URL is copied to your clipboard.

Muutettiinko nimi Ellis Islandilla?

Schelly Dardashti

Schelly Talalay Dardashti

MyHeritage US Genealogy Advisor
Muutettiinko nimi Ellis Islandilla?

Muutettiinko nimet Ellis Islandilla? Vastaus on yksinkertaisesti Ei. Sitä ei tapahtunut koskaan.

Nykyisin löytyy miljoonia Yhdysvaltoihin tulleiden siirtolaisten jälkeläisiä, jotka uskovat vahvasti tähän myyttiin huolimatta merkittävien siirtolaisuuteen erikoistuneiden ihmisten ja sukututkijoiden ponnisteluista tämän myytin kumoaminen vaikuttaa mahdottomalta.

Milloin tahansa puhun yhdistysten tilaisuuksissa tai konferensseissa aloitan tavallisesti kysymällä: ”Muutettiinko esivanhempasi nimi Ellis Islandilla?” Monet nostavat kätensä ylös.

Miksi niin monet ihmiset uskovat tähän myyttiin?

Asiaa ei auta yhtään, että Vito Corleone (”Kummisetä, osa 2”) muutti nimensä Ellis Islandilla. Jopa jotkut Ellis Islandin turistioppaat pitävät kiinni tästä myytistä. Äskettäinen New Yorker-lehden artikkelissa (Lokakuu 9) kerrottiin, kuinka TV-julkkiksen Rachel Maddowsin perhe (alkuaan Medvedyev) sai uuden nimensä Ellis Islandin virkailijalta.

Miriam ja Ira D. Wallach Division of Art, Prints and Photographs: Photography Collection, The New York Public Library (1905). Mother and child, Italian Ellis Island, 1905

Jotkut sanovat esimerkiksi, että heidän rakas iso-isoäitinsä on kertonut niin tapahtuneen. Kun kysytään, kuinka vanha heidän iso-isoäitinsä oli maahan tullessaan, on vastaus 6 kk. Niin nuorena hän ei ole voinut todistaa tapahtunutta, mutta on luultavasti kuullut asiasta muilta sukulaisilta.

Toiset väittävät, että heidän esivanhempansa voimakkaan aksentin tai englanninkielen puutteen takia virkailija ei ymmärtänyt häntä ja yksinkertaisesti antoi hänelle uuden nimen. Tätä ei tapahtunut koskaan, sillä:

  • Ainoa asia, minkä virkailija teki, oli tarkistaa nimi matkustajaluettelosta, joka oli laadittu ennen laivan lähtöä Euroopasta. Ellis Islandin virkailija ei koskaan kysynyt maahanmuuttajan nimeä.
  • Maahanmuuttovirkailijoista noin 30% hallitsi useamman kielen ja he puhuivat yhteensä noin 60 kieltä. Tulkkeja oli saatavana koko ajan.
  • Mitään nimenvaihtolomaketta eikä prosessia nimen vaihtamiseksi ollut olemassa. Ellis Island ei ollut tuomioistuin.

 

Tämä myytti on yhdistetty niin täydellisesti siirtolaiskokemuksiin, että jopa suurimmat sanomalehdet ovat viitanneet siihen virheellisesti. Myyvimmät kirjailijatkin ovat joskus sisällyttäneet nimenvaihtokohtauksia kirjoihinsa. Eräällä kirjailijalla on kirjassaan kohtaus, jossa virkailija (siirtolainen itsekin) vie kaksi italialaista maahanmuuttajaa huoneeseen, jossa heille näytetään lista ”amerikkalaisista” nimistä ja pyydetään valitsemaan uusi nimi, jotta heidän tiensä uudessa maailmassa olisi helpompi.

Äskettäin,  eräässä suuressa sukututkimusryhmässä Fcebookissa, oli lukuisia postauksia siitä, kuinka esivanhempien nimet vaihdettiin Ellis Islandilla. Ne keräsivät paljon kommentteja sukututkijoilta, jotka tietävät totuuden mutta joutuivat vastakkain ihmisten kanssa, jotka uskovat täysin esivanhempiensa kertomuksiin.

