URL is copied to your clipboard.

Kuinka monen sukupolven takaa? Kaukaisten sukulaisuussuhteiden selvittäminen

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Kuinka monen sukupolven takaa? Kaukaisten sukulaisuussuhteiden selvittäminen

MyHeritageen liittyminen voi yhdistää sinut heti ihmisiin, joiden et koskaan tiennyt olevan sukulaisiasi – mutta kuinka oikein olet heille sukulainen? Isoäidin serkku? Toinen serkku yhden polven takaa? Mitä ”polven takaa” tarkoittaa, ja mikä ero on tämän tyyppisten serkkujen välillä? Ja mitä kaikki ”isot” iso-iso-tädeissä tai -isovanhemmissa tarkoittavat?

Tämän artikkelin tarkoituksena on poistaa hämmennys lopullisesti.

Isot

Käsitellään ensin kysymystä ”iso”-etuliitteestä, sillä kuten huomaat myöhemmin se auttaa meitä muiden kysymysten selvittämisessä. 

Yleissääntö on tämä: jokainen ”iso” merkitsee taaksepäin menemistä yhden sukupolven verran.

Joten isäsi isä on isoisäsi, isoisäsi isä on iso-isoisäsi ja iso-isoisäsi isä on iso-iso-isoisäsi. Voit selvittää, kuinka monta sukupolvea taaksepäin esi-isäsi on, laskemalla ”isojen” määrän ja lisäämällä 1: esimerkiksi iso-iso-isoisälläsi on 3 ”isoa”, joten hän on 4 sukupolven takaa.

Se toimii samalla tavalla setien/enojen ja tätien kohdalla; isovanhempiesi sisarukset ovat isosetiä/-enoja tai isotätejä. Kummassakin tapauksessa etuliite ”iso” viittaa edelliseen sukupolveen. Joten äitisi sisar on tätisi, isoäitisi sisar on isotätisi ja iso-isoäitisi sisar on iso-isotätisi, joista kumpikin on elänyt 3 sukupolvea ennen sinua. 

Jos kaikkien ”isojen” sanominen on hankalaa, voit lyhentää sen käyttämällä järjestysnumeroa: esimerkiksi iso-iso-iso-isovanhempasi on neljännen polven isovanhempasi. 

Nyt, kun olemme selvittäneet etäisyydet suoriin esivanhempiin voimme sukeltaa serkkusukulaisuuksien hämäriin vesiin.

Serkkuuden järjestysluku = ”isojen” määrä suhteessa yhteiseen esivanhempaanne

Serkkusi järjestysluku (ensimmäinen, toinen, kolmas) lasketaan lyhyimmän etäisyyden (sukupolvia) mukaan sinun tai serkkusi ja yhteisen esivanhempanne välillä.

Mitä se tarkoittaa? Otetaan muutama yksinkertainen esimerkki:

Jos teillä on yhteinen isovanhempi, sukupolvietäisyytenne häneen on 2 ja se tekee teistä ensimmäiset serkukset

Jos teillä on yhteinen iso-isovanhempi, teitä erottaa 3 sukupolvea, joten olette toisia serkkuja.

Jos teillä on yhteinen iso-iso-isovanhempi, on ero häneen 4 sukupolvea, joten olette kolmansia serkkuja.

Toisin sanoen:

[sukupolvien määrä] – 1 = serkkuuden järjestysnumero

TAI:

”Iso”-etuliitteiden lukumäärä yhteiselle esivanhemmalle = serkkuuden järjestysnumero. 

Yksinkertaista, eikö?

Sukulaisuussuhde mutkistuu

No, se tulee hieman mutkikkaammaksi, kun liikutaan sukupolvien välillä ylös ja alas. Koska teille yhteinen esivanhempi esim. vanhempasi serkulle ja sinulle on sinun iso-isovanhempasi mutta hänen isovanhempansa, niin kuinka monta ”isoa” lasketaan mukaan?

Juuri tässä “lyhyin välimatka”-tekijä tulee mukaan peliin. Sinun vanhempasi serkku on sinun ensimmäinen serkkusi (yhden polven takaa – selitän sen kohta!), ei toinen serkkusi, koska vaikka yhteinen esivanhempanne teille on sinun iso-isovanhempasi, niin sama esivanhempi on vanhempasi serkun isovanhempi — ja se on lyhyin sukupolvietäisyys välillänne.

Tämä toimii myös toisinpäin: ensimmäisen serkkusi lapsi on sinun ensimmäinen serkkusi (yhden polven takaa), koska vaikka yhteinen esivanhempanne on ko. lapsen iso-isovanhempi, niin tämä sama esivanhempi on sinun isovanhempasi. Yksi ”iso”=ensimmäinen serkku.

Oletko vielä hämmentynyt? Muista vain tämä: oman vanhempasi ensimmäinen, toinen ja kolmas serkku on sinun ensimmäinen, toinen ja kolmas serkku (yhden polven takaa), ja isovanhempiesi ensimmäiset, toiset ja kolmannet serkut ovat sinun ensimmäisiä, toisia ja kolmansia serkkuja (kahden polven takaa).

Okei, joten mitä “x polven takaa” tarkoittaa?

“Polven takaa” = etäisyys *serkkuuteen* sukupolvissa

Serkku “nollan polven takaa” on samaa sukupolvea kanssasi. Esimerkiksi ensimmäinen serkkusi on vanhempasi sisaruksen lapsi. Teidän kummankin vanhempi kuuluu samaan sukupolveen aivan kuten sinäkin serkkusi kanssa. Toinen serkkusi on isosetäsi/-tätisi lapsenlapsi. Isosetäsi/-tätisi on samaa sukupolvea kuin isovanhempasi, mikä tarkoittaa sitä, että olette lapsenlapsina samaa sukupolvea.

Serkku, joka on “yhden polven takaa”, on yhden sukupolven verran sinua alempana tai ylempänä. Esim. aikaisemmin ollut esimerkki; isäsi serkku on ensimmäinen serkkusi, mutta ”yhden polven takaa”, koska sinun hänen välillään on yksi sukupolvi. Toinen esimerkki ensimmäisestä serkusta yhden polven takaa voisi olla ensimmäisen serkkusi lapsi. Sinä ja ensimmäinen serkkusi olette samaa sukupolvea, joten hänen lapsensa on yhtä sukupolvea alempana teitä.

Serkku, joka on “kahden polven takaa” olisi serkkusi lapsenlapsi tai isovanhempasi serkku

Yhteenveto

Tässä se, mitä sinun tarvitsee muistaa:

  • ”Isojen” määrä  + 1 = sukupolvien määrä sinusta taaksepäin
  • Serkkusi järjestysluku = ”isojen” määrä yhteiseen esivanhempaanne (ja, jos se on sinulla ja serkullasi eri – lyhyin matka esivanhempaan ratkaisee)
  • Suorien esivanhempien ensimmäiset serkut ovat myös sinun ensimmäisiä serkkujasi jne.
  • ”Polven takaa” = sukupolvien määrä sinun ja serkkusi välillä

Pääsitkö perille serkkuuksista?

Ellet – niin ei hätää! MyHeritage laskee automaattisesti tarkan sukulaisuussuhteen puussasi oleviin henkilöihin. Löydät sen henkilön kortilta aivan nimen alta: 

 

Jos et ole varma, kuinka DNA-osumasi liittyy sinuun, niin MyHeritagessa on useita työkaluja, joiden avulla voit ratkaista mysteerin; esim.  Theory of Family Relativity™, AutoClusters, and the Chromosome Browser.

 

URL is copied to your clipboard.