URL is copied to your clipboard.

DNA-tulokset ja DNA-osumiesi suodattaminen

DNA-tulokset ja DNA-osumiesi suodattaminen

DNA-osumasivut on järjestetty neljälle eri välilehdelle – yleiskatsaus etnisyysarvio, DNA-osumat ja työkalut.

Yläosassa näkyy sen henkilön nimi, jonka tuloksia tarkastelet parhaillaan. Kun liikut eri välilehtien välillä, näet aina saman henkilön tulokset, olipa kyseessä yleiskatsaus, etnisyysarvio, DNA-osumat tai työkalut.
Jos hallinnoit useampaa kuin yhtä pakkausta, voit vaihtaa henkilön klikkaamalla ”Valitse toinen henkilö” ja valitsemalla hänet pudotusvalikosta.

Using ”Select another person” to view the results of another DNA kit (click to zoom)

Yleiskatsaus-välilehti

Yleiskatsaus-välilehden yläosassa näet etnisyysarvion tärkeimmät etnisyydet. Jos etnisyysarviossasi on enemmän kuin kolme etnisyyttä, kaikkia heitä ei näytetä täällä.
Klikkaa ”Näytä koko arvio” päästäksesi etnisyysarvio-välilehdelle, jossa näet täydellisen luettelon etnisyytesi jakauman prosentteina.

 

Vaihtaminen etnisyysarviovälilehdelle

Tärkeimpien etnisten ryhmien alapuolella yleiskatsaus-välilehdellä on yhteenveto DNA-osumistasi. Siinä on kolme graafista suodatinta, jotka edustavat lähisukua, laajennettua sukua ja kaukaisia sukulaisia.

Jos haluat nähdä kaikki DNA-osumasi (suodattamattomina), klikkaa “Näytä DNA-osumat” ja sinut siirretään DNA-osumat-välilehdelle.

Vaihtaminen DNA-osumat välilehdelle

Etnisyysarvio-välilehti

Tällä välilehdellä näet täydellisen etnisyysarviosi.

Etnisyysarvio-välilehti

”Näytä tapahtumat sukupuussani” -ruudun valitseminen näyttää kaikkien sukupuusi esivanhempien synnyin- ja kuolinpaikat kartalla etnisyysarvion päällä. Voit siten verrata kuinka hyvin etnisyysarviosi korreloi sukupuusi tapahtumien kanssa. Tämä lisänäkymä auttaa sijoittamaan etnisyysarviosi perheen historiaan ja voi tarjota sinulle hyvän lähtökohdan lisätutkimuksille.

Etnisyysarvio perheen historian yhteydessä

 

 

 

DNA-osumat välilehti

Kolmannella välilehdellä ovat DNA-osumat ja niiden pitkälle kehitetty suodatusjärjestelmä yhdistettynä lajittelu- ja hakutoimintoihin.

DNA-osumat välilehti

Työkalut välilehti

Neljäs ja viimeinen välilehti on nimeltään Työkalut ja sieltä löytyy yhteys moniin edistyneisiin DNA-työkaluihin, kuten kromosomiselaimeen, AutoClusteriin ja etnisyyskarttaan.

 

DNA Tools tab

DNA-osumien sukupuiden tarkasteleminen

Kun valitset DNA-osumat sivulla ”katso puuta”, avautuu osumasi sukupuu automaattisesti sukutaulunäkymässä. Sukutaulunäkymä näyttää lähtöhenkilön ja hänen suorat esivanhempansa. Se ei näytä sisaruksia eikä puolisoita eikä vaadi hankalaa panorointia. Se myös näyttää naisille ainoastaan heidän tyttönimensä.

DNA-osumien suodattaminen

DNA-osumat ovat ihmisiä, jotka jakavat DNA-segmenttejä kanssasi. Jokaisen DNA-osuman oletetaan olevan sinulle sukua yhden tai useamman yhteisiltä esivanhemmilta perityn DNA-segmentin kautta. Tähän mennessä MyHeritagen tietokanta on kasvanut niin suureksi, että useimmilla MyHeritage-käyttäjillä on tuhansia DNA-osumia. Kaikkien noiden DNA-osumien hallinnoinnista ja niistä selvän ottamisesta on tullut haaste – ja juuri tähän uusi suodatusjärjestelmämme vastaa!

