URL is copied to your clipboard.

Kuinka voit tehdä perinnematkan kotoa käsin

Kuinka voit tehdä perinnematkan kotoa käsin

Monien sukututkijoiden äärimmäinen unelma on tehdä perinnematka. Ei ole mitään sen kaltaista, kuin kävellä kadulla, jonka varrella esivanhempasi kerran asuivat, seisoa heidän pihallaan tai entisessä talossaan, käydä heidän haudoillaan ja pystyä hengittämään ilmaa sillä paikalla, joka oli heidän kotinsa.

Valitettavasti joillekin meistä matkan tekeminen ei ole mahdollista. Ehkä ei ole varaa lentolippuihin ja muihin matkakuluihin. Ehkä ei ole tarpeeksi terve matkustaakseen tai ei ole aikaa sitoutua tällaiseen matkaan tai pelkää eksymistä vieraassa paikassa, jonka kieltä ei osaa.

Hyvä uutinen on, että Internet on mahdollistanut “matkustamisen” moniin paikkoihin ympäri maailmaa ilman, että astuisi kodin ovesta ulos.

Tässä on joitain ideoita virtuaaliselle perinnematkalle, joka auttaa tutustumaan, niin hyvin kuin mahdollista, siihen paikkaan, jossa esivanhempasi asuivat mahdollisimman hyvin, ilman että kävisit siellä oikeasti.

Nähtävyyksien katsominen

Yksi perinnematkan hauskoista puolista on matkustaa uuteen paikkaan, tutustua uuteen maisemaan, vierailla merkittävillä maamerkeillä ja historiallisissa paikoissa.

Google Earth

Google Earth on upea tapa katsoa maata tai kaupunkia lintuperspektiivistä. Voit yrittää löytää määränpääsi maapallolta ja zoomata sinne tai etsiä sitä hakutoiminnolla.

Voit matkata tietyssä maassa valitsemalla yhden Voyager Street View -kiertomatkoista, esim. “Löydä Ruotsi” tai “Löydä Skotlanti”.

Voit myös klikata tiettyä kaupunkia ja seurata suositeltuja, kiinnostavia paikkoja tutustuaksesi sen kaupungin tärkeimpiin paikkoihin. Voit klikata kiinnostavien paikkojen kortteja ja saada lisätietoja ja valokuvia tietystä paikasta.

360° Virtuaalimatkat

Löysitkö sivuston, johon haluat tutustua tarkemmin? Nykyään löydät 360 ° virtuaali kiertokäyntejä monilta suosituilta sivustoilta ja museoista ympäri maailmaa – Taj Mahalista Louvreen ja Alhambraan. Jotkut näistä ovat saatavana Google Street View -palvelun kautta, kun taas toisia hallinnoidaan itsenäisesti eri verkkosivustoilla. Googleta se ja katso mitä löydät. Käytä hiirtä tai näppäimistöä navigoimiseen näillä sivustoilla, tai käytä virtuaalilaseja tai -älypuhelinkuulokkeita entistä kiehtovampaan kokemukseen!

YouTube

Tiedäthän kaikki ne ärsyttävät turistit, jotka kuvaavat videoita ja selfieitä sen sijaan, että kokisivat itse paikan, jossa he ovat? Yritä olla armollinen heille, koska jotkut heistä lataavat videonsa YouTubeen, antaen sinulle mahdollisuuden tutustua kaupunkeihin ja paikkoihin heidän kanssaan. On olemassa jopa ”matka-vloggareita”, jotka matkustavat ja kuvaavat itseään näyttääkseen seuraajilleen kaikki nähtävyydet paikoista, joissa matkustavat. Valitse haluamasi määränpää ja katso mitä YouTube tarjoaa.

Vierailulla esivanhempiesi luona

Nähtävyyksien katseleminen on ihan ok, mutta perinnematkailun tarkoitus on kytkeytyä esivanhempiisi, eikö? 

Google Street View

Jos tiedät sen talon katuosoitteen, jossa esivanhempasi asuivat, kirjoita se Google Mapsiin ja katso sitä Google Street View -sovelluksella. Voit kulkea katua pitkin ja saada tuntumaa lähiympäristöön. Voit virtuaalisesti jopa “kuljeskella” lähellä olevilla kaduilla ja puistoissa.

Jos et tiedä esivanhempiesi asuinpaikan tarkkaa sijaintia, voit silti tutustua alueeseen yleisesti Google Street View -sovelluksen avulla.

Virtuaalihautausmaat

Sukututkimusasiantuntijamme Daniel Horowitz vitsailee aina, että sukututkijoiden suosituimpia lomakohteita ovat hautausmaat. Esivanhempiemme haudoilla käymisessä on jotain erittäin liikuttavaa – ja hautakivet, voivat tietenkin antaa runsaasti sukututkimustietoja.

Ellei meillä ole mahdollisuutta esivanhempiemme haudoilla fyysisesti, on seuraavaksi paras vaihtoehto käyttää mitä tahansa verkossa jo olemassa olevaa lähdettä kuten BillionGravesia. Saat lisää tietoa virtuaalikäynneistä hautausmailla tästä tutkijamme Elisabeth Zetlandin webinaarista.

Hakujen tekeminen arkistoista

Historiallisia tietoja digitoidaan enenevissä määrin ja niitä on saatavana netissä. Jos olet MyHeritage-käyttäjä, tiedät, että meillä on valtavat kokoelmat digitaalisia arkistoja eri puolilta maailmaa ja niitä lisätään jatkuvasti. Tällä hetkellä meillä on n. 12 miljardia historiallista tietoa!

MyHeritagessa käyttää myös automaattista käännösteknologiaa, jonka avulla voit etsiä ja lukea tietoja sinulle sopivimmalla kielellä, ja saat tuloksia vaikka tiedot olisi kirjoitettu jollain muulla kielellä.

Asiakirjan lukemisella alkuperäisellä kielellä on aina etunsa, joten jos haluat kaivautua syvemmälle, kannattaa ehkä harkita kyseisen kielen opettelemista.

Kielen opetteleminen

Sen lisäksi, että pystyt lukemaan tietoja ja käymään keskusteluja paikallisten ihmisten kanssa, on jotain kaunista siinä ajatuksessa, että voit kytkeytyä esivanhempiisi heidän puhumansa kielen kautta. Nykyään on olemassa runsaasti kieltenoppimissovelluksia, joista osa jopa ilmaisia, kuten Duolingo ja Memrise. Jos olet valmis nostamaan tasoa, harkitse kielipartnerin etsimistä esim. Conversation Exchange-sivuston kautta.

Yhteenveto

On totta, että ei ole mitään sen kaltaista, kuin seisoa samalla paikalla, missä esivanhempasi aikoinaan seisoivat. Mutta nykyisen teknologian ansioista se ei enää ole ainoa vaihtoehto ja voit silti tutustua ja saada paljon tietoa niistä paikoista, joissa esivanhempasi aikoinaan asuivat.

 

URL is copied to your clipboard.