US Immigration and Naturalization Service-palvelun vanhemman historioitsijan Marian L. Smithin mukaan:

Raportti siitä, että virkailija “kirjoitti ylös” maahanmuuttajan sukunimen on epäilyttävä. Maahanmuuttotarkastuksen aikana Ellis Islandilla tulija tapasi tarkastajan, jolla oli laivasta saatu matkustajaluettelo. Tarkastaja toimi niiden ohjeiden ja sääntöjen mukaan, joissa määrättiin, että tunnistetietoja ei saanut muuttaa ELLEI maahanmuuttaja sitä vaatinut ja ellei alkuperäisissä tiedoissa ollut virhettä.

Kysymys kuuluukin, kuinka ja miksi tähän myyttiin edelleen uskotaan?

USAhan suuntautuneen siirtolaisuuden kulta-aikaan prosessi oli sujuva. Ostit matkalipun omilla tai jonkun jo USAssa olevan sukulaisen lähettämillä rahoilla. Hankit matkustusdokumentit (vaihtelivat maittain) saadaksesi lipun. Muistetaan, että matkustusasiakirjat kirjoitettiin useilla eri aakkosilla ja kielillä ja ne piti kääntää ja kirjoittaa puhtaaksi, jotta laivan henkilökunta pystyi tekemään matkustajaluettelon. Tässä prosessissa on saattanut tapahtua muutoksia, mutta ne tapahtuivat jo ennen laivan lähtöä.

Sen jälkeen kun olit saapunut New Yorkin, Bostonin, Philadelphian tai johonkin muuhun noin 30 maahantulosatamasta ja kävelit kaupunkiin, pystyit minuutissa muuttamaan nimesi miksi tahansa. Nimenmuutokseen ei tarvittu oikeusprosessia tai mitään lomaketta. Kansalaisuuspaperit sisälsivät kuitenkin usein tiedon henkilön alkuperäisestä nimestä ja joissakin tapauksissa vaadittiin todistus maahantulosta ja alkuperäinen nimi laivanvarustamon matkustajaluettelosta. Jos olet todella onnekas saatat löytää siirtolaisesivanhempasi valokuvan riippuen saapumisajankohdasta tai papereiden täyttämisestä.

Joissakin tapauksissa siirtolaisena maahantuleva muutti itse nimensä. Näin tapahtui omassa perheessäni: varhainen Talalai-muuttaja (1898) muutti nimen Talalayksi. Suvun piirissä, sukupolvien ajan kulkenut tarina kertoo hänen tavanneen laivalla jonkun, vähän englantia osaavan miehen, joka oli neuvonut muuttamaan nimen, koska kukaan ei antaisi työtä Mister Tell-a-lielle (valehtelijalle).

Max (ennen Mendl) kirjoitti kotiin Mogileviin, Valkovenäjälle uudesta kodistaan Massachusettsin Springfieldistä ja kertoi uuden nimensä olevan nyt Tollin. Monet kotona kuulivat siitä ja kun he saapuivat, he päätyivät käyttämään jotakin useista uuden nimen vairiaatioista mm. Tollin, Toll, Tall, Taylor, ja jopa Feinstein (mutta se on pitkä tarina kerrottavaksi jonkin toisen kerran!). Iso-isoisäni Aron, joka saapui vuonna 1904, kävi läpi joitakin sukunimiä Tolini:sta (joka teki hänestä italialaisen) Tolin:iin, ennen päätymistä Tollin:iksi. Hänen veljensä David — joka asui ainoastaan muutaman korttelin päässä New Jerseyn Newarkissa päätti ottaa nimen Tallin. Mutta kukaan Talalai/Talalay ei ole koskaan väittänyt, että hänen nimensä olisi vaihdettu Ellis Islandilla.

Voit tehdä hakuja Ellis Islandin ja muiden New Yorkin satamien matkustajaluetteloista SuperSearch™-hakukoneessa. Kokoelmalla on suuri merkitys jokaiselle, joka jäljittää siirtolaisesivanhempiensa saapumista Amerikkaan. Voit etsiä tietoja heidän alkuperäisellä sukunimellään.

Tässä muutamia artikkeleita, jotka vahvistavat, että nimiä ei muutettu Ellis Islandilla tai muissa USAn satamissa:

Marian L. Smith, senior historian, U.S. Immigration and Naturalization Service, täällä.

Jos haluat lukea muita artikkeleita, jotka hälventävät tätä myyttiä, klikkaa tästä.

URL is copied to your clipboard.