Yksi hyödyllisimmistä ja täynnä tietoa olevista asiakirjoista, jotka voit löytää esivanhemmastasi, on muistokirjoitus. Muistokirjoitukset ovat lyhyitä sanomalehtiartikkeleita, jotka on kirjoitettu muutaman päivän kuluttua henkilön kuolemasta. Muistokirjoituksia kirjoittavat yleensä kuolleen henkilön lapset tai muut perheenjäsenet. Muistokirjoituksissa olevat tiedot vaihtelevat suuresti, mutta ne voivat sisältää esimerkiksi:
- Kuolleen henkilön koko nimen
- Kuolinpäivän ja -paikan
- Hautausmaan
- Syntymäajan ja -paikan
- Vanhempien nimet
- Puolisoiden nimet
- Avioliittojen päivämäärät ja paikat
- Elossa olevien lasten, sisarusten tai muiden sukulaisten nimet (joskus nykyisine asuinpaikkoineen)
- Muita tietoja henkilöistä kuten ammatti, harrastukset, yhdyskuntapalvelu, persoonallisuus, kirkon jäsenyys, kuolinsyy sekä siirtolaisuustiedot jne.
Eri puolilla Yhdysvaltoja aloittivat paikalliset sanomalehdet julkaista muistokirjoituksia 1890-luvulla. Ennen sitä sanomalehdissä saattoi olla lyhyempi kuolinilmoitus, jossa on vähemmän tietoa. Kuolinilmoituksia julkaistiin tyypillisesti 1860-luvulta alkaen, mutta aikaikkuna vaihtelee suuresti riippuen sijainnista. Muistokirjoituksen pituus saattoi olla lyhyempi suurissa kaupungeissa tai sanomalehdissä, joissa ei oltu varattu paljon tilaa muistokirjoituksille.
Jokaisesta kuolleesta ei kuitenkaan julkaistu muistokirjoitusta paikallisessa sanomalehdessä. Esivanhempien muistokirjoitusten etsiminen kuitenkin kannattaa, koska ne voivat sisältää paljon arvokasta tietoa.
Voi olla avuksi etsiä muistokirjoituksia suoran esivanhemman lisäksi myös hänen sisaruksistaan, vanhemmistaan ja puolisostaan sekä lapsista, sillä niissä on paljon tietoa kuolleen lisäksi muista perheenjäsenistä. stä sekä kuolleesta. Muistokirjoitusten löytäminen muista perheenjäsenistä voi antaa sinulle mielenkiintoisia tietoja perheestä, jota et ehkä löydä muualta.
Menetelmiä muistokirjoitusten löytämiseksi
Voit etsiä muistokirjoituksia useilla eri menetelmillä. Tässä muutama:
1. Lisää sukupuusi MyHeritageen
MyHeritagessa on laajat digitoitujen sanomalehtien kokoelmat. MyHeritagen Record Matching-teknologia voi käyttää puusi päivämäärä- ja paikkatietoja ja etsiä automaattisesti muistokirjoituksia esivanhemmillesi näistä kokoelmista.
2. Etsi muistokirjoituksia digitoiduista, verkossa olevista sanomalehdistä
Monet USAn historialliset sanomalehdet on digitoitu nettiin useille eri verkkosivustoille. Jos et löydä muistokirjoitusta yhden sanomalehden sivustolta, älä oleta, että muistokirjoitusta ei ole julkaistu, sillä yhdelläkään sivustolla ei ole kaikki sanomalehdet.
Yksi hyvä keino löytää tietyn paikkakunnan digitoituja sanomalehtiä on tehdä Google-haku osavaltion ja piirikunnan ja/tai kaupungin nimellä sekä sanoilla ”digital newspapers”. Jos etsisin esivanhempani muistokirjoitusta esim. Provosta, Utahissa, tekisin Google-haun ”Provo Utah digital newspapers” tai ”Utah county digital newspapers”
Toinen hyvä keino löytää digitoituja sanomalehtiä ja muistokirjoitushakemistoja on käyttää LDSGenealogy.comin USAn hakemistoa, joka on järjestetty osavaltioittain, piirikunnittain ja kaupungeittain helpottamaan tietojen paikallistamista tiettyyn paikkaan.
3. Etsi tietoja sanomalehdistä, jotka eivät ole vielä saatavana verkossa
Edelleen on olemassa monia Yhdysvaltain historiallisia sanomalehtiä, joita ei ole vielä julkaistu verkossa. Vaikka sanomalehtiä ei ole vielä digitoitu, on todennäköistä, että arkistoissa tai kirjastoissa on kopioita vanhoista sanomalehdistä esivanhempasi kuolinpaikkakunnalta. Printti- tai mikrofilmikopiosta ei voi tehdä hakuja nimellä, mikä tarkoittaa, että sinun on etsittävä sivulta sivulta. Se on erittäin hankalaa ja aikaavievää, ellei sinulla ole tarkkaa kuolinpäivää rajaamaan hakua.
