URL is copied to your clipboard.

4 tavallisinta myyttiä DNA-testauksesta

4 tavallisinta myyttiä DNA-testauksesta

Alla on 4 yleisintä väärinkäsitystä DNA-testauksesta.

Myytti #1: DNA-testiin tarvitaan sylkeä tai verta

Yksilöllinen DNA-sekvenssisi on hyvin paljolti sama melkein jokaisessa kehosi solussa. Se on erittäin kätevä DNA-testauksen kannalta ja tarkoittaa sitä, että käytettävissä on enemmän vaihtoehtoja kuin pelkästään veressä tai syljessä olevat solut. MyHeritage DNA -testi on yksinkertainen poskipyyhkäisytesti. Hankaat poskiesi sisäpintaa varovasti näytepuikolla ja keräät siihen epiteelisoluja, joista laboratorio pystyy erottamaan DNAsi.

Myytti #2: Koska lapset perivät DNAnsa vanhemmiltaan, pitäisi täyssisarusten saada samanlaiset tulokset

Vaikka on totta, että perit 50% etnisyydestäsi kummaltakin vanhemmalta, et välttämättä peri 50% heidän jokaisesta etnisyydestään. Esimerkiksi, jos äitisi on 50% irlantilainen ja 50% skandinaavi, et välttämättä ole 25% irlantilainen ja 25% skandinaavi. Perimäsi etninen sekoitus on sattumanvarainen. Saatat olla esimerkiksi 10% irlantilainen ja 40% skandinaavi. Äidiltä perimäsi etnisyydet ovat noin 50% koko etnisyydestäsi, mutta ilman DNA-testiä et voi tietää, kuinka paljon sinulla on kutakin hänen etnisyyttään tuon 50%:n sisällä.

Siksi sisarukset saavat erilaisia tuloksia! Jos äitisi on 50% irlantilainen ja 50% skandinaavi, on yksi lapsi saattanut periä häneltä irlantilaisuutta 10% ja skandinaavisuutta 40% ja toinen 20 ja 30%.

 

Myytti #3: Geneettinen etnisyysarviosi vastaa tiedossa olevaa sukututkimustasi

On olemassa monia syitä, miksi etnisyysarviosi ei välttämättä vastaa sukupuussasi olevien esivanhempiesi etnisyyksiä. Jos joku etnisyys on siirtynyt aina seuraavalle sukupolvelle useiden sukupolvien ajan, et ole ehkä perinyt havaittavissa olevaa määrää kyseistä etnisyyttä.

Olet ehkä perinyt odottamattomia etnisyyksiä esivanhemmilta, joista et ole koskaan ollut tietoinen. Jopa kaikkein laajimmissa sukupuissa ei ole kaikkia.

DNA-testaukselle on myös biologisia rajoituksia, kuten se tosiseikka, että joillakin populaatioilla on samantapainen DNA johtuen maantieteellisestä läheisyydestä tai muuttokaavioista, jotka johtivat aiemmin eristyksissä olleiden geenistöjen sekoittumiseen. Siitä syystä saatat esimerkiksi nähdä englantilaista etnisyyttä, kun odotit skandinaavista.

 

Myytti #4: Kaikki esivanhempiesi etnisyydet esiintyvät omassa etnisyysarviossasi

Vaikka on totta, että jokainen sukupolvi perii etnisyytensä aiemmilta sukupolvilta, voi perimämme prosenttimäärä vaihdella. Esimerkiksi, jos isoisoisäsi oli osaksi englantilainen, on hän ehkä siirtänyt tätä etnisyyttä kokonaan tai osittain lapsilleen. Olettaen, että hänen lapsensa – sinun isoisäsi – todella peri häneltä jonkin verran englantilaista DNAta, on hän ehkä siirtänyt tai ei ole siirtänyt sitä lapsilleen. Kaksi sukupolvea sen jälkeen olet ehkä perinyt tai et ole perinyt havaittavissa olevaa määrää isoisoisäsi englantilaista DNAta.

Muista, että puolet etnisyydestäsi tulee isälinjan ja puolet äitilinjan kautta. Se tarkoittaa sitä, että neljäsosa etnisyydestäsi on periytynyt jokaiselta isovanhemmaltasi. Mitä useamman sukupolven siirryt taaksepäin, sitä vähemmän voidaan DNAstasi kohdistaa kullekin esivanhemmalle. Siksi ei ole harvinaista tietää faktisesti, että suoralla esivanhemmalla oli tietty etnisyys, jota ei esiinny sinun etnisyysarviossasi.

Jos et ole tehnyt DNA-testiä ja olet kiinnostunut siitä, kuinka tuloksesi vertautuvat omiin odotuksiisi, voit tilata MyHeritage DNA-pakkauksen tai ladata DNA-tuloksesi ilmaiseksi jostain toisesta palvelusta MyHeritageen.

 

URL is copied to your clipboard.