Suodattamisen avulla voit tarkastella kerrallaan pienempää joukkoa osumia, keskittyä niihin, jotka vastaavat jotain tiettyä, sinua kiinnostavaa kriteeriä. Olemme lisänneet kauniin käyttöliittymän DNA-yleiskatsaus sivulle. Sen avulla voit helposti suodattaa DNA-osumiasi sukulaisuuden, maan tai etnisyyden mukaan. Olemme myös lisänneet tehokkaan suodatustyökalun, jolla voit tehdä sen kaiken ja paljon muuta. Käyttämällä uutta suodatustyökalua, voit yhdistellä useampia suodattimia ja suodattaa myös ylimääräisillä kriteereillä kuten: henkilöllä on sukupuu, kanssasi yhteisiä esivanhempien sukunimiä tai Smart Matches™-osumia.

Voit yhdistää DNA-osumien suodattamisen lajitteluun tai hakuun. Voit esim. helposti löytää kaikki DNA-osumasi, joiden nimessä tai esivanhempien sukunimessä on ”Matti” ja suodattaa niistä vain ne, joilla on tietty etnisyys tai jotka asuvat jossain tietyssä maassa samalla kun lajittelet osumat aakkosjärjestykseen tai jaetun DNAn mukaan.

 

Suodattimien käyttö

Päästäksesi DNA-yleiskatsaussivulle ja DNA-osumien graafisiin suodattimiin, klikkaa ”DNA-valikon” kohtaa ”Yleiskatsaus”:

Siirtyminen graafisiin suodattimiin

DNA-yleiskatsaussivu näyttää yhteenvedon etnisyysarviostasi klikkaamalla painiketta ”Näytä koko arvio”. Sen alapuolella on yhteenveto DNA-osumistasi; graafinen jakauma sukulaisuussuhteen, kotimaan ja etnisyyden mukaan.

DNA-yleiskatsaus välilehtiTässä yksityiskohtainen kuvaus suodattimista.

Suodattaminen sukulaisuussuhteen mukaan

Käyttämällä sukulaisuussuhdesuodatusta näet helposti, kuinka moni osumistasi kuuluu lähiperheeseen (lähiomaiset – 1. serkut), laajennettuun perheeseen (1. serkut yhden polven takaa – 2. serkut kahden polven takaa) tai kaukaisiin sukulaisiin (3. serkut – etäserkut). Toiset käyttäjät ovat kiinnostuneempia lähiperheen osumista ja toiset haluavat tietää lisää kaukaisemmista sukulaisista. Pysyt nyt hyvin perillä siitä, kuinka paljon sinulla on osumia missäkin kategoriassa ja huomaat heti, jos uusia osumia ilmaantuu sinua kiinnostavaan kategoriaan. Lähiaikoina lisäämme myös kuvakkeen laajennetun ja lähiperheen sektoreihin viittaamaan uusiin osumiin näissä kategorioissa.

 

Suodatus sukulaisuussuhteen mukaan

Kun viet hiiren sukulaisuussuhdekategorian päälle muuttuu graafisessa näytössä vastaava ympyrä violetiksi.

Klikkaamalla kategorian nimeä tai sitä vastaavaa ympyrää pääset DNA-sumat sivulle, jossa näet automaattisesti kyseiseen kategoriaan kuuluvat osumasi.

 

Example: Filtering by relationship to show only Extended family matches (click to zoom)

Suodattaminen sijainnin mukaan

Tämä suodatus näyttää, kuinka monta sukulaista sinulla on eri maissa ympäri maailmaa.

Maasuodatus

Klikkaamalla mitä tahansa kartalla olevaa maata tai oikealla puolella olevalla listalla pääset DNA-osumat sivulle, johon on suodatettu ainoastaan osumat valitsemastasi maasta.

 

Esimerkki: suodatus maittain näyttää ainoastaan Norjassa asuvat sukulaiset.

Huom: Tämä suodatus perustuu osumiesi asuinmaahan, ei sukupuutietoon esim. synnyinmaasta. Synnyinmaa voisi olla hyödyllinen, mutta joskus se on eri kuin asuinmaa eikä sitä ole saatavissa osumiin, joilla ei ole sukupuuta.

