa on oikeasti kyse virheestä.
Ilmoitukset viittaavat potentiaaliseen ongelmaan mutta virheen todennäköisyys on pienempi. Ilmoituksissa on harmaa neliskulmainen kuvake. Seuraavassa kuvassa on ryhmä ilmoituksia sisaruksista, joilla on sama etunimi. Tämä on vain ilmoitus, koska kulttuurista riippuen voi olla hyvin tavallista, että sisaruksilla on sama etunimi. Tai joku sisaruksista on saanut saman etunimen kuin toinen, joka on kuollut ennen hänen syntymäänsä. Tässä on kuitenkin riski, että olet syöttänyt henkilön tiedot kahdesti ja sinun kannaltasi on hyödyllistä tarkistaa nämä tiedot.
Seuraavat tiedot näytetään jokaisen raportoidun ongelman kohdalla:
- Henkilökuva ko. henkilöstä. Jos ongelma koskee kahta sisarusta tai kumpaakin puolisoa, näytetään kummankin henkilökuva. Käytä hiirtä kuvan yläpuolella nähdäksesi henkilön nimen, sukulaisuuden sinuun sekä synnyin- ja kuolinajan.
- Kuvaus ongelmasta: kuvauksessa henkilöiden nimet ovat linkkejä, jotka vievät sinut asianmukaiselle muokkaussivulle, jossa voit korjata ongelman.
- Vinkki: suositus siitä, kuinka voit korjata ongelman. Mukana on hyödyllisiä linkkejä alleviivattuna.
- Kommentti: Joskus on mukana kommentti, jossa on lisätietoa.
- Valokuva: Silloin kun on kyse virheestä kuvassa.
Ongelmien korjaaminen
Jokaisella listan nimellä (kuten alla olevassa esimerkissä punaisella) on myös linkki, joka aukaisee erillisessä selainikkunassa sivun tietojen muokkaamiseksi. Näin saat tehtyä korjaukset nopeasti. Voit myös käyttää vinkissä olevia linkkejä tietojen korjaamiseksi.
Jotku ongelmista voidaan korjata suoraan tarkastimessa klikkaamalla vihreää pikakorjauspainiketta. Jos esimerkiksi saat varoituksen siitä, että iso-isoäitiäsi ei ole merkitty kuolleeksi vaikka hän on melko vanha (149-vuotias), sinulle annetaan mahdollisuus korjata se nopeasti. Siirrä hiiri ongelman yläpuolelle ja saat näkyviin vihreän pikakorjauspainikkeen, jota klikkaamalla voit merkitä hänet kuolleeksi yhdellä klikkauksella.
Alla on toinen esimerkki, jonka voit korjata pikakorjauspainikkeella poistumatta listalta. Tässä Dr. on kirjattu virheellisesti osaksi Dr. George Warren Eastmanin etunimeä. Klikkaamalla vihreää painiketta siirtyy Dr. etunimikentästä automaattisesti etuliitekenttään poistaen ongelman. Samanlaista korjausta tarjotaan, jos olet syöttänyt jälkiliitteen kuten Jr. tai III etu- tai sukunimikenttään jälkiliitekentän sijasta.
Monet ongelmat voidaan korjata useammalla kuin yhdellä tavalla, joten sinun arviointikykyäsi tai panostasi tarvitaan. Näin on usein sellaisten ongelmien kohdalla, joiden korjaaminen vaikuttaa useampaan kuin yhteen puun henkilöistä. Esimerkiksi jos lapsen tai vanhemman tai molempien syntymäaika on väärä, sitä ei voi korjata yksinkertaisella napin painaisulla. Klikkaa näissä tapauksissa virhekuvauksessa annetun henkilön nimeä ja sinut ohjataan hänen sukupuuprofiiliinsa, jossa voit tehdä korjaukset manuaalisesti. Joka tapauksessa sinut ohjataan aina lyhyintä reittiä sellaiselle sivulle, jossa voit korjata virheen.
Useiden sukupuiden hallinnointi
Johdonmukaisuuden tarkastus voidaan tehdä vain yhdelle sukupuulle kerrallaan. Jos sinulla on perhesivustollasi useita puita, valitse sivun yläosassa puun valitsimesta se puu, jonka haluat skannata. Kuva alla
Viittaus epäjohdonmukaisuuteen profiilissa
Pääset kätevästi käsiksi epäjohdonmukaisuuksiin henkilön profiilisivulta, jos niitä on löydetty hänelle. Kuva yllä.
