Lähdeviittaukset eivät ehkä ole sukututkimuksen hohdokkain osa-alue, mutta ne ovat varmasti yksi tärkeimmistä. Jokainen muutama ylimääräinen minuutti, jonka käytät siihen, että merkitset selvästi, mistä olet saanut tiedot, valokuvan tai asiakirjan, jonka olet lisännyt sukupuuhusi, on hyvin käytettyä aikaa. Viittaukset pitävät puusi tarkkana ja tutkimuksesi vaiheet helposti jäljitettävissä, mikä voi jopa säästää aikaa myöhemmin, kun sinun on tarkasteltava lähteitäsi uudelleen ja tehtävä ristiinviittauksia.
Tässä artikkelissa tarkastelemme erityyppisiä lähteitä, joista voit ammentaa sukututkimustietoa, ja sitä, miten voit viitata niihin tutkimuksessasi mahdollisimman tehokkaasti.
Mikä on sukututkimuslähde?
Sukututkimuslähde on mikä tahansa, joka tarjoaa sukusi kannalta merkityksellistä tietoa.
Lähteitä voivat olla mm:
- Viralliset asiakirjat
- Keskustelut tai haastattelut perheenjäsenten kanssa
- Henkilökohtaiset asiakirjat, kuten kirjeet tai päiväkirjat
- Henkilökohtaiset esineet, joissa on merkintöjä
- Valokuvat
- Sanomalehdet
- Vuosikirjat
- Verkkosivut
Tietoa voi löytyä myös ”epätavallisista” sukututkimuslähteistä, kuten koruista, matka- ja vapaa-ajan asiakirjoista, kuten passeista ja lippujen kannoista, tai vanhoista kirjoista.
Kuinka luotettavia lähteesi ovat?
Kaikki lähteet eivät ole samanarvoisia. Tutkijat tukeutuvat pääsääntöisesti mieluummin ensisijaisiin lähteisiin eli lähteisiin, jotka ovat peräisin suorien todistajien omakohtaisista tiedoista. Jos haluaisit esimerkiksi tietää tarkalleen, milloin ja missä olet syntynyt, parhaita lähteitä olisivat biologinen äitisi (joka oli varmasti paikalla) tai syntymätodistus (joka kirjattiin pian tapahtuman jälkeen silminnäkijöiden lausuntojen perusteella). Molemmat näistä lähteistä ovat ensisijaisia lähteitä.
Toissijaiset lähteet ovat lähteitä, jotka ovat peräisin toisen käden tiedoista tai jotka ovat ottaneet tietoja ensisijaisista lähteistä analysoidakseen niitä: esimerkiksi historiankirja, jossa mainitaan päiväkirja tai kirje ja tutkitaan sen sisältöä, on toissijainen lähde. Toissijaisen lähteen luotettavuus riippuu paljon siitä, kuka sen on laatinut ja kuinka tarkasti ja täsmällisesti tietoja on kirjattu.
Silti kaikki primaarilähteet eivät ole luotettavampia kuin sekundaarilähteet. Esimerkiksi maahanmuuttotiedot ovat ensisijainen tietolähde esi-isän maahanmuutosta, mutta tietoja tallentanut henkilö on saattanut kirjata ne virheellisesti inhimillisen erehdyksen vuoksi tai maahanmuuttaja on voinut halutessaan salata tai muuttaa tietoja kysyttäessä. Myöskään suora todistaja ei aina muista yksityiskohtia täsmälleen oikein. Ihmisen muisti on ailahtelevainen.
Lähesty lähteitä aina terveellä skeptisyydellä. On parasta vertailla ja vertailla ja etsiä useampi kuin yksi luotettava lähde tietylle tiedolle ennen kuin hyväksyt sen totuutena.
Mikä on lähdeviittaus?
Lähdeviittaus on merkintä, joka kertoo lukijalle, mistä tietty tieto on peräisin. Huomautus voidaan lisätä alaviitteenä, loppuviitteenä tai sulkeissa.
