URL is copied to your clipboard.

Vinkkejä sukulaisten haastattelemiseen

Vinkkejä sukulaisten haastattelemiseen

Kun olet päättänyt aloittaa sukusi juurien tutkimisen, ei ole epäilystäkään eikö matkasta tulisi palkitseva. Kun tiedät enemmän esivanhemmistasi, ymmärrät paremmin itseäsi ja saat työkaluja paremman tulevaisuuden luomiseksi itsellesi ja perheellesi.

Kun olet aloittelemassa, saattaa edessä oleva tie tuntua pelottavalta. On niin paljon opittavaa ja tehtävänä paljon työtä. Kuinka löytää kaikki tarvittavat tiedot? Kuinka varmistaa, että dokumentointi on oikein ja kuinka tallentaa tiedot tuleville sukupolville? Sukututkijana opit paljon uusia taitoja. Sinusta tulee historioitsija, psykologi, kartanpiirtäjä, tutkija, kielitieteilijä, käsialatutkija – kaikkea yhdessä.

 

Kuinka haastatella sukulaisia

Jos olet suunnitellut sukusi menneisyyden tutkimista, on vanhimpien sukulaisten haastatteleminen hyvä aloituskohta.

Perheesi vanhimmilla on paljon muistoja ja arvokasta tietoa suvusta – ja niiden tallentamisen aika on nyt.

Sinun on parasta aloittaa vanhimmasta elossa olevasta sukulaisesta ja tallentaa ne ainutlaatuiset tiedot, jotka vain hän voi antaa. Tarkista, onko joku toinenkin nuorempi sukulainen jo tehnyt sukututkimusta ja kerännyt tietoja. Tällaiset ihmiset ovat kuin aarrearkkuja! Tutkimuksesi edetessä saatat löytää useampiakin. Voitte tehdä yhteistyötä tietojen hankinnassa, verrata muistiinpanoja, jakaa tietoja ja sukutarinoita ja kopioida toistenne sukupuut.

Älä lopeta yhteen perheen jäseneen. Isotädeillä, -sedillä, serkuilla ja muilla kaukaisemmilla sukulaisilla saattaa olla paljon tietoja. Tee lista niistä suvun jäsenistä, joita haluat haastatella ja priorisoi vanhimmat ensin.

Jos asut kaukana haastateltavista, et ehkä voi haastatella heitä kasvokkain – ja vaikka suunnittelisit heidän luonaan käyntiä, aloita puhelinhaastattelulla.

Haastatteluun valmistautuminen

Varaa haastatteluun riittävästi aikaa. Haastattelu saattaa vaatia useampia useamman tunnin istuntoja. Kuinka monta ja kuinka pitkiä istuntoja tarvitaan, riippuu useasta tekijästä – esim. haastateltavan terveydestä ja kestävyydestä ja siitä, kuinka paljon tietoa hänellä on. Mitä enemmän sinulla on aikaa, sen parempi.

Jotta saat kaiken hyödyn ajastasi sukulaisen kanssa, siihen kannattaa valmistautua etukäteen. Tee valmiiksi kysymyksiä ja tarkista, että laitteesi ovat kunnossa. Jos mahdollista, niin pyydä haastateltavaasi tai jotakin hänen läheistään etsimään valmiiksi tietoja ja valokuvia.

Saatat tarvita näitä:

  • muistikirjan ja kynän
  • Nauhurin tai videokameran. Haastattelun tallentaminen vapauttaa sinut muistiinpanojen tekemiseltä ja varmistaa, että yksikään asia ei joudu hukkaan. Lisäksi, esim. video isoäidistä kertomassa tarinoita perheestään voi olla arvokas asia sinulle ja jälkipolvillesi. Ilmaisessa MyHeritage mobiilisovelluksessa on nauhoitusominaisuus ja voit lisätä nauhoitukset suoraan MyHeritage-sukupuuhusi. Sovelluksella tehdyt nauhoitukset voidaan tallentaa suoraan haastateltavan profiiliin ja niitä voi kuunnella joko perhesivustolla tai sovelluksessa.
  • Digikamera ja skanneri. Niiden avulla voit helposti kuvata muistoesineitä sekä tehdä kopioita perhekuvista ja dokumenteistä. Voit käyttää älypuhelintasi skannerina ja MyHeritagen mobiilisovellus tekee siitä helppoa. Digitaalinen skanneriominaisuus tuottaa korkealaatuisia kuvia ja dokumenttejä, joihin voit tägätä sukulaisia, lisätä tietoja, kuvauksia ja luetteloida kunkin tiedoston oikeaan kohtaan sukupuussasi.

  • Juotavaa teille molemmille. Puhutte paljon, joten käsillä on hyvä olla kurkunkostuketta!

Tavallisimpia kysymyksiä, joita voit tehdä

Tässä on joitakin esimerkkikysymyksiä, jotka auttavat tietojen lisäämisessä puuhun. Muista aina kysyä kysymyksiä, joihin ei voi vastata ”kyllä” tai ”ei”.

