URL is copied to your clipboard.

DNA-testausopas adoptoiduille

Richard Hill

DNA-testausopas adoptoiduille

Monet adoptoidut kiinnostuvat biologisista perheistään ja haluavat tietää, mistä ovat kotoisin ja onko heillä eläviä sukulaisia, joihin he voisivat muodostaa yhteyden. Aiemmin ainoa tapa adoptoidun löytää biologiset vanhempansa oli kirjalliset dokumentit adoptiosta, joiden hankkiminen saattoi olla vaikeaa tai mahdotonta.

DNA-testaus on avannut kokonaisen mahdollisuuksien maailman biologisia vanhempiaan etsiville. Adoptoidut saattavat löytää biologisia sukulaisia  tulosten tultua muutamissa minuuteissa. DNAn kerääminen testausta varten on yksinkertaista ja kivutonta. Testausyrityksestä riippuen joko hankaat posken sisäpintaa tarkoitukseen tehdyllä näytepuikolla tai laitat sylkeä koeputkeen. Esimerkiksi MyHeritagen DNA-testi tehdään pyyhkäisemällä posken sisäpintaa ja se voidaan tehdä muutamassa minuutissa.

Alla on 7 ohjetta adoptoiduille, jotka tekevät DNA-testin toivoen löytävänsä biologisia perheenjäseniä.

  1. Heitä verkkosi laajalle 

Yritä päästä mahdollisimman moneen autosomalitietokantaan, Kukin tietokanta tunnistaa henkilöt, joiden kanssa jaat yhteisen esivanhemman jossakin kohtaa sukupuissanne. Vaikka oma sukupuusi saattaisi vielä olla ilman henkilöitä, monet osumistasi ovat sukututkijoita, joilla on hyvin laajat sukupuut. Heidän tietotaitonsa on usein avain omaan menestykseesi. Ei ole mitään mahdollisuutta ennakoida, mistä testistä saat parhaat osumat. Kaikilla näillä yrityksillä on erilliset tietokannat, jotka luultavasti sisältävät eri henkilöitä ja jokaisella testillä on ainutlaatuiset vahvuutensa, joita ei löydy muilta. Koska nykyisin voi päästä kaikkiin neljään tietokantaan alle 400 dollarilla, on se juuri sitä, mitä sinun pitäisi tehdä.

Jotkut yritykset hyväksyvät raakadatasi siirron toisilta palveluntarjoajilta. Esimerkiksi  jos olet teettänyt testin Ancestryllä, voit ladata tuloksesi MyHeritageen ja hyötyä mahdollisista osumista heidän tietokannassaan.

  1. Jos olet mies, tee Y-DNA-testi

Ainoastaan miehillä on Y-kromosomi. He ovat saaneet sen biologiselta isältään, joka on saanut sen isältään jne. Myös sukunimien siirtyminen noudattaa tavallisesti tätä isältä pojalle linjaa. Joten miehen lähimmät tai yleisimmät Y-DNA osumat saattavat jakaa saman sukunimen kuin hänen biologinen isänsä. 

Tämä oikotie toimii lähes 40 prosentissa tapauksia. Joskus kukaan kyseisestä linjasta ole testauttanut itseään tai suorassa isälinjassa on voinut tapahtua nimenmuutoksia, toinen adoptio tai se, mitä kutsumme kohteliaasti termillä Non-Paternal-Event (NPE). Family Tree DNA:lla on ylivoimaisesti laajin Y_DNA tietokanta. Tilaa heiltä vähintään 37-markkerin testi, jos mahdollista.

  1. Ohita mitokondrio DNA-testaus

Jokaisella on mitokondrio DNAta (mtDNA). Koska ainoastaan naiset siirtävät sitä eteenpäin, jäljittää mtDNA-testi äitilinjaasi. Valitettavasti useimmat mtDNA-osumasi viittaavat satoja vuosia sitten eläneisiin esiäiteihin. Koska naisten sukunimet vaihtuivat jokaisessa sukupolvessa, ei tämä testi auta lapsena adoptoituja.

  1. Tiedosta, että onnekas sattuma tai maantiede voivat vaikuttaa tuloksiisi

Koska tietokannat ovat kasvaneet, yhä useammat adoptoidut saavat osumia vanhempiin, sisaruksiin, täteihin, setiin tai läheisiin serkkuihin. Nämä adoptoidut ovat onnekkaimpia sillä he pystyvät yleensä saamaan tutkimuksensa loppuun pienellä ponnistuksella. Toisessa ääripäässä ovat Aasiassa, Afrikassa ja itäisessä Euroopassa syntyneet lapset, jotka saavat vain vähän osumia.

