URL is copied to your clipboard.

MyHeritage DNA Terveys

MyHeritage DNA Terveys

MyHeritagen DNA Terveys-testin avulla saat tietoa siitä, kuinka geenisi voivat vaikuttaa terveyteesi. Tuloksesi sisältävät raportteja, joista näet riskisi sairastua perinnölliseen tautiin tai toimia sen kantajana. Raportit sisältävät sairauksia, joissa tietyt geenit aiheuttavat riskin kuten perinnöllisessä rintasyövässä, viiveellä ilmaantuvissa Altzheimerin ja Parkinsonin taudeissa; sairauksia, jotka ovat yhteydessä useampiin geeneihin kuten sydänsairaudet ja tyypin 2 diabetes. Tautigeenin kantajaraportit sisältävät sairauksia, jotka saattavat siirtyä vanhemmilta lapsille, kuten Tay-Sachsin tauti ja kystinen fibroosi.

Kaiken kaikkiaan MyHeritagen Terveys-testi kattaa yhden, koti-DNA-testien laajimmista skaaloista sairauksia ja työn alla on monia muita sairauksia, jotka lisätään pian julkistamisen jälkeen.

Oman pakkauksesi voit tilata MyHeritage DNA-sivustolta. Voit valita joko DNA- uuden DNA Terveys-testin.

MyHeritage DNA-testit. DNA-terveyspakkaus oikealla.

Tiedot voivat antaa oivalluksia ja motivoida ihmisiä ottamaan ennakoivamman roolin omasta terveydestään. Uuden tuotteen lanseerauksen myötä toivomme voivamme laajentaa tehtäväämme ihmisten elämän muuttamisesta henkien pelastamiseen.

MyHeritage DNA-terveyspakkauksen sisältöä

Tutustu MyHeritagen DNA Terveyteen tällä videolla.

Olemme listanneet alle joitakin MyHeritage DNA Terveys-testin hyötyjä.

Globaali saatavuus

MyHeritage Terveys-testi on ainoa merkittävä, kansainvälisesti lanseerattu kuluttajien terveystesti, joka ei ole saatavilla ainoastaan englanniksi, vaan myös useilla muilla kielillä. MyHeritage on tunnettu kansainvälisestä saatavuudestaan ja 42 kielen tuesta. Tämä on auttanut tekemään siitä suosituimman DNA-testin Euroopassa. Ensimmäisestä päivästä lähtien pyrimme saamaan MyHeritage DNA Terveys-testille maailman laajimman saatavuuden. Testaamalla monipuolisesti globaalin väestön, on tiedetiimimme mahdollista saada tietoa tuotteen kehittämiseksi tulevaisuudessa ja kattaa laajempi valikoima sairauksia, jotka ovat olennaisia eri puolella maailmaa oleville väestöryhmille.

Perinnöllisen riskin raportit

Geneettiset riskiraportit
Nyt alussa tarjoamme 14 geneettistä riskiraporttia, jotka selittävät yksilön geneettisen riskin sairastua tiettyihin tauteihin. Vertailun vuoksi raportit osoittavat myös yleisen riskin väestössä. Geneettiset riskiraportit sisältävät monogeenisia ja polygeenisiä sairauksia, joita kuvataan yksityiskohtaisemmin jäljempänä. Niitä ovat esim. sydäntaudit, rintasyöpä, tyypin 2 diabetes, Alzheimerin tauti.

Täydellinen luettelo testimme tukemista sairauksista löydät luettelo sairauksista-sivulla.

Raportit eivät anna sairauksiin liittyviä diagnooseja eivätkä tarjoa lääketieteellisiä neuvoja. Niistä ei voi myöskään päätellä, onko sinulla joku sairaus tai onko sellainen kehittymässä. Raportit tarjoavat arvokasta tietoa jaettavaksi lääkärisi kanssa, jotta voit tehdä terveyteesi liittyviä valintoja kuten elämäntapamuutoksia, jotka voivat vähentää sairastumisriskiäsi tiettyihin tauteihin. Jokaisen sairauden kohdalla on osio muista riskitekijöistä, enemmän tietoa sairaudesta ja testimentelmää selittäviä yksityiskohtia.