  • Missä olet syntynyt? Mikä on ensimmäinen koti, jonka muistat?
  • Missä vanhempasi ovat syntyneet?
  • Oletko sinä tai perheesi muuttanut elinaikanasi? Mistä minne ja milloin?
  • Kuinka monta sisarusta vanhemmillasi oli? Mitkä heidän nimensä olivat? Tiedätkö, missä he olivat syntyneet tai mistä heidän vanhempansa olivat?
  • Millaisia tarinoita suvustasi muistat?
  • Mikä oli ensimmäinen kielesi? Mitä kieltä vanhempasi puhuivat?
  • Muistatko, oliko joku suvustasi sodassa? Jos, niin missä sodassa?
  • Mitä etu- ja sukunimesi tarkoittavat? Tiedätkö, minkä mukaan sait etunimesi?
  • Oletko muuttanut koskaan nimeäsi? Jos, niin miksi – mikä oli aikaisempi nimesi?
  • Mitkä olivat vanhempiesi etu- ja sukunimet? Muistatko heidän vanhempiensa etu- ja sukunimiä?
  • Kuinka tapasit puolisosi?
  • Mitä muistat puolisosi perheestä?

Löydät paljon pidemmän listan yksityiskohtaisia kysymyksiä tästä postauksesta, mutta muista, että liian monilla kysymyksillä pommittaminen saattaa olla haastateltavalle aivan liian raskasta. Tee päätös siitä, mitkä tiedot ovat tärkeimpiä ja suunnittele haastattelu niiden mukaan. Ja kun olet saanut niihin vastaukset, houkuttele esiin muistoja ja tarinoita. Kannattaa myös muistaa, että joillakin näkömuisti on vahvempi, joten voi olla hyvä, jos katsotte yhdessä vanhoja valokuvia.

Perheen muistoesineet

Perhekuvat, perintökalleudet ja muut muistoesineet ovat hyvin arvostettuja. Useimmat vanhemmista sukulaisista ovat mielissään, jos käyt niitä läpi heidän kanssaan – ja ne saattavat myös herättää lisää muistoja. Voit pyytää heitä näyttämään joitakin tavaroita tai voit tuoda niitä mukanasi haastattelutilaisuuteen.

  • Suvun valokuvia
  • Vanhoja kirjeitä, kutsuja häihin tai muihin tilaisuuksiin
  • Vuosikirjoja
  • Lehtileikkeitä
  • Virallisia dokumenttejä kuten syntymätodistuksia
  • Koulutodistuksia ja diploomeja
  • Asepalvelukseen liittyviä papereita
  • Uskonnollisia dokumenttejä (esim. todistus rippikoulusta, kastetodistus yms.)
  • Sukukalleuksia kuten koruja, uskonnollisia esineitä, kirjoja, taidetta
  • Muita esineitä, joilla on henkilökohtaista merkitystä sukuyhteydessä

Kun käytte näitä yhdessä läpi, kysy kenelle ne kuuluivat, mistä ja milloin ne on saatu/ostettu, mihin niitä käytettiin ja muistaako haastateltavasi niistä mitään tarinoita. Varmista, että teet täsmällisiä muistiinpanoja (tai nauhoitat vastaukset kuvailtuasi ensin esinettä) erityisesti valokuvista, jotta muistat, kuka kukin on.

Ole herkkä

Kannattaa muistaa, että vaikka monet vanhemmat ihmiset nauttivat mahdollisuudesta muistella ja jakaa suvun tarinoita, saattavat jotkut muistot olla arkoja tai kivuliaita ja niistä on vaikea puhua. Jotkut muistot saattavat olla traumaattisia ja äskettäin kuolleeseen henkilöön liittyvät vielä liian tuoreita. Ole kannustava äläkä painosta, jos haastateltavallasi näyttää olevan vaikeaa. Tarjoa mahdollisuutta pieneen taukoon – ehkäpä kahvikupilliseen ja jatka vasta kun haastateltavasi on valmis.

Ennen kuin lopetat

Älä unohda kysyä, onko haastateltavallasi jotakin, mitä hän haluaisi lisätä tai jotain, mitä hän olisi halunnut sinun kysyvän. Pyydä häntä soittamaan tai kirjoittamaan, jos jotain uutta tulee mieleen.

Kaiken kasaaminen

Kun olet lopettanut haastattelun, sinun täytyy järjestää saamasi tiedot sillä tavalla, että sinun ja muiden on helppo päästä niihin käsiksi. Sivustot kuten MyHeritage tekevät sukupuun rakentamisen, tietojen tallentamisen ja niiden jakamisen sukulaisten kesken helpoksi. Haluat ehkä tehdä albumin tai leikekirjan saamistasi tiedoista – ja haastattelemasi sukulainen on varmaan iloinen saadessaan kopion tekemästäsi digitaalisesta kuva-albumista. Myöhemmissä osissa kerromme lisää tietojen järjestelemisestä ja varastoimisesta.

 

URL is copied to your clipboard.