URL is copied to your clipboard.

Kuinka välttää tavallisimmat virheet sukututkimuksessa

Jennifer Mendelsohn

Kuinka välttää tavallisimmat virheet sukututkimuksessa

Väite, että tietojen saanti netistä on mullistanut sukututkimusta, on vähättelya. Ei siitä ole pitkäkään aika, kun kesti kuukausia tai jopa vuosia kerätä sellaisia ​​tietoja, jotka sinun on nyt mahdollista löytää kahvitaukosi aikana internetistä. Väestönlaskentatiedot, synnyintodistukset, valokuvat, kansalaisuustiedot – niin paljon on saatavana, joskus kirjaimellisesti näppäimen painalluksella.

Uusille sukututkijoille verkossa liikkuminen ensimmäistä kertaa voi olla kuin vierailu runsaassa buffetpöydässä, täynnä houkuttelevia herkkuja. Aikaisemmin, kun tietoa ei ollut saatavilla niin paljon – kun joutui tosiasiallisesti menemään arkistoon tai kirjastoon löytääkseen tietoja -, oli vähemmän mahdollisuuksia täyttää sukupuu väärillä tiedoilla. Nykyään tietoja on niin paljon, että on erittäin houkuttelevaa imuroida jokainen, verkossa oleva tieto tai jokainen Smart Match ™-osuma ja tallentaa se puuhun. Pöh! Olet vienyt puusi takaisin aina Aatamiin ja Eevaan saakka!

Jospa se vain olisikin niin helppoa.

Iso puu, jossa on tuhansia ihmisiä, saattaa pinnallisesti näyttää vaikuttavalta, mutta kun puu on täynnä epäluotettavaa tietoa ja sellaisia ihmisiä, jotka eivät oikeasti ​​ole sinun sukulaisiasi, sillä ei todellakaan ole väliä kuinka suuri se on.

Joten kuinka voit täyttää puusi hyvillä tiedoilla?

Ammattisukututkijoilla on selkeät standardit tutkimuksen suorittamiselle. Board for Certification of Genealogists on julkaissut ammatillisen raamatun, joka tunnetaan nimellä Genealogical Standards. Se määrittelee viiden kohdan protokollan, joka tunnetaan nimellä Genealogical Proof Standard. Ja vaikka voi olla epärealistista kohdella jokaista online-sukupuuta rakentavaa, rentoa käyttäjää näiden ammattivaatimusten mukaisesti, etenkin jos he ovat vasta aloittamassa, kannattaa tutkia, mitä sukututkimustandardit sisältävät ja mitä aloittelijatkin voivat siitä oppia.

  1. Tee kohtuullisen perusteellisia hakuja:

Tämä tarkoittaa, että sinun pitäisi – kohtuudella käyttää kaikki mahdollisuudet etsimäsi tiedon löytämiseksi. Se tarkoittaa myös sitä, että sinun pitäisi tutustua siihen, mitä tietoja mistäkin löytyy. Aloittelijoiden, varsinkin, on tärkeää ymmärtää, että vaikka MyHeritagessa on yli 10 miljardia tietoa, ja olet lähes varma, että löydät etsimäsi sieltä, eivät kaikki tarvitsemasi dokumentit ole netissä.

Ihmiset ajattelevat usein virheellisesti, että kaikki heidän tarvitsemansa tiedot ilmestyvät, kun he klikkaavat ”hae kaikista rekistereistä”. Se johtaa heidät tekemään virheitä: jos haku tuottaa tiedon, joka näyttää siltä, että se voisi olla heidän haluamansa, he ajattelevat, että sen täytyy olla, koska he eivät tiedä, että oikeaa tietoa ei yksinkertaisesti ole indeksoitu tai se ei ole saatavana verkossa.

Jos etsit synnyintodistusta isoisoisällesi John Williamsille, jonka arvelet syntyneen New Yorkissa vuonna 1907, et voi yksinkertaisesti hyväksyä sitä, että ensimmäinen syntymätodistus, jonka näet tällä nimellä ja vuodella, on oikea. Koska voi olla kolme – tai 13! tai 30! – John Williamsia, jotka ovat syntyneet New Yorkissa sinä vuonna. Mieti, mitkä tietyt tiedot vastaavat aiemmin vahvistettuja tietoja omasta John Williamsistasi ja viittaavat siihen, että tieto pitäisi lisätä puuhusi? Vanhempien nimet? Vanhempien syntymäpaikat? Osoite? Synnyinpäivä?