Kantajastatusraportit

Kantajastatusraportit antavat tiedon, oletko joidenkin tiettyjen perinnöllisten tautien kantaja. Jos molemmat vanhemmat ovat saman perinnöllisen taudin kantajia, on 25%:n todennäköisyys siihen, että heidän lapsensa saattaa sairastua ja 50%:n todennäköisyys siihen, että lapsi ei sairastu, mutta hänestä tulee kantaja. Kantajastatusraportit ovat sen vuoksi tärkeä osa perhesuunnittelua. Raporteista voi olla hyötyä myös vanhemmalla iällä, sillä ne antavat tietoa kantajan lapsille siitä, että he saattavat olla myös kantajia, mikä on hyödyllinen tieto heidän suunnitellessaan omaa perhettä. Lisää tietoa kantajastatusraporteista alempana.

Menetelmät ja teknologia

MyHeritage DNA Terveys on Lab Developed-testi ja se prosessoidaan Yhdysvalloissa sijaitsevassa CLIA-sertifioidussa ja CAP-akreditoidussa laboratoriossamme.

Tämä uusi tuote perustuu Tri Yaniv Ehrlichin johtaman MyHeritagen tiedetiimin tekemään vahvaan tieteelliseen tutkimukseen. Sitä on kehitetty kaksi vuotta ja se hyödyntää yhtiön kasvavaa osaamista genomiikassa. Pelkästään viime vuonna MyHeritagen tiedetiimi on julkaissut kaksi uraauurtavaa tutkimusta arvostetussa akateemisessa Science-lehdessä.

Terveys+Perimä-testin DNA-analyysin perustana on uusi DNA-siru – Illuminan Global Screen Array (GSA) – joka on suunniteltu MyHeritagessa. Uuden DNA-sirun suunnittelussa pystyimme tasapainottamaan geneettisen sukututkimuksen ja terveystestauksen tarpeet, jotta saatiin aikaan yksi huippuluokan siru, jossa on oikea valikoima yksittäisiä nukleotidipolymorfismeja (SNP). Uusi siru antaa meille joustavuutta uusien terveysraporttien tehokkaaseen käyttöönottoon, samalla kun saavutamme erinomaisen DNA-mätsäyksen geneettiseen sukututkimukseen ja etnisyysarvioihin (joiden resoluutioon on pian tulossa parannus). Tämä tekee MyHeritagesta kuluttajille kaikkialla maailmassa yhden pysähdyksen kaupan terveyden ja sukututkimuksen DNA-testauksessa.

Teemme lisätoimenpiteitä vähentääksemme raportoinnissa väärien positiivisten mahdollisuutta: Niiden sairauksien (kuten syövät) kohdalla, joissa on merkittävästi kohonnut perinnöllinen riski tarkistamme kaikki patogeeniset löydöt Sangerin sekvensoinnilla, joka on standardi molekyylitestauksessa. Sukututkimus- että terveyspakkausten käsittelyaika laboratoriossa on normaali 3–4 viikkoa.

Yksityisyys ja turvallisuus

Yksityisyytesi on tärkein prioriteettimme. MyHeritage-terveysraporttien suunnittelussa on parannettu turvallisuutta kehittämällä useita sen turvallisuuden ja salauksen tasoja. Jokainen raportti salataan uniikilla salasanalla, jonka vain käyttäjä tietää ja MyHeritage välttää tallentamasta niitä. Kaikki tunnistettavat tiedot tallennetaan erillään DNA- ja terveystiedoista. Edes MyHeritagen työntekijöillä ei ole pääsyä käyttäjien terveysraportteihin.

Käyttäjän nimenomaisesta pyynnöstä asiakastukitarkoituksessa, sitä varten nimetty MyHeritage-työntekijä voi luoda uudelleen terveysraportin, jonka sekä nimetty työntekijä että asiakas voivat nähdä rajoitetun ajan. Tämä tekninen tukimahdollisuus on rajattu lyhyeen päiväkiintiöön väärinkäytösten estämiseksi. Kukaan muu kuin käyttäjä, joka on tehnyt terveystestin, ei voi koskaan tarkastella toisen terveysraportteja. Tämä koskee myös henkilöä, joka ostaa terveystestin lahjaksi jollekin toiselle.