Suodattaminen etnisyyden mukaan

Tämä suodatus näyttää kuinka monella osumistasi on jokin 42:sta MyHeritage DNAn tukemasta etnisyydestä. Etnisyyden täytyy olla merkittävä (väh. 10%) osumasi koko etnisyydestä.

 

Suodatus etnisyyksittäin

 

Listatut etnisyydet suodattimen yläosassa ovat omiasi (lajiteltu prosenttiosuuden mukaan). Haluat luultavasti tarkastella näitä osumia ensimmäiseksi. Joillakin DNA-osumistasi on useampi etnisyys, joten he ovat useamman etnisyyden kohdalla.Siitä syystä oikealla oleva kokonaismäärä ylittää DNA-osumiesi kokonaismäärän. Tämä on hyvä paikka tunnistaa, mitkä raportoiduista etnisyyksistäsi saattavat olla vääriä. Jos MyHeritage arvioi sinun olevan esim. 1,2% italialainen, mutta sinulla ei ole yhtään italialaista osumaa, jolla olisi vähintään 10% italialaisuutta, silloin luultavasti arvioitu italialainen etnisyytesi on väärä positiivinen. Muistathan, että etnisyysarvio on nimensä mukaisesti juuri sitä – arvio – ja siinä saattaa olla epätarkkuuksia. Etnisyydet, joihin sinulla on paljon osumia näyttelevät todennäköisesti merkittävää roolia kannaltasi etnisessä mielessä. Pidä mielessä kuitenkin, että MyHeritagessa testattujen määrä eri populaatioissa saattaa vääristää lukuja; jotkut etnisyydet ovat yli- ja toiset aliedustettuja. Hyvin monilla MyHeritagessa testatuilla on eurooppalaista etnisyyttä, joten hyvin monet päätyvät osumiksesi vaikka sinulla itselläsi ei olisi eurooppalaista etnisyyttä. Yksi kuvaava esimerkki on, että sinulla on 0% kenialaista, mutta siitä huolimatta sinulla on osumia, joilla on kenialainen etnisyys. Kuinka se voi olla mahdollista? Koska nämä osumasi ovat saaneet kenialaisen etnisyyden esivanhemmiltaan, jotka eivät ole samoja kuin teidän yhteiset esivanhempanne vaan tulevat eri linjasta.

Klikkaamalla mitä tahansa etnisyyttä, pääset DNA-osumalistalle, johon on suodatettu vain ne osumat, joilla on omassa etnisyysarviossaan vähintään 10% tätä etnisyyttä.

 

Jos sinulla on joku tietty etnisyys, joka herättää uteliaisuutesi, käytä tätä suodatinta ja tarkastele niitä DNA-osumiasi, joilla on tämä etnisyys. Voit ehkä tunnistaa sukulaisuuden laadun ja päätellä siitä, keneltä esivanhemmistasi olet saanut tämän etnisyyden.

Suodatus-työkalurivin käyttäminen

Suodatus-työkalurivi on osa DNA-osumat-sivua ja se ilmestyy automaattisesti, kun suodatus on käytössä. Kaikissa yllä olevissa tapauksissa DNA-osumat sivulle päästiin aktivoimalla joku graafinen suodatin DNA-yleiskatsaussivulla ja kyseinen aktivointi näkyi lihavoituna suodatus-työkalurivillä. Voit myös siirtyä suodatus-työkaluriville suoraan:

Klikkaa työkalurivillä ”DNA-välilehden” kohtaa ”DNA-osumat”.

 

 

Klikkaa DNA-osumat-sivulla ”Suodattimet”, joka on suppilolta näyttävän kuvakkeen vieressä ja näet alapuolella suodatus-työkalurivin:

 

Pääset tältä työkaluriviltä aikaisemmin kuvattuihin suodattimiin (sukulaisuussuhde, sijainti, etnisyys) ja voit nyt käyttää samanaikaisesti useampia suodattimia. Voit esim. suodattaa kaikki osumasi, jotka asuvat Yhdysvalloissa ja ovat ashkenazi-juutalaisia, valitsemalla ensin sijainnin ja sitten etnisyyden. Tai voit tarkastella laajennetun perheen osumia, jotka asuvat Hollannissa.