Lisäominaisuudet
Ellei ongelma aukea sinulle, klikkaa otsikon vieressä olevaa infokuvaketta (kuva alla) saadaksesi yksityiskohtaisempaa tietoa asiasta.
Voit ohittaa yksittäisen ongelman, jos olet sitä mieltä, että tiedot ovat oikein, siirtämällä hiiren ongelman päälle. Pieni ’X’ ilmaantuu oikeaan yläkulmaan. Klikkaa sitä ohittaaksesi. Ohitettuja ongelmia ei raportoida enää uudelleen.
Jos käy niin, että kokonaisesta ongelmakategoriasta ei ole sinulle hyötyä, voit poistaa kategorian tarkastuksesta klikkaamalla ’X’ää otsikkorivillä kuten alla. Voit halutessasi mahdollistaa kategorian tarkistamisen myöhemmin asetuksista.
Oikealla yläkulmassa on 3 lisävalintaa
Vasemmanpuoleisin painike on ’Laske uudelleen’. Klikkaa sitä tehdäksesi johdonmukaisuustarkistus uudelleen. On hyödyllistä tehdä ajo uudelleen korjausten jälkeen, jolloin saat myös uuden raportin. Sinun on myös mahdollista valita ajon tekeminen uudelleen, kun sivu huomaa sinun tehneen muutoksia puuhusi viimeisen ajon jälkeen.
Klikkaa tulostinkuvaketta ja saat tulosteen ongelmalistasta.
Klikkaa asetukset kuvaketta ja voit muokata johdonmukaisuustarkistuksen asetuksia. Täällä voit poistaa valinnasta ne tarkistukset, joita et halua raporttiin tai valita niitä uudelleen. Voit myös konfiguroida joitakin varoituskynnyksiä. Voit esimerkiksi määritellä iän, jonka ylittäneet ovat luultavasti kuolleita, mutta heitä ei ole puussasi merkitty kuolleiksi, oletuksena on 110 vuotta.
Klikkaa ”Palauta oletukset” jos haluat määritellä kaikki oletusasetuksilla. Asetukset tallennetaan erikseen jokaiselle hallitsemallesi perhesivustolle.
Onko tämä ominaisuus ilmainen?
Johdonmukaisuuden tarkistin online sukupuille on maksullinen ominaisuus, joka tulee ilman käyttäjärajoitusta PremiumPlus ja Complete sopimusten mukana. Ellei sinulla ole PremiumPlus tai Complete sopimusta saat silti yhden ongelman jokaisesta 36 tarkistuksesta ja lisäarvoa ilmaiseksi. Loput ongelmat näytetään, kun sinulla on sopimus.
Lopuksi
MyHeritagessa arvostetaan tarkkuutta. Teemme nyt parhaamme, vaikka vähän myöhässä, parantaaksemme sukupuiden paikkansa pitävyyttä tuomalla onlinepuun käyttäjille johdonmukaisuustarkistuksen. Olemme panostaneet merkittävästi ajatusta ja luovuutta tähän työkaluun ja kehittäneet sitä tutkimaan ja löytämään yleisimmät sukupuussa olevat virheet. Johdonmukaisuuden tarkistin, hämmästyttävää kyllä, puuttuu monista saman tyyppisistä online sukupuupalveluista. Ja vaikka se ei poimi jokaista mahdollista virhettä tiedoissasi, eikä tutki oletko lisännyt väärän henkilön sukupuuhusi, se todella löytää monenlaisia virheitä ja ongelmia sekä ilmoittaa niistä sinulle jotta voit korjata ne. Tämän työkalun avulla voit parantaa puusi tarkkuutta ja koko tutkimustasi tehden puustasi myös paremman tietolähteen muille tutkijoille. Kehotamme kaikkia käyttäjiämme tekemään johdonmukaisuustarkistuksen ja tekemään sen usein.
Johdonmukaisuuden tarkistin on tärkeä työkalu kaikilla tasoilla oleville perhehistorian tutkijoille.