Olet tietojesi ainoa omistaja, ei MyHeritage. Voit poistaa tietosi pysyvästi milloin tahansa.

Tähän päivään mennessä MyHeritage ei ole koskaan myynyt tai lisensoinut henkilötietoja, ja lupaa, ettei koskaan tulevaisuudessakaan tee sitä ilman käyttäjän nimenomaista suostumusta.

MyHeritage on ainoa kuluttaja-DNA-yritys, joka on luvannut, ettei koskaan myy tietoja vakuutusyhtiöille. Tämä rajoitus kattaa kaikki olosuhteet! MyHeritage on myös ottanut käyttöön tiukan käytännön, joka kieltää lainvalvontaviranomaisilta DNA-palveluidemme käytön.

Nyt kun olemme käsitelleet perusasiat, sukellamme tarkastelemaan raportteja yksityiskohtaisemmin.

Perinnöllisten riskien raportit

Perinnöllisten riskien raportit (klikkaa suuremmaksi)

Perinnöllisten riskien raporteissa on yhdessä ainoassa geenissä olevien varianttien aiheuttamia sairauksia (monogeeninen) sekä tavallisia sairauksia, jotka ovat koko genomissa olevien useiden varianttien aiheuttamia (polygeeninen).

Polygeeniset sairaudet

Useimmat tavalliset sairaudet – ne, jotka vaikuttavat suurimpaan määrään ihmisiä maailmanlaajuisesti – ovat polygeenisiä. Se tarkoittaa, että niihin vaikuttavat useat sadat ja jopa tuhannet geneettiset variantit – elämäntapa ja ympäristötekijöiden lisäksi.

MyHeritage on tällä hetkellä ainoa kuluttajatestien DNA-yritys, joka tarjoaa polygeenisiä riskiraportteja useille sairauksille. Nämä raportit perustuvat huippumenetelmään nimeltä Polygenic Risk Scores, joka tutkii satoja ja joissakin tapauksissa tuhansia variantteja koko genomissa yhden geneettisen variantin sijasta. Se auttaa antamalla viitteen joidenkin maailmanlaajuisesti levinneiden yleisten sairauksien perinnöllisestä riskistä. Sellaisia ovat esim. sydäntaudit, tyypin 2 diabetes ja rintasyöpä. Lanseerattaessa tuote sisältää kolme polygeenistä riskiraporttia, ja niitä kehitetään parhaillaan lisää.

MyHeritage tarjoaa Polygeneettisissä riskiraporteissa raportin sydäntaudeista, käytetään myös nimeä sydän- ja verisuonitaudit. Sen sisällyttäminen riskiraportteihin on uniikkia MyHeritagelle. Maailman Terveysjärjestön mukaan sydänsairaudet ovat johtava kuolinsyy maailmanlaajuisesti, ja sen arvion mukaan 17,9 miljoonaa ihmistä kuolee joka vuosi johonkin sydän- ja verisuonitautiin. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) raportoi, että sydäntaudit ovat sekä miesten että naisten johtava kuolinsyy Yhdysvalloissa. Yhdysvalloissa noin 610 000 ihmistä kuolee sydäntautiin joka vuosi – se on 1 neljää kuolemaa kohti. MyHeritage Terveys+Perimä DNA-testi antaa arvion perinnöllisestä riskistä sairastua sydäntautiin ja voit neuvotella sitten lääkärisi kanssa saadaksesi lisää tietoa ja henkilökohtaista hoitoa.

 

Polygeninen riskiraportti sydäntaudille (klikkaa suuremmaksi)

Sydäntautien lisäksi Terveys+Perimä-testissä on polygeenisen riskin raportti tyypin 2 diabetekselle. Sairaus on lisääntynyt merkittävästi viimeisinä vuosikymmeninä. Tyypin 2 diabetes vaikuttaa nyt satoihin miljooniin ihmisiin kaikkialla maailmassa, ja sen ennustetaan vaikuttavan 40 prosenttiin amerikkalaisista heidän elinaikanaan.

