URL is copied to your clipboard.

Sukututkimustietojen houkutteleminen sukulaisilta

Melissa Barker

Sukututkimustietojen houkutteleminen sukulaisilta

Monet meistä matkustavat perheidensä luo tänä jouluna tai kestitsevät sukulaisia kodeissaan tai ehkä vietämme yhteistä aikaa virtuaalisesti. Keskustelun herättäminen sukututkimuksesta ja suvun historiasta voi joillekin meistä olla pelottava kokemus. Pakko tunnustaa, että sukulaiset eivät tee siitä helppoa!

Aina löytyy yksi (tai useampi), joka ei vain ymmärrä, miksi yleensä teet sukututkimusta. He esittävät kysymyksiä, kuten:

– ”Miksi haluat tietää kaikkea sellaista suvustamme?”

– ”En muista, siitä on niin kauan aikaa”

– ”Emme vain puhuneet siitä”

Yksi ensimmäisistä asioista, joka meidän on ymmärrettävä, on, että kaikilla sukulaisillamme ei ole intohimoa tai halua tutkia sukua. Se ei vain ole asia, josta he olisivat kiinnostuneita, joten he eivät ymmärrä miksi sinä olet siitä kiinnostunut. He voivat olla suorastaan ​​yhteistyöhaluttomia.

 Sinun täytyy olla ovela (mutta kivalla tavalla!)

Saadaksemme tietoja sukulaisiltamme meidän on oltava ovelia, mutta mukavia ja se voi olla jopa hauskaa!

– He tietävät enemmän kuin luulevat tietävänsä

– Jos saat heidät puhumaan, he eivät välttämättä pysty lopettamaan

Sukututkijana / perhehistorioitsijana sinun tehtäväsi on houkutella kyseisiä tietoja heiltä millä tahansa käytettävissä olevilla keinoilla.

 Valokuvat

Useimmilla meistä on perhekuvia. Miksi et käyttäisi niitä muistojen herättämiseen?

-Ota valokuvia mukaan suvun tapaamiseen keskustelun herättämiseksi tai niiden jakamiseksi, jos tapaatte virtuaalisesti

-Aloita keskustelu valokuvista, joita näet jonkun sukulaisen luona; jopa niistä, jotka hän on jakanut Facebook-sivullaan

-Keskustele valokuvan maisemista, valokuvassa olevista esineistä ja ihmisistä, kerää kaikki mahdolliset tiedonmuruset

Kaitafilmit ja videot

Jos perheelläsi on kotielokuvia, miksi et tekisi niiden katsomista osaksi suvun tapaamista. Kokoontukaa yhteen paikkaan, katsokaa elokuvia yhdessä ja keskustelkaa keskenänne kotielokuvien ihmisistä, paikoista ja maisemista. Jos kotielokuvasi on digitoitu, niin miksi et näyttäisi niitä virtuaalisesti.

-Järjestä erityinen sukutapaaminen suvun kotielokuvien katsomiseksi. Se voi olla henkilökohtainen tai virtuaalinen suvun tapahtuma

-Tee kotielokuvista osa sukutapahtumaa

-Keskustelkaa kotielokuvien ihmisistä, paikoista ja esineistä

Suvun reseptit

Mitä on melkein aina suvun tapaamisissa? RUOKAA! Miksi et hyödyntäisi sitä. Maut ja tuoksut voivat herättää muistoja nopeammin kuin mikään muu. Keskustelkaa suvun ruokaperinteistä; se voi johtaa jopa keskusteluun muista suvun tiedoista:

-Kysy toisilta suvun resepteistä

-Kuka keksi tiettyjä ruoka-annoksia ja kuka valmisti niitä

-Mitä sukulaisesi muistavat ruoasta ja resepteistä

Suvun perinteet

Monissa suvuissa on traditioita, joita noudatetaan tiettyinä juhlapyhinä, suvun tapaamisissa, perhejuhlissa ja loma-aikoina.

-Kysy sukulaisilta heidän perheensä perinteistä

-Kysy, kuinka ne alkoivat

-Selvitä, mistä nuo perinteet ovat syntyneet

Kuinka tallennan kaiken saamani tiedon? 

Nyt kun olet saanut sukulaisesi keskustelemaan, mietit ehkä, kuinka voit tallentaa tai kaapata heidän jakamiaan tietoja?

Tee muistiinpanoja. Kun menet suvun tapahtumiin, ota mukaan kirjoitusvälineet, jotta voit tallentaa kaikki pienetkin tiedot, joita saat sukulaisiltasi.

Harkitse virtuaalisten tapaamisten nauhoittamista, jotta voit palata siihen, mitä sanottiin ja voit jakaa nauhoitukset muiden suvun jäsenten kanssa.

Käytä online-sukupuiden tietokantaa, esim. MyHeritagen perhesivustoa. Tallenna sukututkimuksesi sivustolle ja lisää tietoja sitä mukaa, kun sukulaisesi jakavat niitä kanssasi. Online-sivusto on myös loistava paikka, jossa koko suku voi tehdä yhteistyötä sukupuun rakentamisessa.

Kokoa tänään huomista varten

Useimmat meistä etsivät aina vanhoja asiakirjoja, valokuvia ja tietoja esivanhemmistamme. On myös tärkeää koota tietoja ja valokuvia TÄSTÄ PÄIVÄSTÄ! Jonakin päivänä niitä pidetään ”vanhoina tietoina”.

Ota valokuvia perheen tapahtumissa, lataa ne tietokoneellesi, merkitse henkilöitä ja lisää metatietoja

Kerää muistoja, kuten käsiohjelmia ja kutsuja valmistujaisiin, hautajaisiin, ristiäisiin, häihin jne.

Toivottavasti saat näiden vinkkien avulla sukulaisesi keskustelemaan!

 

 

URL is copied to your clipboard.