URL is copied to your clipboard.

Sukupuusi aikajanan tutkiminen

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Sukupuusi aikajanan tutkiminen

Sukupuun aikajana on ilmainen MyHeritage-ominaisuus, jonka avulla voit tarkastella sukupuutasi aikajanalla.

Tämän ominaisuuden avulla voit havainnollistaa, miten sukusi tarina on kehittynyt ajan kuluessa, ja sijoittaa esivanhempasi sen ajanjakson kontekstiin, jolloin he elivät. Voit helposti nähdä esivanhempiesi eliniän, kuinka vanhoja he olivat, kun heidän lapsensa syntyivät, kenen elinkaaret menivät päällekkäin ja jopa sen, mitä suuria maailmantapahtumia heidän elinaikanaan tapahtui. Tässä muodossa voit myös helposti havaita ja korjata mahdolliset virheet tai täydentää puuttuvia tietoja.

Miten se toimii? Tutustutaanpa asiaan:

Sukupuun aikajanan käyttäminen

Pääset sukupuun aikajanalle  menemällä perhesivustollesi , viemällä hiiren kursorin sukupuu-välilehden päälle ja valitsemalla pudotusvalikosta ”Aikajanan”. 

Aikajana on visuaalinen esitys yhdestä valitsemastasi henkilöstä ja hänen suorista esivanhemmistaan. Näiden henkilöiden elinaika (syntymävuodesta kuolinvuoteen) on merkitty samalle akselille, jotta voit tarkastella heitä suhteessa toisiinsa, mikä voi antaa virkistäviä tietoja sukuhistoriastasi.

Esimerkki aikajanasta
Esimerkki aikajanasta

Puusi päähenkilön (yleensä sinun) aikajana näytetään oletusarvoisesti. Jos haluat näyttää jonkun muun puussasi olevan henkilön aikajanan, kirjoita uusi nimi vasemmassa yläkulmassa olevaan valintaruutuun. Jos sivustollasi on useita puita, aikajana näyttää oletusarvoisesti sen sukupuun, johon olet liitetty, mutta aikajanan vasemmassa yläkulmassa näkyy pudotusvalikko, josta voit valita jonkin muista sukupuistasi.

Kunkin henkilön nimi, profiilikuva ja ikä näkyvät aikajanan värillisellä palkilla. Jos henkilö on kuollut, hänen palkkinsa pyöristyy oikealla, ja hänen kuolinikänsä näkyy hautakivikuvakkeen vieressä. Eläviä henkilöitä edustavien palkkien päät ovat suorat, ja heidän nykyinen ikänsä näkyy henkilön kuvakkeen vieressä. Jos syntymä- tai kuolinpäivää ei tiedetä, palkki häivytetään kohti syntymä- tai kuolinpäivää, ja se päättyy likimääräiseen syntymä- tai kuolinajankohtaan.

Vanhemmat yhdistetään lapsiin lapseen osoittavalla nuolella. Jos vanhemman ikä lapsen syntymähetkellä on tiedossa, se näkyy nuolen vieressä. Vie hiiren kursori iän päälle nähdäksesi lisätietoja.

Vuosikymmenet on merkitty aikajanalle pystysuorilla viivoilla, ja taustalla olevat viivatut suorakulmiot edustavat tärkeitä historiallisia ajanjaksoja, kuten maailmansotia.

Aikajanatietojen editointi

Voit muokata henkilön profiilia, tarkastella hänen sukupuutaan ja profiilisivuaan tai tehdä hakuja MyHeritagen historiallisesta tietokannasta suoraan aikajanalta. Vie hiiren kursori henkilön palkille, klikkaa näkyviin tulevaa kolmen pisteen valikkoa ja valitse valikosta haluamasi toiminto.

Kronologisten johdonmukaisuusongelmien paikantaminen ja korjaaminen

Aikajana voi myös auttaa sinua löytämään ja korjaamaan puussasi olevia johdonmukaisuusongelmia ja aikajärjestykseen liittyviä virheitä.

Punainen piste näkyy, kun on havaittu kronologinen johdonmukaisuusongelma: jos vanhempi näyttää kuolleen ennen lapsen syntymää, jos vanhemman syntymäaika on myöhempi kuin lapsen syntymäaika tai jos vanhempi oli erittäin nuori lapsen syntyessä. Voit viedä hiiren punaisen pisteen päälle saadaksesi lisätietoja johdonmukaisuusongelmasta.

 

Lisävaihtoehdot ja -asetukset

Oletusarvoisesti aikajanalla näkyy neljä sukupolvea (päähenkilöstä isovanhempiin). Voit valita, näytetäänkö aikajanalla vain 3 vai jopa 9 sukupolvea. Klikkaa näytön oikeassa yläkulmassa olevaa sukupolvien valitsinta ja valitse haluamasi sukupolvien määrä.

Sukupolvivalitsimen vieressä on mahdollisuus ladata Pdf-tiedosto aikajanasta, joka sopii jaettavaksi sukulaisten kanssa tai tulostettavaksi. Seuraavaksi on Jaa-painike, joka avaa ponnahdusikkunan, jossa voit valita, haluatko jakaa aikajanasi Facebookissa, Twitterissä tai WhatsAppissa vai kopioida jaettavan linkin.

Klikkaamalla oikeassa yläkulmassa olevaa hammaspyörä-kuvaketta,  avautuu Aikajanan asetukset -paneeli, jossa voit muuttaa näyttöasetuksia mieltymystesi mukaan:

”Näytä suuret palkit ja elinaika” suurentaa palkkien kokoa, ja yksilöiden syntymä- ja kuolinvuosi näytetään palkkien sisällä. Oletusarvoisesti aikajana näyttää yksilöiden iät kuoleman (tai nykyisen iän) ja syntymän aikaan sekä tärkeät historialliset ajanjaksot osoittavat viivatut suorakulmiot, mutta voit poistaa nämä vaihtoehdot käytöstä tässä paneelissa.

URL is copied to your clipboard.