MyHeritage on myös ainutlaatuinen koti-DNA-testien joukossa tarjoamalla polygeenisen riskiarvion rintasyövälle. Tässä raportissa esitetään riskiarvio rintasyövästä naisille, joilla ei ole MyHeritage-testillä tunnistettua BRCA-varianttia. On tärkeää huomata, että MyHeritage-testi ei etsi kaikkia mahdollisia BRCA-variantteja.

Lisäämme uusia polygeenisiä riskiraportteja pian ensimmäisen julkaisun jälkeen. Kolme ensimmäistä polygeeniriskiraporttia perustuvat eurooppalaisten väestöryhmien tutkimuksiin, joten ne ovat saatavana vain henkilöille, joilla on pääasiassa eurooppalaista perimää. Olemme aloittaneet tutkimustyön, jotta polygeeniset raportit voivat tulevaisuudessa kattaa laajemman joukon väestöjä.

Monogeeniset sairaudet

Monogeeniset sairaudet liittyvät muutokseen yhdessä yksittäisessä geenissä. Joitakin monogeenisiä sairauksia, joita testaamme, ovat perinnölliset BRCA-syövät (joille meillä on useamman variantin tuki kuin tärkeimmällä kilpailijallamme), perinnöllinen trombofilia ja Crohnin tauti. Tarjoamme myös geneettisen riskiarvion Alzheimerin ja Parkinsonin taudeista, jotka ovat kaksi yleisintä neurodegeneratiivista sairautta. Joka kymmenennellä 65-vuotiaalla tai sitä vanhemmalla on Alzheimerin tauti, ja Parkinsonin tauti vaikuttaa kymmeniin miljooniin ihmisiin ympäri maailmaa. Koska molemmat taudit ovat parantumattomia, annamme käyttäjille mahdollisuuden jättää ne terveysraportin ulkopuolelle elleivät he halua tietää tuloksia.

 

Geneettinen riskiraportti Parkinsonin taudille (klikkaa suuremmaksi)

Jokaisen sairauden kohdalla voit saada lisätietoa eri välilehdiltä: ”Muut riskitekijät”, ”Sairaudesta” ja ”Raportin tiedot”.

 

“Muut riskitekijät”- välilehti — esimerkki Parkinsonin taudista (klikkaa suuremmaksi)
“Tietoja sairaudesta”-välilehti (klikkaa suuremmaksi)
”Raportin tiedot”-välilehti (klikkaa suuremmaksi)

Kantajastatusraportit

Henkilöt, jotka ovat jonkun perinnöllisen taudin kantajia eivät ehkä edes tiedä sitä. Useimmille kantajille ei tule koskaan oireita, mutta he voivat silti siirtää variantin – tai itse taudin – lapsilleen.

Kantajastatusraportit ovat erillinen osa terveysraportteja.

 

Kantajastatusraportti (klikkaa suuremmaksi)

Suosittelemme kantajatestausta perhesuunnittelun yhteydessä, jotta voitte tiedostaa riskit, jos sinä ja kumppanisi olette saman geneettisen taudin kantajia.

Esimerkiksi Tay-Sachs on vakava geneettinen häiriö, joka johtaa aivojen ja selkäytimen hermosolujen tuhoutumiseen. Tay-Sachs voi ilmetä, kun molemmilla vanhemmilla on patogeeninen variantti Tay-Sachs-geenissä. Jos kumpikin vanhempi siirtää patogeenisen variantin lapselleen, heidän lapsensa voi sairastua Tay-Sachs-tautiin. Henkilö, jolla on vain yksi patogeeninen variantti Tay-Sachs-geenissä, on terve, mutta taudin kantaja. Kantajastatusraportti, kuten alla, voi informoida, jos olet todennäköinenTay-Sachs-taudin kantaja.