MyHeritage-puussasi voit lisätä lähdeviitteen jokaiselle henkilön profiiliin kirjatulle tiedolle. Lähdeviitteet lisätään myös automaattisesti, kun vahvistat Smart Match™- tai Record Match -osumia ja tallennat tiedot osumasta puuhusi. Tarkastelemme MyHeritagessa olevien lähdeviitteitä alempana.
Miksi on tärkeää mainita lähteet?
Kun viittaamme lähteisiin, mahdollistamme sen, että me tai kuka tahansa muu voi jäljittää tutkimuksemme eri vaiheet ja toistaa hakumme tulevaisuudessa.
Tämä on hyödyllistä paitsi siksi, että se lisää puumme uskottavuutta, myös siksi, että meidän tai tulevan tutkijan on paljon helpompi vahvistaa tallentamamme tiedot – ja ehkä jopa löytää uutta tai erilaista tietoa tarkastelemalla lähdettä ja huomaamalla tietoja, jotka saattoivat jäädä huomaamatta ensimmäisellä kerralla.
Olet esimerkiksi saattanut lisätä puuhun isoisoäitisi tyttönimen valtion arkistosta saamasi huonolaatuisen kuolintodistuskopion perusteella. 20 vuotta myöhemmin huomaat, että kyseinen arkistokokoelma on ladattu korkealaatuisina skannauksina suosikkisukututkimussivustollesi (tietenkin MyHeritageen). Löydät asiakirjan, ja tässä paljon selkeämmässä näkymässä huomaat, että olet saattanut lukea joitakin nimessä olevia kirjaimia väärin heikkolaatuisesta kopiosta. Koska mainitsit tuon kopion lähteenäsi, voit luottavaisin mielin kirjata uudet tiedot, jotka perustuvat laadukkaampaan todisteeseen.
Mitä tietoja lähdeviittauksen tulisi sisältää?
Löydät lähdeviittauksen tekemiseen lukuisia malleja, jotka kertovat, miten lähde kirjataan. Näistä malleista on apua, mutta viittauksen tekeminen on enemmän taidetta kuin tiedettä. Tärkein tavoitteesi on varmistaa, että lukija tietää tarkalleen, mistä lähde löytyy. Sen ei siis tarvitse noudattaa tiettyä kaavaa – kunhan se on selkeä ja sisältää mahdollisimman paljon tietoa.
Kirjan Evidence Explained kirjoittajan Elizabeth Shown Millsin mukaan: hyvän lähdeviittauksen avulla lähde on helppo löytää. Hyvästä lähdeviittauksesta käy myös selvästi ilmi, minkä tyyppisestä lähteestä on kyse ja kuinka luotettava se on. Hänen kirjassaan on yksityiskohtaisia ja loogisia kaavoja, joita kannattaa noudattaa kaikentyyppisiä lähteitä lainattaessa.
Lähdeviittaukset MyHeritagessa
MyHeritagessa on kaksi tapaa lisätä lähdeviitteitä: automaattisesti ja manuaalisesti.
Automaattiset lähdeviitteet
Lähdeviitteet lisätään automaattisesti, kun vahvistat Smart Match™-, Record Match- tai Instant Discovery™ -osumia ja tallennat niissä olevia tietoja puuhusi. Smart Match™- tai Instant Discovery™ -lähdeviittaus kertoo, mistä sukupuusta tiedot ovat peräisin, kun taas Record Match -viittaus lisää linkin alkuperäiseen tietoon MyHeritagessa. Voit myös tallentaa tietoja henkilön profiiliin puussasi, kun teet hakuja MyHeritagen historiallisten tietojen kokoelmista, ja jos teet niin, automaattinen lähdeviite lisätään.