Huomaa, että työkalurivillä on ensimmäisenä ”Puun tiedot”. Käyttämällä tätä suodatinta näet ainoastaan osumat, joilla on sukupuu, yhteisiä esivanhemmilta perittyjä sukunimiä kanssasi tai Smart Matches™-osumia puidenne välillä. Tämä on erittäin tärkeä, kun haluat nähdä kannaltasi erityisen arvokkaat osumat. Osumien, joilla on yhteisiä esivanhempien sukunimiä kanssasi, sukulaisuussuhteet saattavat olla helpommin selvitettäviä erityisesti silloin kun sukunimi on harvinainen. Esimerkiksi, jos sinulla ja DNA-osumallasi, on kummallakin esivanhempi nimeltä Kopelevitch; sinulla isoisäsi nimenä ja osumallasi isoäidin tyttönimenä, voi yhteisen Kopelevitch nimisen esivanhemman kautta selvitä välisenne sukulaisuussuhde.

 

Alla esimerkki suodattamisesta yhteisten esivanhempien nimien mukaan. Esimerkissä löytyi osuma yhteisellä sukunimellä ”Gordon”.

 

Sukulaisuussuhdesuodattimella voit suodattaa DNA-osumia valitsemalla lähiperheen, laajennetun perheen tai kaukaiset sukulaiset.

 

Sijaintisuodattimella voit suodattaa osumia asuinmaan mukaan. Suunnittelemme, lähitulevaisuudessa, lisäävämme suodattimen myös USAn eri osavaltioille.

 

Viimeisenä on suodatin etnisyyksille ja voit valita tarkasteltavaksi ainoastaan ne osumat, joilla on vähintään 10% tiettyä etnisyyttä omassa etnisyysarviossaan.

 

Kuten aikaisemmin jo kerroimme, voit käyttää samaan aikaan useampaa suodatinta. Voit valita esim. ”laajennetun perheen” ja ”irlantilainen, skotti, walesilainen”-etnisyyden ja näet kaikki ne osumat, jotka täyttävät kummankin ehdon.

 

Osumien lajitteleminen

DNA-osumat voidaan lajitella klikkaamalla ”Lajittelujärjestys” ja valitsemalla pudotusvalikon vaihtoehdoista yksi: jaettu DNA, jaetut segentit, suurin segmentti, koko nimi tai viimeisin.

Oletuksena osumat lajitellaan jaetun DNAn mukaan, mikä tarkoittaa sitä, että ne, joilla on eniten yhteistä DNAta kanssasi ovat listalla ensimmäisinä. Lajitteluominaisuus ei itsessään ole uusi, mutta on hienoa, että voit myös lajitella suodattamasi osumat.

 

Osumien etsiminen

Voit myös tehdä haun osumasta nimellä tai esivanhemman sukunimellä käyttämällä hakukenttää. Klikkaa suurennuslasikuvaketta haun aloittamiseksi.

 

Kun haet nimellä, saat osumat, joilla tai joiden esivanhemmilla on ko. nimi.

Voit yhdistää haun suodatukseen, tehdä hakuja juuri suodattamistasi osumista tai tehdä ensin haun ja suodattaa sen sitten.

Alla olevassa esimerkissä on käytetty sijainti ja etnisyyssuodattimia sekä hakua yhtä aikaa. Tuloksena näytetään DNA-osumat, jotka asuvat ”USA”:ssa, joilla on etnisyytenä ”Skandinaavi” ja joilla on nimenään tai esivanhempien nimenä ”Johnson”. Tehokkuutta käden ulottuvilla!

 

Käytä linkkejä ”Tyhjennä suodattimet” ja ”Tyhjennä haku” poistaaksesi aktiiviset suodatukset ja haut käytöstä.

 

Yhteenveto

Voi olla mielenkiintoista saada paljon DNA-osumia, mutta se voi myös tuntua ylivoimaiselta. Monet eivät tiedä kuinka tarkastaa osumiaan ja mistä aloittaa. DNA-osumien suodatusjärjestelmä auttaa sinua, kun voit tarkastella DNA-osumiasi pienemmissä erissä keskittyen sinulle tärkeimpiin tietoihin – ne saattavat olla osumia, joiden sukulaisuussuhde on läheisempi, jotka asuvat tietyssä maassa tai heillä on tietty etnisyys.

 

URL is copied to your clipboard.