Kantajastatusraportti Tay-Sachsin taudille (klikkaa suuremmaksi)

Täydellinen luettelo testimme tällä hetkellä tukemista kantajastatusraporteista löytyy luettelo sairauksista-sivulta

Hinnoittelu & Kuinka tilaat MyHeritage terveystestin

MyHeritage DNA Terveys-testi maksaa 199 € + toimitus.

Asiakkaat, jotka ovat tehneet MyHeritage DNA-testin voivat päivittää terveyteen ja saada terveysraporttinsa ilman uutta DNA-testausta 120 €:lla.

Tilaa MyHeritage DNA Terveys-testi

Tilaa terveys-päivitys (olemassa oleville MyHeritage-asiakkaille)

Terveyssopimus

Tarjoamme pakkaukselle vaihtoehtoisena lisänä myös Terveys-sopimuksen, jonka hinta on 99 €/vuosi ja jolla saat pääsyn kaikkiin uusiin terveysraportteihin, ilman uutta DNA-testausta, sitä mukaa, kun niitä julkaistaan. Terveys-sopimus antaa myös pääsyn sukututkimuspuolella kaikkiin kehittyneisiin DNA-ominaisuuksiin, joihin on aikaisemmin tarvittu MyHeritage-sivustosopimus (esim. DNA-osumien sukupuiden, jaettujen osumien ja etnisyyksien sekä yhteisten esivanhempien paikkojen tarkastelu). Terveyssopimuksen voi peruuttaa milloin vain.

Kuinka testi tehdään

Kuten alkuperäinen MyHeritage DNA-testi, tulee uusikin Terveys-testi hienossa pakkauksessa, tällä kertaa kauniin sinisessä. Tilaa nyt nettisivultamme (pian myös Amazon.comin kautta) ja se postitetaan sinulle. Kuten nykyisessäkin DNA-testissämme, näyte otetaan yksinkertaisella poskipyyhkäisyllä. Näytteen ottaminen on hyvin yksinkertaista eikä siihen liity verta tai sylkeä. Pakkaus pitää aktivoida ja täyttää samaan aikaan terveyskysely.

Pakkauksesta löytyvät ohjeet sen aktivointiin ja DNA-näytteen ottamiseen. Näyte täytyy sitten postittaa laboratorioomme analyysiä varten. Uudessa Terveys-testissä on pieni pahvinen laatikko palautusta varten palautuskuoren sijasta. Testin edistymistä voi koko prosessin ajan seurata MyHeritagessa. Tulosten valmistuttua käyttäjää pyydetään tutustumaan niihin MyHeritagen sivustolla kohdassa ”Terveys”.

Prosessointiaika laboratoriossa

Laboratorion prosessointiaika Terveys-näytteille on 3-4 viikkoa, mutta ensimmäisten asiakkaiden tulee varautua 4-6 viikon prosessiin, sillä tuote on uusi ja vaatii uusia menetelmiä. Jos tuloksissa on löydöksiä, jotka vaativat validointia Sanger sekvensoinnilla, käyttäjille ilmoitetaan ja tulokset viivästyvät noin kahdella viikolla.

MyHeritage DNA-asiakkaat, jotka päivittävät Terveyteen saavat terveysraporttinsa muutamassa päivässä, jos heidän sukututkimustestinsä on tehty GSA-sirulla (ts. he ovat saaneet DNA-tuloksensa 2019 huhtikuussa tai myöhemmin).

Asiakkaat, jotka päivittävät sukututkimustestinsä, joka on tehty aikaisemmalla Omni-sirulla (ts. he ovat saaneet tuloksensa 2019 maaliskuussa tai aikaisemmin) joutuvat odottamaan 3-4 viikkoa, sillä heidän DNA-näytteensä täytyy prosessoida uudestaan uudella GSA-sirulla (minkä MyHeritage tekee omalla kustannuksellaan).