  1. Käytä täydellisiä ja oikeita lähdelainauksia:

Tieto Albert Einsteinista, joka löytyi tiedostosta Ellis Island ja muut New Yorkin matkustajaluettelot, 1820-1957, MyHeritage SuperSearch™-hakukoneesta.

Yksinkertaisesti sanottuna sinun on kerrottava, mistä tietosi ovat peräisin, ja käytettävä luotettavia lähteitä. Jokaisen puutasi tarkastelevan henkilön tulisi voida löytää samat tiedot samasta lähteestä kuin sinäkin.

Aloittelijoille on tärkeää muistaa, että muiden käyttäjien puita ei välttämättä pidetä uskottavina lähteinä. Aloittelijoilla on taipumusta olla hieman liian innokkaita vahvistamaan Smart Matches ™ -osumia muiden ihmisten puista. Ehkä tuo henkilö on jo tehnyt raskaan työn ja luonnostellut joitakin sukusi kaukaisempia haaroja. Vahvistamalla osumat, nämä kaikki uudet ihmiset siirtyvät automaattisesti puuhusi, mikä voi olla ilahduttavaa. Mutta toisinaan se tarkoittaa sitä, että tietämättäsi tuot puuhusi monia virheitä.

Muista, että puut ovat vain niin hyviä kuin niiden rakentajat. Jotkut ovat kopioinnin arvoisia ja toiset eivät. Arvioi, kuinka hyviä tietoja toisen käyttäjän puussa on. Ovatko ne lähteistetty hyvin? Ovatko ne loogisia? Onko tekijällä laillinen yhteys kyseiseen perheeseen? Huomioi nämä ennen tietojen siirtämistä omaan puuhusi.

  1. Suorita tarkka analyysi ja todista korrelaatio oikeaksi:

Tässä vaiheessa voit tarkastella löytämiäsi tietoja ja tulkita niitä. Kuinka hyviä lähteitä sinulla on? Kuinka luotettava niiden sisältämä tieto on? Kuinka nämä tiedot saatiin ja keneltä? Mitkä ovat tutkimuksen seuraavat vaiheet tai johtopäätökset?

Jos käytät esimerkiksi kuolintodistuksen tietoja, mieti, kuka ne on antanut. Vaimo voi olla luotettavampi lähde kuolleen aviopuolisonsa vanhempien nimille kuin heidän kuolemansa jälkeen syntynyt henkilö, sillä hän on saattanut oikeasti tuntea ja tavata heidät. Hautausurakoitsijan täyttämä kuolintodistus on vähemmän luotettava kuin perheenjäsenen täyttämä. Surun murtamien perheenjäsenten täyttämän kuolematodistuksen tiedot ovat todennäköisesti vähemmän luotettavia kuin synnyintodistuksessa olevat tiedot.

  1. Ratkaise ristiriitaiset tiedot:

Kova paikka, mutta meille kaikille tulee vastaan tietoja, jotka eivät täsmää: yhdessä väestönlaskennassa isoisoisoisäsi sanottiin syntyneen Sveitsissä  vuonna 1835; seuraavassa väestönlaskennassa hänen sanotaan syntyneen New Yorkissa vuonna 1838. Sinun on mietittävä eri vaiheita ja päätettävä, kumpi tieto on oikeampi – ehkä sinulla on todisteita siitä, että hän oli sveitsiläinen esim. kansalaistamisdokumentti, joka osoittaa hänen, tiedossasi olevan osoitteen oikeaksi. Et voi tehdä uskottavia johtopääköksiä ratkaisematta näitä ristiriitoja.

  1. Kirjoita perusteltu ja yhtenäinen johtopäätös:

Mihin tulokseen olet tullut? Kuinka pääsit löytämiesi todisteiden avulla tekemiisi johtopäätöksiin? Ammattisukututkijat sitovat kaiken löytämänsä yhteen. Kun päätät dokumentoida, eliminoit mahdollisuuden leimautua ennakkokäsityksen mukaiseksi kumileimasimeksi tai että et ole ottanut huomioon kaikkia todisteita.