Kaksi hyvää keinoa etsiä sanomalehtiä arkistoista tai kirjastoista. Ensimmäinen on etsiä julkinen kirjasto esivanhempasi kuolinpaikkakunnalta ja tarkistaa, löytyykö sieltä sanomalehtiä. Monilla Yhdysvaltojen julkisilla kirjastoilla on kopioita kyseisen alueen historiallisista sanomalehdistä. Usein niistä ei voida tehdä hakuja nimellä, mutta sanomalehtien yksittäisiä sivuja voi printtilehdistä tai mikrofilmeiltä.
Tee Google-haku kaupungista tai piirikunnasta, jossa esivanhempasi kuoli, lisää hakuun ”publuic library” ja etsi julkisen kirjaston verkkosivusto. Katso sitten, onko heillä paikallishistoria- tai sukututkimusosasto.
Usein kirjastojen verkkosivustot ilmoittavat käytettävissä olevat sanomalehdet tai antavat tietoja siitä verkkosivustosta, mistä alueen paikallislehdet löytyvät. Jos verkkosivustolla ei ole tietoja sanomalehdistä, voit ottaa heihin yhteyttä ja kysyä heiltä myös suoraan. Jos kirjastolla ei ole kopioita paikallisista sanomalehdistä, he saattavat tietää, mistä ne löytyvät.
Jos paikallisen kirjaston sanomalehdet on mikrofilmattu, voi kirjasto olla halukas etsimään esivanhempasi muistokirjoituksen puolestasi pientä maksua vastaan. Tai mikrofilmin lainaaminen voi olla mahdollista kaukolainan kautta.
Toinen keino on yrittää paikallistaa sanomalehti käyttämällä U.S. Newspaper Directory -tietokantaa Kongressin kirjastosta.
Kongressin kirjastossa on tiedot kaikista Yhdysvalloissa julkaistuista historiallisista sanomalehdistä. Voit etsiä paikkakunnan mukaan ja selvittää, mitä sanomalehtiä siellä julkaistiin. Hakemistossa on myös tiedot arkistoista, joissa voi olla kopiot ko. sanomalehdistä. Kun sinulla on tietyn sanomalehden ja arkiston nimi, etsi arkiston verkkosivusto ja katso, mitä sanomalehtiä siellä on saatavana.
Lisävinkkejä
- Jos teet hakuja digitoiduista sanomalehdistä, ole joustava hakujesi suhteen. Monet digitoidut sanomalehdet ovat hakukelpoisia, koska teksti on digitoitu käyttämällä OCR (Optical Character Recognition) -teknologiaa. Tämä teknologia skannaa kuvan, tunnistaa tekstin merkit ja muuntaa ne digitaaliseksi tekstiksi. Teknologia ei kuitenkaan ole täydellinen eikä välttämättä tunnista jokaista merkkiä oikein, joten etsimässäsi tekstissä voi olla virheitä.
- Jos tiedät, että sanomalehti on saatavana etsimälläsi ajanjaksolla, mutta et löydä muistokirjoitusta esivanhempasi nimihaulla, kokeile tehdä haku pelkästään hänen sukunimellään tai sukulaisten nimillä. Naiset voivat olla miehensä nimellä esim. Rouva John Smith. Joissakin tapauksissa joudut ehkä etsimään selaamalla yksittäisten sanomalehtien kuvien löytämiseksi ellei nimihaku tuottanut tulosta.
- Katso ympäröivän alueen sanomalehtiä sen kaupungin lisäksi, jossa esivanhempasi asui. Jos hän asui pienessä kaupungissa tai maaseudulla, että siellä ei ole ilmestynyt sanomalehteä vaan lähin löytyy vieressä olevasta suuremmasta kaupungista. Joskus voi olla, että kuolinilmoitus tai muistokirjoitus on useammassa kuin yhdessä paikallisessa sanomalehdessä, ja jokaisessa voi olla jonkin verran erilaisia tietoja.
- Älä rajoitu muistokirjoituksiin. Sanomalehdissä voi olla kaikenlaisia mielenkiintoisia tietoja esivanhemmistasi. Jos etsit esivanhempasi asuinseudulta digitoituja sanomalehtiä, kannattaa tehdä hakuja laajasti; koskaan ei voi tietää mitä löytyy.
- Jaa ja tallenna löytämäsi. Jos löydät sanomalehtiartikkeleita suvustasi, muista jakaa ne perheesi kanssa ja tallentaa tuleville sukupolville.
Klikkaa tästä ja tee hakuja MyHeritagen digitoitujen sanomalehtien kokoelmista