Saatavuus

MyHeritage DNA Terveys-testin voivat ostaa vähintään 18 vuotta täyttäneet kuluttajat. Voit ostaa sen myös lahjaksi mutta huomaa, että toisin kuin sukututkimus DNA-pakkauksen kanssa, et voi hallinnoida jonkun toisen pakkausta – ainoastaan testattu henkilö voi nähdä terveysraporttinsa, ei kukaan muu. MyHeritage DNA Terveys-testi on saatavana globaalisti lukuun ottamatta muutamia maita, jotka eivät salli terveyteen liittyviä, geneettisiä DNA-testejä. USAssa se on saatavana kaikissa osavaltioissa lukuun ottamatta New Yorkia, New Jerseytä ja Rhodes Islandia.

Terveyden yhdistäminen sukututkimukseen

Jotkut käyttäjät voivat ihmetellä, tarkoittaako uuden terveys-DNA-testin kehittäminen sitä, että MyHeritage on muuttamassa suuntaa tai investoi vähemmän resursseja sukututkimukseen. Itse asiassa se on päinvastoin. Sukututkimusyhtiönä uskomme, että perhehistorian tutkiminen ja henkilökohtaisen terveyden ymmärtäminen kulkevat käsi kädessä.

Osa yksilön terveyden kehityskaaresta on perinnöllistä perustuen vanhemmiltamme perittyihin geeneihin, jotka he ovat perineet omilta vanhemmiltaan jne.

MyHeritage-DNA-tuloksista tekemäsi löydöt ovat hyödyllisempiä, kun näihin tuloksiin liittyy sukupuu, joka antaa sinulle paremman käsityksen DNA-osumistasi ja nyt myös terveydestäsi. Kun tiedät perheesi historian, voit ymmärtää terveyttäsi laajemmassa kontekstissa sen sijaan, että tarkastelisit yhden yksilön terveyttä.

Olemme jo integroineet sukututkimuksessa DNA-tuloksia sukupuihin ja toivomme voivamme tulevaisuudessa integroida myös terveystiedot niihin. Siitä tulee olemaan etua niille käyttäjillemme, joilla on sukupuu; he voivat paremmin ymmärtää perinnöllisten sairauksien vaikutuksen sukuunsa aikojen saatossa ja saada tietoa siitä, keneltä he ovat perineet tietyt sairaudet.

Tärkeää muistettavaa

MyHeritage DNA Terveys ei ole diagnostinen testi eivätkä tulokset ehkä kata kaikkia tiettyyn tautiin yhteydessä olevia variantteja.

Uuden terveystuotteen ei ole tarkoitus itsenäisesti diagnosoida, ehkäistä tai hoitaa mitään tautia tai sairautta tai kertoa käyttäjille heidän terveydentilaansa ilman lääketieteellistä ja kliinistä tietoa. Tuotetta ei ole myöskään tarkoitettu lääketieteellisten päätösten tekemiseen, kuten lääkkeiden määrääminen tai annostelu.

Käyttäjät voivat joutua hankkimaan lisäpalveluita lääkäriltään, geneettiseltä neuvonantajalta tai muulta terveydenhuollon tarjoajalta saadakseen diagnostisia tuloksia MyHeritage DNAn terveysraporteissa ilmoitetuista sairauksista. Terveysraportit antavat geneettisen riskin tietoja, jotka perustuvat tiettyjen geneettisten varianttien arviointiin, mutta eivät raportoi käyttäjien koko geneettistä profiilia.

Terveys-raporteista voidaan jättää pois tiettyjä sairauksia käyttäjän etnisyyden tai henkilökohtaisen/perheen terveyshistorian perusteella. Koska testi tutkii vain joitakin sairauteen liittyviä variantteja voi sairaus henkilökohtaiseen tai perheen terveyshistoriaan liittyvänä vaatia perusteellisempaa testausta. Jos tiettyjä raportteja on jätetty pois tai käyttäjän suvun terveyshistoriassa on yksi tai useampia testaamistamme sairauksista, tulisi käyttäjän keskustella geneettisen neuvonantajan tai terveyspalveluiden tarjoajan kanssa ylimääräisen testauksen, seulonnan tai arvioinnin tarpeellisuudesta.

Tutustu lisää lukemalla Käyttöehtomme

Tilaa oma MyHeritage DNA Terveys-testisi

 

URL is copied to your clipboard.