Maalaisjärjen käyttö on sallittua

Vaikka et ole ammattisukututkija etkä suunnittele sellaiseksi tulemista, kannattaa sinun puutasi rakentaessa käyttää maalaisjärkeä: tietoja analysoidessasi ole erityisen skeptinen epätodennäköisten tietojen suhteen. Perheiden tiedot ovat suurimmaksi osaksi aivan järjellisiä ja pitäisi myös puusi olla. Toki, joskus perheissä on poikkeuksellisia olosuhteita, mutta se on poikkeus, ei sääntö.

Tieteessä käytetään Occamin partaveitsi nimistä periaatetta, jonka mukaan todennäköisin selitys jollekin on yksinkertaisin ja vähiten monimutkainen. Harjoitan mielelläni sukututkimusta, jota kutsun ”Occamin partaveitsi.tutkimukseksi”. Arvioidessasi sukututkimusvaihtoehtoja sinun on muistettava, että usein yksinkertaisin vastaus on oikea. Se tarkoittaa, että sinun on kiinnitettävä huomiota aikajärjestykseen ja maantieteeseen, jonka ei todellakaan pitäisi olla vaikeaa.

En voi uskoa, että minun on sanottava tämä, mutta kun olen katsonut monia sukupuita vuosien varrella, niin: lapset eivät ole voineet syntyä ennen vanhempiaan. Henkilö ei ole voinut muuttaa uuteen maahan ennen syntymäänsä tai palvellut armeijassa kuolemansa jälkeen. Joten ennen kuin lisäät Maija Meikäläisen (s. 1788) ja Juuso Teikäläisen (s. 1785) Juhanin (s. 1777) vanhemmiksi, pysähdy hetkeksi ja mieti – se vain ei ole mahdollista.

Muista samalla tavalla ihmisen biologiset rajoitukset. Mies ei voi tulla isäksi 10-vuotiaana. Äiti ei voi olla lapsen saadessaan 90-vuotias – Raamatun tarinoista huolimatta. Täyssisarusten ikäero ei voi olla neljä kuukautta. Tosiaan, ihmiset liikkuvat, mutta heillä ei yleensä ole lapsia, jotka syntyvät kolmella eri mantereella kolmen vuoden aikana. Jos Jacobin ja Ida Rosensteinin lapset syntyivät Ukrainassa Zhytomyrissä vuosina 1891, 1893, 1897 ja 1899, sinun pitäisi suhtautua epäilevästi ajatukseen, että heidän poikansa Hyman olisi syntynyt vuonna 1896 Argentiinassa, eikä sinun pitäisi laittaa tätä tietoa puuhusi ellei sinulla ole vedenpitäviä todisteita. Ja jos todisteet kertovat jonkun syntymävuodeksi 1910, on erittäin epätodennäköistä, että vuonna 1927 syntyneen henkilön kuolintodistus kuuluisi tälle henkilölle. Kuulostaa hullulta, eikö? Mutta hämmästyisit, jos tietäisit, kuinka monta kertaa olen nähnyt sukupuita, joissa on juuri tällaisiä räikeitä virheitä.

Hieno uutinen aloittelijoille on, että MyHeritagessa on sisäänrakennettu ominaisuus, nimeltä Johdonmukaisuuden tarkistin, joka voi eliminoida monia virheitä melko vaivattomasti. Käytä johdonmukaisuuden tarkistusta MyHeritage-etusivun ”Sukupuu” -välilehden pudotusvalikosta. Se ilmoittaa automaattisesti virheistä kuten: vaimoista, jotka ovat miestään 70 vuotta nuorempia, 130-vuotiaista elossa olevista tai lastensa jälkeen syntyneistä vanhemmista – ja tällaiset virheet voidaan joskus korjata vain yhdellä klikkauksella.

 

MyHeritage Online puun johdonmukaisuuden tarkistin (Klikkaa zoomataksesi)

Joten seuraavalla kerralla kun istuudut työstämään puutasi, yritä muuttaa ajattelutapaasi. Sen sijaan, että olisit ”tiedonimuri”, imien kaiken polullasi vastaantulevan tiedon, ajattele itseäsi tiedon portinvartijana: ole skeptinen ja älä päästä mitään tietoja portin läpi ja puuhusi, ennen kuin olet tehnyt parhaasi vahvistaaksesi ne.

 

URL is copied to your clipboard.