Vaikka olisit syntynyt USA:ssa saattaa paljon riippua onnesta. Jos vanhempasi ovat tuoreita emigrantteja, asuvat useimmat sukulaisesi Yhdysvaltojen ulkopuolella etkä välttämättä saa paljon osumia. Onneksi yllämainitut autosomaali DNA-testit sisältävät erittelyn etnisestä alkuperästäsi. Jo pelkästään se on mielenkiintoista ja testiin panostetun rahan arvoista.

Onnen suhteen useimmat lapsena adoptoidut ovat skaalan keskivaiheilla. Tulet löytämään monia kaukaisia eri asteen serkkuja. Voit ponnistella heidän esivanhemmistaan nykyisiin sukulaisiisi päin, mutta se vaatii aikaa.

MyHeritagen globaalin tietokannan ja monipuolisen sukupuukokoelman ansiosta USA:n ulkopuolella syntyneillä ja niillä, joilla on tuore emigranttitausta Aasiasta, Afrikasta tai Itä-Euroopasta, on paremmat mahdollisuudet osumiin MyHeritage DNAlla.

  1. Kouluta itseäsi ja hanki apua netissä

Hyvä aloitus on kirjani “Guide to DNA Testing.” Se on Kindle lyhytkirja ja sen saa tilattua Amazonista 99 sentillä. Se on helpoin ja suppein löydettävissä oleva esittely DNA-testeihin. Et edes tarvitse Kindle-laitetta sillä Amazon tarjoaa ilmaisen Kindle lukuohjelman tietokoneille, tableteille ja älypuhelimille. Kun perusteet ovat hallussa, voit tutkia tarkemmin eri aiheita nettisivustollani DNATestingAdviser.com. Voit halutessasi käydä sivustolla myös tabletilla tai älypuhelimella.

Yksi hieno lähde on International Society of Genetic Genealogy. Järjestöllä on online Wiki ja DNA-Newbie keskusteluryhmä aloittelijoille Yahoo.comissa. Myös Facebookissa on monia DNA-ryhmiä. Saadaksesi erityisesti adoptoiduille suunnattua apua, liity ryhmään DNA Detectives.

  1. Käytä valikoituja kolmannen osapuolen nettisivustoja

Voit ladata oman raakadatasi useimpien palveluntarjoajien nettisivustoilta omalle koneellesi. Sen jälkeen voit ladata sen kolmansien osapuolien sivustoille, joilla erilaiset apuohjelmat voivat erotella datastasi lisätietoja. Tässä kolme sivustoa, joita suosittelen. 

DNAAdoption.com. Tämä nettisivusto opettaa ja tukee ”triangulaatio” prosessia. Jotkut DNA-osumasi ovat sukua toisilleen. Jos heillä on tarkat sukupuut voit usein löytää heidän yhteisen esivanhempansa – joka on myös sinun esivanhempasi. Vapaaehtoiset, jotka ylläpitävät tätä sivustoa ovat luoneet ja koonneet joitakin online-työkaluja löytämään ja prosessoimaan osumistasi tällaisia ryhmiä. He tarjoavat myös online-ohjausta ja pitävät Yahoo keskusteluryhmää, jossa voit tehdä kysymyksiä ja saada niihin vastauksia.

GEDmatch.com. Tällä sivustolla on suuri joukko työkaluja. Voit verrata DNAtasi jokaisen muun sivustolla olevan DNAhan ja nähdä onko teillä yhteistä DNAta tarpeeksi sukulaisuuteen. Koska sivusto hyväksyy kaikkien autosomaali DNA-testien datan, on luultavaa, että ne jotka ovat teettäneet yhden tai kaksi testiä löytävät luultavasti uusia osumia. Voit valita erilaisia apuohjelmia ja saada erilaisia katsantokantoja sukujuuriisi. Heillä on myös triangulaatio apuohjelma Tier 1:ssä, mutta se on maksullinen.

Promethease.com. Vaatimattomalla 5 dollarin maksulla se analysoi raakadatan ja antaa lääketieteellisen raportin.

  1. Käytä oikeita testejä sukulaisuuksien vahvistamiseen

Kun adoptoitu löytää jonkun suvustaan, on usein tarve vahvistaa sukulaisuus. Jotkut autosomaalitestit riittävät useiden lähisukulaisuuksien vahvistamiseen. Näitä ovat vanhempi-lapsi-suhde, täyssisaruus, puolisisaruus, täti/setä/eno, sisaren ja veljen lapset, isovanhempi-lapsenlapsisuhde, ensimmäiset serkut ja tavallisesti toiset serkut. Mitä tahansa teetkin älä tuhlaa rahojasi vanhaan teknologiaan kuten ”sisaruus” ja ”sukulaisuus” testeihin. Ne testit tutkivat ainoastaan kourallisen markkereita ja ovat lähes aina tuloksettomia.

URL is copied to your clipboard.