Lähdeviitteiden manuaalinen lisääminen
Muut sukupuut ja historialliset tiedot eivät tietenkään ole ainoita tärkeitä sukututkimustiedon lähteitä. Suuri osa tiedoistasi on saattanut olla peräisin sukulaisten kanssa käydyistä keskusteluista tai haastatteluista, henkilökohtaisista asiakirjoista tai muistoesineistä. Voit lisätä lähdeviittauksen henkilön ”Muokkaa profiilia” -sivulla: avaa ”Muokkaa profiilia” -ikkuna joko klikkaamalla kyseisen henkilön kortilla olevaa kynäkuvaketta tai vasemme aukeavan sivupaneelin Muokkaa-painiketta. Klikkaa sitten ikkunan alaosassa olevasta linkistä ”Muokkaa lisää”.
Voit lisätä yleisen lähdeviitteen kaikille kyseistä henkilöä koskeville tiedoillesi valitsemalla vasemmanpuoleisesta valikosta ”Lähdeviitteet”.
”Mitä enemmän tietoja, sitä parempi” -periaatteen mukaisesti on kuitenkin parasta lisätä lähteet yksittäisille faktoille. Voit tehdä sen valitsemalla vasemmalla olevasta valikosta ”Kaikki faktat” ja klikkaamalla kyseisen faktan alapuolella olevaa ”Lisää lähdelainaus” -linkkiä.
Viittauskenttien täyttäminen
Lisää lainaus -lomakkeella on useita kenttiä, joihin voit lisätä mahdollisimman paljon yksityiskohtaisia tietoja.
Lähde: Tämän pudotusvalikon avulla voit valita lähteitä, joita olet jo käyttänyt sukupuussasi. Jos lähteesi ei vielä näy tässä luettelossa, voit valita ”Lisää uusi lähde”. Se avaa ponnahdusikkunan, jossa voit täyttää yksityiskohtaiset tiedot lähteestä: sen otsikko, lyhenne, kirjoittaja, kustantaja, virasto, yksityiskohtainen kuvaus ja kaikki lähteeseen liittyvät tiedot, kuten kuvat tai äänitiedostot.
Lainattu teksti: Tähän voit lisätä tarkan lainauksen lähteestä ja/tai tarkemman kuvauksen siitä, missä kohtaa lähdettä tieto sijaitsee. Jos lähde on esimerkiksi Mabel-isotätisi nauhoitettu haastattelu, voit mainita nauhoituksen kohdan, jossa kyseinen tieto mainitaan.
Sivu/URL: Jos lähde on internetissä, voit lisätä tähän linkin lähteeseen,
Luotettavuus: Elizabeth Shown Millsin edellä antamien neuvojen mukaisesti voit kirjata, kuinka luotettavina pidät tietoja. Esimerkiksi isotätisi Mabelilla saattaa olla hieman huono muisti tai taipumus kaunistella yksityiskohtia, ja siksi sinun kannattaa ehkä valita ”Kyseenalainen tiedon luotettavuus”.
Päivämäärä: Tässä voit lisätä päivämäärän, jolloin tiedot on tallennettu. Tämä voi olla esimerkiksi asiakirjan myöntämispäivä tai haastattelun päivämäärä.
Lisää kuva: Tässä voit ladata skannatun kuvan tai kuvakaappauksen kyseisestä lähteestä. Siitä voi olla hyötyä erityisesti käsinkirjoitettujen asiakirjojen kohdalla. Voit palata alkuperäiseen asiakirjaan ja huomata, että luit tai kirjoitit tekstin väärin ensimmäisellä kerralla. Kun opit tulkitsemaan yhä useampia asiakirjoja, silmäsi harjaantuvat lukemaan käsialaa entistä paremmin, joten jokin, josta et vuosia sitten saanut selvää, saattaa yhtäkkiä näkyä selkeämmin nyt.
Lopuksi
Lähdeviitteiden lisääminen voi tuntua työläältä, varsinkin kun olet vauhdissa ja haluat kovasti siirtyä seuraavaan löytöön! Kiität kuitenkin itseäsi tulevaisuudessa siitä, että olet käyttänyt aikaa lähteiden merkitsemiseen – ja myös tulevat sukupolvet eli ne, jotka lopulta perivät tutkimuksesi ja vaalivat sitä, kiittävät sinua.